jabłka - 25490 przepisów (strona:478/1700)

Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 150

łyżeczka proszku do pieczenia   150 g zimnego masła  100 g drobnego cukru 80 g śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 2 kg jabłek cynamon cukier puder     Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy(...)większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu. Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Lili w kuchni
Biszkopt z jabłkami 110

Składniki: 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru(...)Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w 170oC przez około

The Sweet Damsel
Szarlotka z bezą 152

żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych(...)jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min.  Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru.  Dodać sok z cytryny

The Sweet Damsel
Placuszki z jabłkami 117

jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mleko i wodę. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w drobną kratkę. (Można je również zetrzeć na tarce- na dużych oczkach) Dodać jabłka do ciasta. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu. Można podawać

The Sweet Damsel
Pyszny i zdrowy sok 200

Mniam :) Składniki: 4 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 jabłka 1 lub 2 pomarańcze pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Marchewki, pomarańcze i jabłka obrać. Z jabłek należy również wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić wszystkie warzywa i owoce do sokowirówki razem  natką pietruszki. Można do niego dodać również  sok z cytryny

The Sweet Damsel
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym 114

pszenna typ 500 -500 g margaryna  100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka  Wykonanie prażonego jabłuszka : Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wkładamy do garnka odciśnięte z soku  , i prażymy na małym ogniu . Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy(...)najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe . Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy . Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi . Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia . po wyjęciu polewam sosem i podaje . Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny. wychodzi  30 pierogów

Różowa kuchnia
Ciasto z owocami i budyniem 210

upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku(...)pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części

na moim stole...
Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek 2521

Pyszne, puszyste racuszki z jabłkami na bazie maślanki. Składniki: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone

Tradycyjna Kuchnia
Keks s.Anastazji 141

potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika ] 2 galaretki wiśniowe [ pomarańczowe -wg mnie wystarczy 1] 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodać wodę i dusić 5 minut na wolnym ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z cukrem  i od razu dałam galaretki

Moje domowe kucharzenie
Wieprzowina z cynamonem. 180

ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cynamonu 25 dag cebuli 25 dag pomidorów (poza sezonem najlepsze będą te z puszki) 1 duża marchewka 25 dag jabłek sól pieprz 3 łyżki oliwy      Wino zagotowujemy razem z ziarenkami pieprzu, goździkami, majerankiem i cynamonem, studzimy. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z solą i pieprzem, a następnie(...)Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy chwilkę w rondelku, aż lekko zmiękną. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, drobno pokrojoną marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki i ziarenka pieprzu (ciężkie

Rozpustne gotowanie
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 371

Uwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka kroimy w ósemki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne, następnie wciskamy je w ciasto na sztorc. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45 minut

Rozpustne gotowanie
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 186

cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu       Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać(...)proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.   Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Rozpustne gotowanie
Racuszki drożdżowe z jabłuszkiem. 175

Dzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne i pełne smaku. Obok rogalików i bułeczek drożdżowych mojej babci, to właśnie racuszki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Nikt się nim nie może oprzeć. Najlepsze są jeszcze ciepłe, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mmm... Pycha!!! Jutro znowu upiekę(...)rozpuszczone drożdże, odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie dolewamy resztę ciepłego mleka, jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kolejne 10 minut. Następnie obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej (nie za dużo) i łyżką nakładamy ciasto (ja daję 2 spore łyżki ciasta na jeden

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 149

pysznie nadziane, to już w ogóle bajka! I na właśnie taki cudowny drożdżowy wypiek chcę Wam dziś zdradzić przepis. Zapraszam! Składniki na róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami:  na tortownicę o średnicy 28 cm ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka(...)mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 159

odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale 3/4 szklanki(...)mnie w takiej wersji zdecydowanie za słodka) 1 torebka budyniu waniliowego (jeśli lubimy słodkie ciasta może być z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej      Jabłka obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy.     Piekarnik

Rozpustne gotowanie