jabłka - 25490 przepisów (strona:471/1700)

Ciasto jogurtowe z jabłuszkiem 162

już od dawna, lecz bałam się i to bardzo, że nie wyjdzie w moim piekarniku gazowym. Pokombinowałam tu coś dodałam tam coś odjęłam i wyszło. Smaczne wilgotne ciacho z jabłkiem, tak jabłkiem gdyż tylko jedno duże jabłko dałam, lekko kwaskowe bardzo dobrze zrównoważyło słodycz ciasta. Na pewno podstawa to tak jak w większości przepisów na ciasta z jogurtu (tkz. "kubeczkowe(...)pokojowa temperatura produktów które będziemy używać. Zapraszam ! Składniki na formę keksową 3 jajka jogurt naturalny 150 gr jedno spore jabłko najlepiej kwaskowe aromat waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 szkl cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami 168

cukru pudru 4 żółtka 15 dkg margaryny do pieczenia lub masła ( zimne) opakowanie cukru  waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka(...)masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować

Maślane ciasteczko
Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym 122

mielonego wołowo-wieprzowego  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej(...)włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka

Nie tylko w kuchni
Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem. 141

słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy,  posypać cynamonem(...)cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około

Nie tylko w kuchni
Ruchanki 137

mleka  1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg  mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany  szczypta soli 2 jabłka Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku i ostudzić.Do mąki dodać  cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko(...)masłem oraz zaczyn i śmietanę. Na koniec dodać 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę.Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.Ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Kompot z jabłek i winogron 212

Winogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni. Składniki: 2 małe jabłka 4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem cukier do smaku 1 gałązka świeżej mięty 2,5 litry wody Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek. 2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. 3. Owoce zalewamy wodą

Kuchnia domowa Ani
Jabłka prażone z aronią 139

ciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :)  Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać,  usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę(...)czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy

SzczyptaSmaQ
Pleśniak z jabłkami i śliwkami 185

Zapewniam.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 4 - 5 jabłek kilkanaście śliwek 1 łyżeczka cynamonu + 1 - 2 łyżki cukru     Wykonanie:   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Dodać masło i żółtka i całość posiekać.  Dodać(...)kawałki.  Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu.  Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie.  Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek.  Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto.  Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na jasne ciasto.  Na wierzch zetrzeć

Sto kolorów kuchni
Dżem z jabłek i dyni 135

Składniki : 1/2 kg dyni 1/2 kg jabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami Dynię wsypujemy do dużego(...)garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista  Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy

Proste Potrawy
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 144

jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła lub innego tłuszczu(...)wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 336

Robiłam te śledzie pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około(...)wstawiamy do lodówki na około 4 dni.  Pora kroimy w talarki (tylko białą część), posypujemy cukrem i ugniatamy aż zmięknie. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Śledzie wyjmujemy z zalewy i układamy w półmisku na przemian z sałatką. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Jarzębina nie tylko na korale 129

trzy doby, co podobno ma zniwelować smak goryczy. Część przerobiłam na dżem, a część... Ach, powiem Wam innym razem! Dżem wyszedł bardzo oryginalny. Mimo sporej ilości cukru i dodatku jabłka - nadal gorzkawy. Nie nadaje się na kanapki dla dzieci, ale będzie stanowił intrygujący dodatek do deski serów. Myślę, że nawet na dystyngowanych gościach zrobiłby wrażenie. Sama jeden słoiczek już(...)wykorzystałam, kolejne dwa czekają na moją inwencję i... Czas. Bo ostatnio mam go zaskakująco mało. Dżem jarzębinowo-jabłkowy Składniki: (na 3 słoiczki) 500 g jarzębiny 200 g jabłek 300 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 100 ml wody Oberwane owoce jarzębiny zamrozić na przynajmniej 48 godzin. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik z żurawiną 186

addToShoppingList1"; listonic_content = "250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem(...)gęsta masa. Krok 4 Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać. Krok 5 Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;) Krok 6 Piec

CoolinarniePL
Elegancki murzynek z jabłkami 339

Nasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem.  Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :). Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm: 8 jaj 5 łyżek kakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki  cukru(...)pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe  1. Jabłka obrać i zetrzeć na wióra, chwilę smażyć, następnie dodać dwie suche galaretki i gotować razem przez parę minut. Odstawić do wystudzenia, nakładać

Apetyczna babeczka
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 99

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego(...)zrobić: Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając

Kuchnia w opałach