gustu rodzinie? Czy zjedzą taki obiad? Cynamon tak mocno kojarzy się z daniami słodkimi, z deserami, że w takich sytuacjach spodziewam się problemów. No i na dodatek śliwki i jabłko. Czyli kurczak na słodko, owocowo i z cynamonowym aromatem... Obawy okazały się płonne - zjedli i się oblizali. ;) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 dymki 12 suszonych śliwek(...)jabłko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu sól oliwa 3 garście młodego szpinaku Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę soli - odstawić na 1/2 godziny. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć po 5 minut na stronę
zadanie-gotowaniechili, oraz świeże listki bazylii. Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Podajemy schłodzony. Można udekorować świeżą bazylią. Koktajl z jarmużem. Przepis na 1 porcję: 1 jabłko 1/2 pomarańczy 250 ml zimnej herbaty zielonej 3 liście jarmużu Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne. Pomarańczę obieramy ze skórki, dzielimy na kawałki. Z jarmużu usuwamy nerwy, rwiemy. Wszystkie(...)składniki wkładamy do blendera i miksujemy 1 minutę. Rozlewamy do szklanek i podajemy od razu. Koktajl z buraka. Przepis na 1 porcję: 1 jabłko ½ surowego lub pieczonego buraka 1 marchewka 1 szklanka przegotowanej, zimnej wody Wszystkie obrane warzywa wkładamy do blendera, dolewamy wodę i miksujemy na gładką masę. Rozlewamy do szklanek i podajemy od razu. Wpis przygotowano we współpracy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię kremowe zupy i dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula(...)łyżeczki estragonu sól, pieprz gęsta śmietana i prażone pestki dyni - do podania wykonanie: W dużym garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą
babka w formieburaka łyżka nasion chia pół jabłka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki miodu Do naczynia blendera przelej sok, dodaj nasiona chia, miód, sok z cytryny oraz jabłko obrane i pokrojone na małe kawałki. Całość dokładnie zblenduj, tak aby otrzymać jednolity koktajl. Następnie przelej go do wysokiej szklanki i podawaj schłodzony. Smacznego
365 dni dookoła kuchnipracy. Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach ok 1½cm i nie docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy
Kuchnia w czekoladzieOstatnio jedne z Naszych ulubionych placków- z serkiem wiejskim, jabłkiem oraz szczyptą cynamonu, koniecznie podane na ciepło, bo wtedy smakują najlepiej (z resztą jak wszystkie placki) 😋 Grube, mięciutkie i soczyste, bardzo szybko oraz bezproblemowo się smażą. Pomimo tego, że smażę je na patelni beztłuszczowej, to zawsze smaruję odrobiną masła klarowanego powierzchnię patelni, dzięki czemu placuszki- oprócz fantastycznego smaku- są dodatkowo(...)maślane i dużo, dużo pyszniejsze! Od razu polecam przygotować z 2 porcji! 😊 12 placków: * serek wiejski- 200 g * jabłko- 1 większe * mąka jasna orkiszowa- 2/3 szklanki * jajka- 2 duże szt. * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * cynamon- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * masło klarowane- do smażenia* Jabłko obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. W misce umieścić wszystkie
Kraina Miodem Płynącapaczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną, Pokrzywa, Melisa z truskawką, Melisa, Melisa z pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami testowałam pyszne herbaty... Najbardziej zasmakowały mi Mięta z jabłkiem i cynamonem oraz Melisa z truskawką, poza tym uwielbiam Miętowy smak. :) Melisa jest znakomita po ciężkim(...)tego kocyk i dobra książka i jest doskonale... Mięta znakomicie sprawdziła się podczas Świąt, kiedy co chwilę się je i je... :) Wtedy Mięta dobrze działa na żołądek... Mięta z jabłkiem i cynamonem smakuje świątecznie, więc również idealnie sprawdziła się w świątecznym okresie. Latem za to Herbaty Posti świetnie nadadzą się na mrożone, chłodzące napoje, na które przepisy również znajdziecie
Trufelkowopotem na porcję zdjęć z sesji narzeczeńskiej, którą robiła nam Katarzyna Grochowska Photography , której baaardzo dziękujemy! :* Składniki: 1 polędwiczka z indyka 1 puszka brzoskwiń, np. Develey 1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę 1/4 posiekanej cebuli kilka łyżek oliwy z oliwek, np. Develey 1/2 szkl bulionu sól pieprz mąka plus odrobina wody do zaklepki Wykonanie: Indyka pokroić na paseczki, obsypać(...)stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 10 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulę oraz jabłko. Po chwili dodać 3/4 puszki pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Resztę zmiksować blenderem z 1/2 soku, w którym były owoce i zalać tym podsmażone owoce z cebulką. Dodać bulion oraz podpieczone
Trufelkowowkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka). Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋 Składniki: (2 - 3 porcje) 1 kg buraków 1 małe jabłko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz ziołowy sól i pieprz naturalny do smaku(...)buraczki na ciepło? Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez
Kuchcik gotujelatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g białej kapusty 200g czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 duża marchewka 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kapustę pokroić na mniejsze części, jabłko, cebulę i marchewkę obrać i pokroić na kilka części(...)pieprzem oraz jeśli jeszcze potrzeba- solą. Sposób przygotowania tradycyjny: Kapustę szatkujemy na tarce lub drobno siekamy nożem. Obraną marchew ścieramy na tarce z grubymi oczkami, podobnie postępujemy z jabłkiem. Cebulę siekamy bardzo drobno nożem. Wszystko nasalamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie zbędne soki odlewamy i dodajemy majonez. Mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz jeśli jeszcze potrzeba- solą
Kuchnia w czekoladzieroli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem. Składniki na 4 porcje : 4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz) 300g ziemniaków 500g(...)kiszonej kapusty 500ml wywaru warzywnego (może być też bulion drobiowy) 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jabłko 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki suszonego majeranku posiekana natka pietruszki do podania Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać ziemniaki i podsmażyć. Po chwili wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, jakieś
Dietologsłonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu (300-400g) 4 cebule 1 jabłko 1 ziemniak 2 litry bulionu warzywnego 100g kremowego serka topionego przyprawy: sól, pieprz łyżka masła pestki dyni lub inne ziarna do podania Wykonanie: Jarmuż myjemy dokładnie, osuszamy. Odrywamy grube łodygi(...)Cebule kroimy w piórka, ziemianka w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaka i jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy jabłko, całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę, chwilę podgrzewamy. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy
Smak mojej kuchniBrukselka z boczkiem i syropem klonowym Składniki brukselka(2-3 garście) 3 plastry boczku pół jabłka łyżka octu jabłkowego łyżka syropu klonowego pieprz czarny sól Wykonanie *włącz piekarnik(...)stopni Celsjusza* 1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz 2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj. 3. Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól. 4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. 5. Piecz około
U Fiolkidzień wcześniej, smaki ze sobą się połączą tworząc idealną harmonię. Pycha. Składniki: na dwie porcje 200 g solone płaty śledziowe 50 g cebula 50 g ogórek kiszony 100 g jabłka 150 g jogurtu(...)borówka amerykańska Sok z cytryny Wykonanie: Płaty śledziowe warto namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny w zależności jakie są słone. Osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy na tarce warzywnej i również skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Przygotowany jogurt wykładamy na śledzie. Posypujemy borówkami, wstawiamy
Smaki EwySkładniki: mleko 1/2 litra, wątróbka 1 kg/wieprzowa, mąka pszenna 8 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki, cebula 3 sztuki, jabłka 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - w opisie, koperek 1./2 pęczka z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić(...)dodać pokrojoną cebulę, juabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta
W Mojej Kuchni Lubię