bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną(...)składnikami. Masy połączyłam ze sobą. Dodałam cynamon i sól. Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce. Dodałam pokrojone figi i rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed
potrawyregionalneidealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona. Składniki: kaczka o wadze 2 kg. 1 łyżka majeranku 1 łyżka estragonu słodka czerwona papryka sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłka słoiczek żurawiny kładzione kluseczki(...)Kaczkę rozmroziłam. Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu. Natarłam ją oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam ziołami. Odstawiłam kaczkę na noc do lodówki aby przeszła przyprawami. Do jej środka włożyłam jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki. Wstawiłam ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Następnie przykryłam kaczkę i piekłam dwie godziny w temperaturze
potrawyregionalnepodniebienia i żołądka. Zachęcam również do spróbowania sałatki śledziowej z jabłkiem śledzi po kaszubsku śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu(...)łupinkach, obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście jeśli wolicie pokroić je w kostkę. Pokroiłam drobno cebulkę. Wymieszałam. Następnie dołożyłam grubo starte jabłko, które skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. I oczywiście znów wymieszałam. Kolej na kiszone ogórki. Obrałam je ze skórki,starłam na tarce i wycisnęłam z nadmiaru soku. Dodałam
potrawyregionalneKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki
potrawyregionalneniego jeszcze parę jabłek lub innego ulubionego owocu. Na zdrowie! Zapraszam na inne soczki: SOK Z MARCHWI I BURAKÓW SOK Z MARCHWI I JABŁEK SOK Z POMIDORÓW SOK ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA
potrawyregionalnechoć nietypowy. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 3 małe jajka (lub dwa duże) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus: 6 dużych jabłek 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej na krem: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła na wierzch: 1 opakowanie galaretki(...)masy jajecznej. delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C. Po wystudzeniu zdjąć delikatnie "skórkę" z wierzchu biszkopta. Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić na mus. Wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapudru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej na wkładkę: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii cynamon na krem: 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczonego mięsa. Składniki: 3 jabłka 1/2 dużego selera 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka chrzanu ze słoika łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta soli Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na mniejszych. Dodać rodzynki, śmietanę i chrzan. Wymieszać, przyprawić do smaku. Najlepiej smakuje po około pół godziny, kiedy rodzynki napęcznieją sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaforemka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka(...)cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakowych. Pierwszy raz zrobiłam takie z kaszy manny i zakochałam się ich smaku- były niezwykle delikatne i puszyste a do tego sycące. Podałam je z salsą z kiwi i jabłka co dodało im świeżości i lekkości. Polecam nie tylko na śniadanie, na pewno zasmakują dzieciom na podwieczorek lub kolację(...)Składniki na ok. 12 placuszków: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 2 jajka duża szczypta soli olej do smażenia 3-4 owoce kiwi duże jabłko łyżeczka miodu Kaszę mannę zalać mlekiem, wmieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować salsę: kiwi i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z miodem. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka miodu 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata(...)masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce i orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzez co rolada może mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami. A jeśli lubicie ciasta z jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2,5 opakowania galaretki pomarańczowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczorajsza wyprawa na targ skończyła się przytarganym do domu koszem pełnym dojrzałych, soczystych jabłek. A są one w tym roku wyjątkowo słodkie. Idealne wręcz by zamknąć je w słoiki lub butelki. Jabłka na szarlotkę mam już zrobione, teraz przyszła pora na soki. Niespodziewane mrozy, które się pojawiły na początku października zmusiły ogrodników do wcześniejszych zbiorów. Jest zatem
Wiem co jemżeberka 3 porcje marchewka pietruszka por cebula listek laurowy ziele angielskie miód oliwa pieprz ziołowy pieprz czarny kapusta; 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula garść suszonych jabłek 1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów szczypta kminku sól pieprz 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie(...)wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy) Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem
Gotowanie jest łatwe