owsiane (13%) * olej kokosowy * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * jabłko (4%) * morele * pestki dyni * proszek baobabu (2%) * koncentrat soku cytrynowego * cynamon * aromat Intensywnie pachnie idealnym połączeniem jabłka z cynamonem. Przepyszny smak, bardzo naturalnie odzwierciedlający wcześniej wspomniany owoc i świeże laski cynamonu. Przyjemnie słodki
Zdrowie na języku :Palbo rano zamiast kawy :) Składniki na 2 porcje: 2 zielone jabłka 1-2 cm kawałek imbiru 1 duży, dojrzały banan sok z 1/2 cytryny 300 ml wody Przygotowanie: Jabłka dokładnie umyć, podzielić na mniejsze części i umieścić w blenderze. Dodać banana, obrany kawałek imbiru, sok wyciśnięty z połowy cytryny i wodę. Miksować aż powstanie gładki napój. Wg. uznania
Ze smakiem i z pasjąWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja ulubiona owsianka! Gęsta, z dodatkiem jabłek, cynamonu i miodu. Już dzień wcześniej zaczynamy jej przygotowanie, a dokładnie wieczorem kiedy musimy zalać płatki owsiane wodą i pozostawić do rana. Na drugi dzień wystarczy tylko dolać mleko, zagotować i dodać starte jabłka. W tej wersji lubię
Marta Gotujewychodzić z domu, bo to była totalna masakra... Dziś przychodzę do Was z kolejnym jesiennym przepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste(...)warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut
Qchnia po prostuOgórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają(...)swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z tych produktów. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kiszone ogórki 10 – 15 cm pora ( biała część ) 1 jabłko ( lekko winne i twarde ) Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż, porządnie wyjemy i kroimy w cienkie pół plasterki. Dodajemy majonez. Całość
Smaki EwyJabłka – 5 szt Cukier puder – 3 łyżki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Cynamon- szczypta Sok z cytryny – 1 łyżka Melon umyć, obrać pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, dodać do melona i wymieszać, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem, wymieszać razem, odstawić
Camilla w kuchniJuż niedługo zacznę wprowadzać Adasiowi "słoiczki", dlatego już teraz szykuję się do boju i przygotowuję własne musy owocowe. Przyjdzie pora także na warzywne. Składniki: 600g jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych) np. papierówek 2 banany 1 duża marchewka (2 mniejsze) 30ml wody Sposób przygotowania: Jabłka kroimy na mniejsze cząstki, marchewkę ścieramy na małych oczkach, banana kroimy
Kuchnia w czekoladziebidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2-3 szt Jabłka – 2 szt Jogurt naturalny – 3 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Rodzynki -1 łyżka Sól Cukier Cynamon Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniała. Kalarepkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać solą, cukrem
Camilla w kuchnidrobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci(...)myjąc jej, więc na koniec wlewam na nią ok. pół szklanki wywaru i zbieram przy pomocy płynu wszystkie smaczki, które oczywiście lądują w garnku. Dorzucam dość drobno pokrojoną połówkę jabłka. Gdy ziemniaki staną się miękkie, ale nie rozpadające się, doprawiam jeszcze wszystko ziołami, przede wszystkim majerankiem, solą i pieprzem do smaku, zaostrzając również odrobiną imbiru, świeżego lub w sproszkowanego
Pichceniomaniałyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać
Czerwień i błękitłyżka rodzynek sok z cytryny Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody. Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia i cukrem. Następnie w naczyniu układamy warstwowo płatki, jogurt z CHIA, kawałki jabłka oraz rodzynki i tak aż, do skończenia się
Prosto i Smacznie z Anetągrzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta do pankejków. Jeśli
Posadzone i zjedzonebidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki wypestkować, i pokroić wszystkie owoce w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i rodzynkami, wymieszać i schłodzić parę minut
Camilla w kuchniwystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki. A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy(...)prosty i smaczny słodko - lekko goryczkowy dżem. Składniki: 1,5 kg owoców jarzębiny 0,5 kg cukru (może być biały lub trzcinowy) 3 łyżki miodu (opcjonalnie 2-3 jabłka lub 2-3 gruszki) Wykonanie: Owoce przebierzcie, umyjcie, lekko osuszcie i wrzućcie do garnka. Następnie dodajcie cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas
Zasmakuj Kuchni