jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać(...)się połączy z masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na końcu dodać daktyle, jabłka, orzechy i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą przełożyć do formy 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 45 minut, wyjąć polać polewą kokosową
Ala piecze i gotujewyrosła z tego, podałam wątróbkę z indyka duszoną z jabłkiem, cebulą i majerankiem. Niestety w kwestii nielubienia nic się nie zmieniło, więc muszę się nacieszyć smakiem wątróbki, bo długo znów u mnie nie zagości :( A szkoda, obydwoje z mężem uwielbiamy je. Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 duże cebule 2 jabłka 0,5 l mleka szklanka wody sól(...)przygotowania: Wątróbkę umyć, oczyścić i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedzić na sicie, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko z każdej strony na 2 łyżkach oliwy. Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić jabłka i chwilkę przesmażyć
na moim stole...składniki: 2 jabłka 4 – 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu wykonanie: Jabłka myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Płatki owsiane mieszamy z cynamonem oraz rodzynkami i taką mieszanką napełniamy jabłka. Wierzch posypujemy migdałami i polewamy miodem. Całość zapiekamy przez
Domowy Smak JedzeniaPyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis(...)marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 150 g mąki 200 g kaszy manny 160 g cukru (lub więcej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g schłodzonego masła 1500 g jabłek cynamon wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę mannę, cukier oraz proszek do pieczenia razem mieszamy. Dzielimy na 3 części. Na dno tortownicy(...)średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, wsypujemy jedna część suchych składników na które wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy i oprószamy cynamonem. Następnie wsypujmy drugą część suchych składników, wykładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy, oprószamy je cynamonem i przysypujemy ostatnią częścią suchych składników. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaCiasta kruche z jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem galaretki. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jedna margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru Wkład do ciasta: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka(...)koniec dodajemy cukier, cynamon i galaretkę, chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wkładamy spód ciasta i podpiekamy 5 min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy 40 min. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem, chociaż ciasto jest dość słodkie, więc ten etap można pominąć. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewypszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 3-4 jabłka Dodatkowo: sok z cytryny lub kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku z cytryny lub kwasku żeby(...)puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w w temperaturze 160 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówokoło 10 sztuk) 1 arkusz ciasta francuskiego, np. domowej roboty 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: (zdjęcie powyżej) 1. Jabłka przekroić w pół. 2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne. 3. Pokroić w cieniutkie plasterki. 4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości(...)Nakłuć widelcem. 6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. 8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki. 10. Powstaną zgrabne różyczki ;). 11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * cukier wanilinowy – 1 op * mleko – 4 łyżki * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * masło – 150 g NADZIENIE: * jabłka – 2 kg * cukier – 0,5 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * cynamon – 1 łyżka * masło – 40 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Jabłka(...)mąką, przecinamy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Podpiekamy ok. 10 minut w 180C. CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie. Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy. Obficie posypujemy cukrem pudrem. Pycha! Smacznego
Ostra na Słodkoszybkie ciasto z jabłkami i cynamonem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu(...)wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę.Wszystko dokładnie mieszamy.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(średnica 26 cm.) wylewamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,przekładamy do miski,wsypujemy cukier i cynamon.Wszystko dokładnie mieszamy.Cząstki jabłek układamy na cieście.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 -60 minut,do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu ciasto możemy
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 45 g drożdży 180 ml mleka lub wody 6 łyżek cukru 4 jajka 1 duża łyżka masła- roztopionego MASA JABŁKOWA: 1 1/2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników oprócz masła, ponieważ dodajemy je na sam koniec, gdy ciasto jest już prawie wyrobione. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. W tym czasie gdy ciasto rośnie obieramy jabłka, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z łyżką masła i dusimy ok 15-20 min. Jeżeli jabłka są kwaśne dodajemy trochę cukru opcjonalnie. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto podrosło wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt naszej formy do pieczenia. Wykładamy jabłka na ciasto
harrisaciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 3/4 kostki masła 82% (gdzie masło ma 250 g) pół szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego szczypta cynamonu 2 żółtka jabłka: Jabłka około 1-2 kg łyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego(...)Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę oraz ocet 4. Dodać pomału proszek budyniowy 5. Dolać małą stróżka olej słonecznikowy 6. Wykładać na podpieczony spód jabłka: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około
KreatywnePinyoknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE . Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku
Tradycyjna kuchnia Kasibyłabym sobą jakbym coś nie zmieniła.. Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym(...)wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać
O kuchni z uczuciemŻeberka z jabłkami przygotowaliśmy na jedną z rodzinnych imprez. Dodatek jabłek i cydru bardzo fajnie podkreśla smak mięsa. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis (nr. 10/2015). PS. Zdjęcia niestety nie są zbyt urodziwe, ale goście czekali Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych w płacie 3 średnie cebule(...)jabłka 1,5 szkl. cydru 3 łyżki majeranku 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu sól, pieprz 3-4 liście laurowe 4 ziarna jałowca Czytaj dalej... Artykuł Żeberka z jabłkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku