skórkę z cytryny, wymieszać. Do drugiej kakao i nalewkę. Obie masy naprzemiennie układać w pucharkach. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: sok z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jabłka Zagotować sok z wiśni, do gotującego wlać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Ostudzić. Na wierzch(...)naszych deserów wyłożyć kisiel z jabłkami i udekorować według uznania. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćpierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry. Składniki 1 główka sałaty lodowej 4 buraki 1 jabłko 100 g suszonych moreli 2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżka curry 1 łyżka miodu sól pieprz(...)wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy. Następnie
My Chcemy Jeśćmąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez(...)miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując. Pieczenie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchniseler korzeń - 1/2 dużej szt jabłka winne -2 szt sok z pół cytryny cukier -1-2 łyżeczki sól - szczypta natka pietruszki jogurt naturalny -150 ml pestki dyni łuskane Seler i jabłka obrać, opłukać. Seler zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, natomiast jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać cukrem, szczyptą soli i wymieszać
Camilla w kuchniszklanki cukru brązowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki posiekanych migdałów 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 500 g jabłek Jabłka obrać ze skórki, pokroić na make kawałki. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W misie miksera ubić jajka z cukrem (około 5 minut(...)Cienkim strumieniem wlać olej. Dodać suche składniki, zmiksować do połączenia. Dodać migdały i jabłka. Piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Moja Galeria Smakuszkl oleju (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy 5 jabłek 100-150 g orzechów włoskich 3-4 łodygi rabarbaru Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy. Jajka w temp pokojowej wybijamy(...)najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkiprzyda: Składniki: biała kiełbasa (oczywiście dobra gatunkowo) 1 średnia cebula czosnek (ilość w zależności od intensywności przyprawienia kiełbasy ) majeranek otarty odrobina tymianku i cząbru opcjonalnie - twarde soczyste i kwaskowate jabłko oliwa do wysmarowania Przygotowanie: Kawałki kiełbasy (ilość wg zapotrzebowania) układamy w blaszce wysmarowanej oliwą. Przekładamy piórami cebuli i czosnku ( w ilości wg upodobań) i obsypujemy przyprawami. Zapiekamy(...)przybyciem gości nie nasmrodzić w domu - upieczoną wstępnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wytopionym sosem. W dzień podania odpiekamy kiełbasę w przykrytym naczyniu z dodatkiem pokrojonego w ćwiartki jabłka (bez obierania). Wychodzi pysznie, aromatycznie soczyście z pyszną polewą ziołowo - jabłkową. Mmmm... było pysznie. I pewnie dlatego publikuję przepis - by nie poszedł w zapomnienie. A może na wszelki wypadek
Kuchnia po mojemuimprezie. nie ma w niej dużo składników. Robiłam ją pierwszy raz ale myślę, że będzie u nas często gościć. Zakupy; - 5 buraków czerwonych - cebula - kwasek cytrynowy - majonez - jogurt naturalny - jabłko - sól, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę i gotowałam w osolonej wodzie aż do miękkości. niektórzy gotują buraki całe w skórce ale ja uważam, że tak się(...)szybciej ugotują jak są już pokrojone. W międzyczasie kroję drobno cebulę i jabłko. Gdy buraki będą ugotowane odcedzam je i studzę. Gdy wystygną dodaję troszkę kwasku cytrynowego, żeby buraczki "nabrały koloru", pokrojone jabłko i cebulę. Dodaję majonez i jogurt naturalny i doprawiam solą i cukrem. Smacznego
Tanio smacznie i prostoJeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne Będziemy potrzebować: 100 g świeżej pokrzywy 2 banany 1 duże jabłko mały pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 1 szklanka wody niegazowanej dodatkowo: sezam lub siemię lniane Link do filmu z przygotowania: Koktajl z pokrzywy Przygotowanie: Pokrzywę dokładnie płuczę(...)pokrzywy. Do pojemnika z zieleniną dodaję wodę i całość rozdrabniam blenderem. Następnie do koktajlu dodaję banany. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję razem z miąższem do koktajlu. Z jabłka wykrawam gniazdo nasienne i razem ze skórką kroję na mniejsze kawałki i dodaję do koktajlu. Teraz całość rozdrabniam blenderem – koktajl jest dość gęsty. Tak przygotowany koktajl rozlewam do szklanek
Uwaga Babcia Gotujekilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 jabłko pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka musztardy delikatesowej WOM Parczew sok z cytryny sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewkę i jabłko obieramy(...)Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota z tarczą do tarcia. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
Bajeczna Kuchniasmak Was pobudzi do działania, sałatka jest syta i pyszna. Dodatek jabłka (szara reneta) jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki(...)ściereczce. Rozłóż na półmisku, dodaj sera korycińskiego, rzodkiewki, suszonych pomidorów. Dosmacz szczypiorkiem lub dymką. Posól. Całość skrop oliwą z oliwek z czosnkiem. Przed podaniem skrop glassą Ponti- niesamowity smak. Jabłko obierz, pokrój na cząstki, wkomponuj w całość. Smacznego! Szybko, pysznie i dość "na syto
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru* 1 jajko klasy M 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ziarenek "CYNAMONOWY RAJ" od Ziarenkowo 1 jabłko odrobina oleju do smażenia * ilość cukru dostosujemy do własnych upodobań, można zastąpić np. miodem Przygotowanie W garnuszku gotujemy mleko z łyżką cukru i 2 łyżkami ziarenek "CYNAMONOWY RAJ". Do gotującego się(...)mleka wsypujemy 4 łyżki kaszy manny, mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do ugotowanej (przestygniętej) kaszy manny dodajemy całe jajko, starte jabłko i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy łyżką stołową porcję masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy na złoto
Słodkie okruszkisztuki: 8 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z amarantusa 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie) 3 krople aromatu waniliowego 1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku olej ryżowy - do posmarowania patelni Przygotowanie: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby szybko rozprowadzić je na patelni. Olej(...)wlać 1 chochlę ciasta i smażyć do momentu, gdy brzegi ciasta lekko się zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć ok. 1-2 min. Naleśnika smarujemy cienką warstwą startego jabłka, składamy w trójkąt i posypujemy cynamonem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Alutka-Gotujewyciskaniu soku (wyciskam sok z 2 buraków, dużej marchewki i dużego jabłka) – jeśli nie posiadacie wyciskarki do soków dodajcie 200 g startych owoców i warzyw (burak, jabłko, marchewka) 3/4 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy pomarańczy skórka […] Artykuł Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki i odrobiny selera przygotowałam zupę krem. Jabłko dodane na końcu podkręca ciekawie smak. Bez wątpienia, nie jest to zupa mdła. Świetnym dodatkiem są przysmażane na maśle świeże listki szałwii. Zresztą, sami spróbujcie :) Składniki: około 70 dkg pietruszki około(...)selera 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 średnie jabłko (winne lub kwaskowate) 150 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku 2 łyżki masła garść świeżych listków szałwii Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę
Codzienna kuchnia niecodzienna