wypróbujesz przepis, naprawdę warto! :) Koniecznie podziel się swoją opinią. Składniki: ciasto: mąka pszenna 2 szklanki jajka 2 szt. olej 1/2 szklanki cukier ok 3/4 szklanki cynamon 1 łyżeczka jabłka 3 średnie (ok 800 g) proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki kruszonka: masło 1/2 kostki mąka 3/4 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy(...)opakowanie Jajka z cukrem miksuje aż powstanie jasna masa. Dodaję olej i ponownie miksuje. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem i miksuję. Teraz obieram jabłka i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaje do masy, wszystko mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek na babeczki. Kolejny krok to przygotowanie kruszonki. Do miski
Kuchnia Vikikapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami. Spróbujcie, polecam do obiadu. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej(...)galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem) Składniki: 1/2 główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina (u mnie Jamar ) sól i pieprz do smaku szczypta cukru
Słodkie okruszkismaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)zgrillować (można również usmażyć na patelni grillowej lub upiec). Wystudzone piersi pokroić w niedużą kostkę. Bekon również zgrillować, wystudzić i pokroić na nieduże kawałki. Seler i kukurydzę dokładnie odcedzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananas i białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę
kuchnia doskizakręcać. Odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać najlepiej w piwnicy, ale w dolnej szafce kuchennej też postoją przez rok, jeśli nie zostaną zjedzone wcześniej ;) ----- Podobne: Powidła truskawkowe Dżem z jabłek i mirabelek Jabłka na zimę do szarlotki " Ognisty bóg " to kolejna propozycja Wilbura Smitha z serii egipskiej. Przeczytałam wszystkie poprzednie w takiej kolejności, w jakiej były wydawane
Weekendy w domu i ogrodzieWarto się jednak skusić, bo jest bardzo zdrowy. SKŁADNIKI 150 g buraków 200 g marchewki 1 jabłko 300 ml wody 400 ml soku jabłkowego WYKONANIE Buraki, marchew i jabłko obrać. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne. Umieścić wszystko w misie blendera, dodać wodę, sok jabłkowy i zmiksować. Jeżeli posiadacie sokowirówkę, to warto przecisnąć przez nią buraki. Można też wtedy zwiększyć
Passions hobbies lifeJamar ) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja robię to na najmniejszych oczkach, ale można użyć dużych) do miseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do startej marchewki i jabłka dodajemy łyżeczką cukru i 1-2 łyżeczki octu (dodajemy stopniowo, mieszam i próbujemy). Surówkę podajemy np. drugiego dania. Prosto, szybko i smacznie
Słodkie okruszkiŚwietny pomysł na szybką słodką przekąskę, idealną na upalne dni :) Składniki: 4 jabłka 1 galaretka Wykonanie: Galaretkę zalać wrzątkiem wg opisu na opakowaniu. Jabłka przeciąć na połówki, wydrążyć, przelać galaretkę i odstawić do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Schłodzone kroić na ósemki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniawyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka 1 pietruszka 1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki i pozbawione gniazd nasiennych 1 cebula 1 szklanka suszonych borowików 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ( lub więcej do smaku) 2 łyżeczki majeranku(...)się czarnymi plamami i zacznie pachnieć. BARSZCZ : Do dużego garnka wrzucamy pozostałe ziarna ziela angielskiego, listki laurowe i ziarna pieprzu. Dodajemy przekrojoną na pół, opaloną cebulę, suszone śliwki, pokrojone jabłko oraz starte na tarce lub rozdrobnione w malakserze: pietruszkę, marchew, buraczki i seler. Dolewamy wywar z grzybami oraz 2 i 1/2 litra wody(płyn powinien zakrywać warzywa). Mieszamy. Stawiamy
cool and mintydużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie(...)pieczenia i kakao. Dodajemy masę czekoladowo-jajeczną i mieszamy na minimalnych obrotach miksera lub szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Należy sprawdzać i wyjąć z piekarnika, gdy tylko wetknięty w środek
cool and mintywiększość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować w odrobinie
Tradycyjna Kuchniamała szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 13/4 łyżki oleju lnianego (u mniej Woj-len) 3 łyżeczki cukru trzcinowego ulubione owoce: u mnie 2 garście malin, 2 małe soczyste jabłka, 2 nektarynki, kilka czereśni *lub 100 g zwykłej i ulubione dodatki, które dodajemy wraz z kaszą do garnka np. płatki migdałowe, żurawina itd. Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy, a następnie dodajemy(...)naturalnego jogurtu z 13/4 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżeczkami cukru trzcinowego. Kaszę wykładamy do miseczek. Na wierzch układamy porcję mieszanki owoców (u mnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka, maliny, obrane i pokrojone nektarynki oraz po kilka czereśni bez pestek). Całość delikatnie polewamy jogurtowym dresingiem. Podajemy. Kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym) Smacznego
Słodkie okruszkiposmakuje :) Spróbujcie :) Składniki (na 3 porcje): 1/4 średniego arbuza duży pęczek natki pietruszki 2 miękkie kiwi szklanka soku z jabłek (najlepiej świeżo wyciśnięty) Przygotowanie: Z jabłek wyciskamy sok (może być także gotowy 100%). Arbuza oczyszczamy z pestek, kiwi obieramy, a natkę pietruszki myjemy ( nie musimy jej siekać). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku miksera. Miksujemy i wlewamy
ChilliJemyskłada się z wody. Idealnie nadaje się do koktajli alkoholowych, jak również tych orzeźwiających, które alkoholu nie posiadają. Spróbujcie :) Składniki (3 porcje): 1/4 arbuza 1 szklanka soku z jabłek (mogą być kwaśne) 1/2 limonki kostki lodu Opcjonalnie ulubiony alkohol (idealnie pasuje tu wódka smakowa z arbuza i mięty lub z żurawiny) Przygotowanie: Arbuza oczyszczamy z pestek i wrzucamy(...)blendera z sokiem jabłkowym. Całość miksujemy. Do szklanek wsypujemy kostki lodu oraz wkładamy pokrojoną limonkę. Zalewamy całość miksem arbuza i jabłka. Uwaga! wciąga :) Smacznego
ChilliJemydomu zalegają jabłka? Może to nie ten sezon, ale ostatnio dostałam ich trochę i wolno schodziły. Postanowiłam zrobić dżem z jabłek. W sumie to nawet nie wiem, czy takowy się robi, w sklepie nigdy nie spotkałam. Czytaj całość
Anioszek w kuchniczęsto chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie: 1 kg jabłek (raczej skłaniałabym się ku średnio-miękkim odmianom) 3 banany 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, owoce obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Banany kroimy w plasterki. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy, posypujemy łyżeczką cukru z wanilią. Kruszonka
Cooking Monster