ziarenka prażone Cynamonowy Raj ZIARENKOWO najjaśniejszy z miodów, wyciszający, kochany przez dzieci - miód akacjowy MIODY POLSKIE domowy sok malinowy jabłko i gruszka Płatki owsiane błyskawiczne zalej jogurtem. Wymieszaj. Wyłóż na talerzyk, u mnie PORCELANA BOGUCICE Obierz jabłka, pokrój na cząstki. Wkomponuj. Posyp ziarenkami. Polej miodem. Dosmacz sokiem malinowym. Pyszna przekąska gotowa! Smacznego popołudnia
Z Kuchni Do Kuchnikilka razy, ale jeszcze nie miałam wtedy bloga, więc nie mogłam go zaprezentować. Teraz gdy wersja z jabłkiem znana jest już chyba każdemu, postanowiłam ją zmodyfikować i zamiast połówek jabłek, dałam połówki soczystych słodziutkich gruszek. Owoce się nie rozpadły, za to stały się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta nadaje mu subtelnego waniliowego smaku. Zachęcam wszystkich
Gotowanie...to proste !zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE(...)wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli świeża, siekamy. Jabłko ścieramy na tarce dodajemy do papryki. Cebulkę kroimy w kostkę i chwilę podduszamy na oleju, dodajemy do pasty , czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i w dużym garnku
W kuchennym oknie Ewyodrobinę zmodyfikowanej wersji, wykonuje w swej kuchni nader często. składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka kefiru 4 łyżki cukru 3 jajka 1 duże kwaśne jabłko 150 g żurawiny ( u mnie świeżej) 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sposób przygotowania Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy(...)ryżem. Do miski dokładamy również szklankę kefiru, rozbite jaja i proszek do pieczenia. Całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej łyżką masła. Na wierzch masy układamy cząstki obranego jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu, od razu wyjmujemy i jeszcze gorący ryż dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzjabłkami a jak się piekły to cynamonem pachniało w całym domu, ba na całej klatce schodowej. Zachęcam do pieczenia, dodam że moje już pożarte. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść(...)żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny
Pociąg Do Kuchniciepło, żeby dało nam energetycznego kopa na początek dnia, a w jesienną słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego bakalie (u nas rodzynki i nerkowce) jabłko kilka śliwek i orzechów nerkowca tłuszcz do wysmarowania formy Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik do 180 stopni, po czym oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić
Przepysznik - BLW i nie tylkopyszne, sycące jesienne śniadanie polecam owsiankę z karmelizowanymi jabłkami w cynamonie. Czytaj więcej
Ana Mari's worldstanowi dodatkowe źródło błonnika. Dynię kroimy na pół, łyżką wybieramy ze środka pestki. Kroimy miąższ dyni razem ze skórką w kostkę – nie bardzo drobną, ale też nie przesadnie dużą. Jabłko myjemy, nie obieramy go, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazda nasiennego i następnie kroimy owoc w ósemki. Marchewkę obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki. Czosnek tylko obieramy. Dynię, marchew, jabłko(...)mała dynia hokkaido, o wadze 850g do 1kg 1 puszka mleka kokosowego o wadze 400g 1 marchewka, ok.100g 1 mała pomarańcza, ok. 150g 1 średnie twarde i słodkie jabłko, ok. 200g 3 łyżki oliwy z oliwek 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 6-7 suszonych nasion kardamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru
Karo in the KitchenJabłka i aronia to świetny duet. Dlaczego by nie wykorzystać ich w cieście ? Mam więc dziś dla Was pyszną babkę na oleju z jabłkiem i aronia właśnie. Najsmaczniejsza jest jeszcze letnia. Babka podana na paterze Diament Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik(...)stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj. 3. Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól. 4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około
Fiolka w kuchnipomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego 3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili 3 łyżki winnego octu WYKONANIE Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele
W kuchennym oknie Ewybiałego chudego 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej) 1/2 szklanki mleka ( proporcje mogą się zmienić, więc jego ilość należy kontrolować) cukier do smaku 3 łyżki wiórek kokosowych 2 jabłka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju 1 jajko Przygotowanie: Do dużej miski wykładamy ser biały i chwilę go miksujemy(...)Dodajemy jajko i cukier, cały czas miksując. Etapami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko. Po połączeniu składników wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko miksujemy. Obieramy jabłko i kroimy je w talarki, wrzucając do masy serowej. Łączymy składniki łyżką. Patelnię rozgrzewamy z olejem i porcjami nakładamy łyżka masę. Smażymy z obu stron
ChilliJemykawy! Pieczona owsianka sernikowa (porcja dla mamy i potomka) 4 łyżki płatków owsianych lub innych (np. orkiszowych) pół szklanki mleka (u nas ryżowo-kokosowe) 125g sera ricotta 1/2 dużego jabłka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko garść bakalii (świetnie(...)komponują się rodzynki, orzeszki ziemne i nerkowce) cynamon Wieczorem zalać płatki mlekiem i odstawić pod przykryciem, żeby przez noc napęczniały. Rano rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umyć i obrać jabłko, zetrzeć je na tarce albo pokroić w półpasterki, wrzucić do rondelka, posypać cynamonem (u nas 1/2 łyżeczki, ale najlepiej ilość dopasować do siebie), wlać na dno odrobinę wody, żeby się
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół). Czarodziejski(...)Przygotowanie: Pęczak wypłukać na sicie, przełożyć do rondla, dodać wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem
SzczyptaSmaQ