jabłka - 25490 przepisów (strona:381/1700)

Zebra z jabłkami 88

szkl mąka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2  łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder jabłka - 4 szt tłuszcz i tarta bułka do formy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać(...)olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie

przepisy- Milki
Szarlotka z budyniem i rabarbarem 63

najpierw z rabarbaru ugotowałam kompot, a to co zostało po odcedzeniu, czyli ugotowany rabarbar wykorzystałam do ciasta. Nazwałam to ciasto szarlotka, ponieważ jest to ciasto kruche z masą z jabłek i rabarbaru i z ugotowanym budyniem. Ciasto wyszło bardzo fajne, lekko kwaskowe, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy czy herbaty, zarówno na co dzień jak i na różne(...)Waniliowe Improwizacje: Ciasto marmurkowe z rabarbarem ), ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką (link:  Waniliowe Improwizacje: Ciasto kruche z rabarbarem, pianką i kruszonką ), ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami (link:  Waniliowe Improwizacje: Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami ), ciasto kruche z budyniem i rabarbarem (link:  Waniliowe Improwizacje: Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Placek jabłkowy lukrowany 82

CIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.  Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.  Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową

przepisy- Milki
Kruche ciasto z rabarbarem z pianką 65

Kruche ciasto z rabarbarem z pianką jest przepyszne. Koniecznie musicie je wypróbować teraz, kiedy jest sezon na rabarbar. Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować. A dla miłośników jabłek, Smok poleca też szarlotkę z kruszonką . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/kruche-z-rabarbarem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl(...)cukru pudru na sztywną pianę. Piankę rozsmarować na wierzchu ciasta na rabarbarze. Piec 1 godzinę w 180st. Smocze porady: Do rabarbaru można dodać też inne owoce, np. truskawki albo jabłka. Też będzie świetnie smakować. https://www.bardzogrubysmok.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-z-pianka/ Składniki na kruche ciasto Kruche ciasto wyłożone w formie Rabarbar Pianka z białek Rozsmarowana na wierzchu pianka z białek Gotowe kruche ciasto

Bardzo Gruby Smok
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 67

suchy - 200 g jajka - 4 szt cukier - 3/4 szkl jabłka - 4 szt kasza manna - 5 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka orzechy - 10 dag rodzynki - 10 dag skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie(...)siekamy drobno. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej

przepisy- Milki
Kruche ciasto z musem jabłkowym 74

cukru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 białka 1 saszetka budyniu waniliowego (proszek) 100g cukru Mus z jabłek (miałam swój domowy) Przygotowanie Zagnieść ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto(...)lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek. Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje i mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare na grubych oczkach. Piekę z termoobiegiem ok 45 minut w temp 180*C. Autor przepisu: Beata Artykuł Kruche ciasto z musem jabłkowym pochodzi

Wasze Przepisy
Sos z rabarbaru do grilla 69

Szczególnie korzystnie wypada w duecie z mięsem. Sos rabarbarowy do mięs przyrządza się bardzo prosto. Oprócz rabarbaru dodatkami są tutaj: ocet balsamiczny i cukier. Ja dodaję do sosu również jabłka, dzięki którym smak jest jeszcze ciekawszy. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej grillowej okazji. Rabarbar do mięsa pasuje idealnie , możecie to sprawdzić choćby robiąc takie szaszłyki(...)rabarbarem . Intensywne doznania smakowe gwarantowane! SOS RABARBAROWY DO MIĘSA Składniki: 4 łodygi rabarbaru 2 jabłka 1 czerwona cebula 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki cukru szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Rabarbar myjemy, odcinamy liście. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki

Wiszniówka
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 80

godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana(...)folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż cebula straci jędrność i dodajemy starte jabłko. Mieszamy i przyprawiamy solą

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 80

godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana(...)folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż cebula straci jędrność i dodajemy starte jabłko. Mieszamy i przyprawiamy solą

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka rozpływajaca się w ustach 82

szklanka cukru 3-4 łyżki śmietany 18° 1 masło lub Kaśka 1/2 olejku śmietankowego 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 1,5 kg jabłek Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy (miękkie, posiekane) masło lub Kaśkę, śmietanę, olejek, żółtka, sól, proszek i cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Kolejność składników jest obojętna. Następnie siekamy wszystko(...)nożem do czasu połączenia się składników. Na końcu dokładnie wyrobić ciasto ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 części ciasta wyłożyć na spód blaszki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Piec 1 h w temp 180°C (grzanie góra-dół). Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Szarlotka rozpływajaca

Wasze Przepisy
Szarlotka z budyniem – przepis 66

cukru 3 żółtka 1 całe jajko 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na górę). 2 kg jabłek (wedle uznania, mi wyszło coś koło 2 kilogramów, żeby było ładnie przykryte) – pokroić na plasterki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę 36×26, posypujemy 2 łyżkami bułki(...)tartej, układamy jabłka, posypujemy cukrem (można dodać cynamon) i przygotowujemy budynie: 4 budynie śmietankowe (na tortownicę spokojnie 2 budynie), 6 szklanek mleka (na tortownicę 3 szklanki). Gorący budyń wykładamy na jabłka, posypujemy startym kawałkiem ciasta i pieczemy 180 góra dół około godziny, w zależności od piekarnika, musi być złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Paulina

Wasze Przepisy
Sałatka jarzynowa z marynowaną cebulką 89

Marchewka – 4-5 szt Pietruszka – 3 szt Seler –1/2  szt Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez Sól Pieprz Marchew, pietruszkę i seler obrać i ugotować,  ostudzić. Jajka ugotować i ostudzić, Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Marchew, pietruszkę, seler, jajka, jabłka pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać

przepisy- Milki
Ciasto Izydor 111

żółtka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka krystaliczna cytrynowa 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie) 1-2 łyżki wody Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Beza kokosowo(...)Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Izydor 115

żółtka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka krystaliczna cytrynowa 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie) 1-2 łyżki wody Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Beza kokosowo(...)Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 69

mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Nadzienie z kwaśnych owoców: 700 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru 500g jabłek (najlepiej szara reneta lub inna kwaśna odmiana) Beza: 5 białek 80ml wody 120g cukru Wykonanie: Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej (najlepiej teflonowej) patelni. Przykryć i podsmażyć(...)drewnianą łyżką lub szpatułką. Jak trochę przestygnie można podociskać palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny (!) rabarbar wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, a następnie jabłka z rabarbarem przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową (poniżej przepis). Zagotować wodę i rozpuścić

Dietolog