Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę(...)dzień. Polecam :) Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika ) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jabłka - mała kiść winogron Dodatkowo do posypania owoców - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu Wykonanie Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę
Kuchnia z widokiem na ogródJesienią desery z udziałem jabłek smakują najlepiej. Jesienne jabłka są aromatyczne i jak wybierzecie odmianę kwaskową, deser będzie kwaskowy, jeśli bardziej słodką, będzie delikatniejszy. Tak czy owak deser będzie wyśmienity i szybko zniknie z pucharków a wywoła uśmiech na twarzach zjadających. Deser z jabłkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMasło 275 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5 Cukier 3/4 szklanki Budyń śmietankowy opakowanie 40 g Owoce: Jabłka 1,2 kg Cynamon Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć(...)ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać budyń i krótko zmiksować. Na podpieczony spód przełożyć odciśnięte jabłka. Na jabłka przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy
Kulinarne przygodyłyżeczka proszku do pieczenia 20 g płatków migdałowych 1 łyżka mąki/skrobii ziemniaczanej 60 g cukru (lub w wersji jeszcze bardziej odchudzonej ksylitolu, czyli cukru brzozowego) 600 g kwaśnych jabłek np. odmiany szara reneta (obranych i pokrojonych w plasterki) 1 łyżeczka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem (ja ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła(...)formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli się przerwie, można śmiało dokleić). Na wyłożony ciastem spód wysypać mąkę ziemniaczaną (lub skrobię), płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć obficie cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej powoli cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Sztywną masę wyłożyć na jabłka, a następnie
DietologTaka zupa to idealne rozwiązanie dla miłośników kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 5 porcji 1 kg buraków 2 jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 szklanek bulionu 1 pęczek szczypiorku z dymki 150 g śmietany 18% 3 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki(...)czosnek, jabłka oraz obrane buraki kroimy w plastry. Szczypiorek z dymki drobno siekamy. W garnku z rozgrzanym masłem szklimy pokrojoną cebulę często mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, jabłka oraz buraki i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie wlewamy gorący bulion i całość gotujemy około 30 minut, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy
Smakowite Daniałyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki masła orzechowego z solą Dekoracja: 8 kostek gorzkiej czekolady(...)garść pokruszonych orzeszków laskowych Przygotowanie: Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić
Ciastka - domowe słodkościMąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 L Orzechy szklanka u mnie laskowe Olej 1/2 szklanki Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka) Cukier 3/4 szklanki Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g) Kakao 2 łyżki Cynamon łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Soda łyżeczka Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy żółtka, kakao, cukier, kefir(...)oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut
Kulinarne przygodylubią dbać o zdrowie. Spożywany systematycznie świetnie wpływa na nasze zdrowie. Moc naturalnych witamin w kilku łykach. Świetny do przygotowania barszczu. ok 1, 5 kg buraków 1 duże jabłko 5 ząbków czosnku ok 10 kulek ziela angielskiego 6-7 liści laurowych 5 ziarenek goździków 1 łyżka soli na litr przegotowanej schłodzonej wody Przyprawy można dodawać według uznania(...)możesz dać imbir, chrzan, koper co kto lubi. Wyżej wymienione przyprawy to te które mi najbardziej pasują. Buraki obieramy i kroimy na grube plastry. Jabłko myjemy dokładnie i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry ćwiartki jak nam pasuje. W dużym szklanym słoju na dnie układamy połowę przypraw następnie układamy warstwę buraków i połowę plastrów jabłka, następnie resztę przypraw
Andzia PichciJabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto, warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego(...)mąki pszennej 5 żółtek 25 dag margaryny lub masła 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,2 kg kwaśnych jabłek np szara reneta ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Beza; 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru
Wanilia i KardamonPawlikowska-Jasnorzewska Jesień to czas rozkoszy i dziś mam dla Was przepis rozkoszą przepełniony. Wiejski kurczak pieczony w całości z ziołami i winem. Z odrobiną czosnku i kwaśnymi jabłkami. Otwórzcie białe Chardonnay i posłuchajcie Ketil Bjørnstad. Składniki: dobrej jakości kurczak 1 główka czosnku pęczek świeżego tymianku pęczek natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku 20g wędzonej papryki(...)opakowanie) świeżo mielony pieprz białe wino kwaśne twarde jabłka Do dzieła: Umytego kurczaka nacieramy w środku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonym majerankiem i pieprzem. Wkładamy do środka świeże zioła i nacieramy kurczak na zewnątrz wędzoną papryką i pieprzem. Kurczaka układamy w brytfance lub żeliwnym naczyniu - ważne by miało przykrywkę, podlewamy obficie białym winem i wstawiamy na 1,5 godziny
Spektrum Smakuowocowy sos słodko-pikantny Słodko-kwaśny, owocowo-pikantny sos ze śliwek. Swój chutney zrobiłam ze śliwek węgierek, ale możemy wykorzystać każdą inną odmianę śliwek. Domowy śliwkowy chutney z jabłkami, cebulą, przyprawami jest wyjątkowy w smaku, a przepis łatwy i szybki w przygotowaniu. Taki sos to idealny dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko(...)Składniki 1 kg śliwek węgierek 500 g jabłek 250 g czerwonej cebuli lub szalotki łyżeczka startego imbiru 3 liście laurowe 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 200 g octu z czerwonego wina 300 g cukru trzcinowego Wykonanie Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy, następnie kroimy w paski. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne
Tajemnice SmakuSkładniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g rodzynek sułtańskich 100 g śliwek kalifornijskich 2 opakowania galaretki cytrynowych 0,5 szklanki cukru Beza cytrynowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyni cytrynowych Przygotowanie(...)dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Nadzienie - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Śliwkę kalifornijską pokroić na małe kawałki i dodać do jabłek. Następnie dodać rodzynki i wszystko wymieszać
Ciastka - domowe słodkościTypowo jesienne ciasto - połączenie jabłek , orzechów i miodu. Polecam z całego serca bo wyszło pysznie . Ciasto smakuje najlepiej po dwóch,trzech dniach więc spokojnie możecie go zrobić wcześniej. Idealne będzie również na święta. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 25 dag masła 20 dag płynnego miodu 4 jajka 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru(...)Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód - wyrobić ciasto. Upiec 4 placki na złoty kolor. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek bądź mus jabłkowy 2 suche galaretki Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części
Niespełnione zdolności kulinarnepostanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej(...)około 15 minut na złoty kolor. Ciepłe sconsy studzić na kratce. Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem śmietankowym lub karmelizowanymi owocami. Czytaj więcej: Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami The post Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja