jabłka - 25490 przepisów (strona:300/1700)

Placek korzenno - jabłkowy 89

jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu ucieramy(...)Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy. Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

peggiwkuchni
Amarantusowa szarlotka z budyniem 167

pieczenia    1/2 szklanki cukru  brązowego    3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę:    2 budynie waniliowe bez cukru    5 twardych jabłek    sok z 1/2 cytryny    800 ml mleka    4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia(...)mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu).  Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem. Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy

peggiwkuchni
Pasztet z fasoli 249

białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 3 ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy 1 lekko czubata łyżka majeranku ok. 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 3 ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy 1 lekko czubata łyżka majeranku ok. 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Fasolę i grzyby zalewamy

Poezja smaku
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 138

także jego zakręconej formy, ale wszelkie cynamonowe bułeczki od szwedzkich kanelbullar po amerykańskie sticky buns wprost ubóstwiam. Mój dzisiejszy przepis bazuje na tych ostatnich. Oprócz pysznego nadzienia z jabłek i rodzynek oblałem je glazurą z solonego karmelu, który potęguje cudowne wrażenia przy każdym gryzie. Takie ślimaczki najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika ze szklanką zimnego mleka. Oczywiście możecie(...)robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 h w ciepłe miejsce. Nadzienie Cukier wymieszaj z cynamonem. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, aby stały się miękkie. Następnie odcedź i wymieszaj z jabłkami

Food Square
Muffinki z jabłkami i kruszonką 162

kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka    (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)cukier wanilinowy. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać olej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać

Ugotować
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 134

Dzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki(...)roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek - poddusić przez kilka minut wszystko razem. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym ogniu. Przyprawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
drożdżowa babka kakaowa z jabłkami 135

składniki: 500 g mąki 50 g drożdży 5 żółtek 150 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli, płaskiej dodatkowo: 500 g jabłek 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Do 125 ml letniego mleka dodajemy drożdże, 50 g cukru, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Powstały rozczyn(...)pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gdy cista podrosną mieszamy je ze sobą i z jabłkami. Przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i całość ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe placki z jabłkami 208

Dlatego zaczynam w naszej kuchni wprowadzać małe zmiany. Oprócz dań  tradycyjnych będą się pojawiać potrawy bezglutenowe. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne placuszki z jabłkami .  Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kukurydzianą. Placki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Składniki: - 350g mąki kukurydzianej - 2 jajka - około 350 ml   maślanki naturalnej - łyżeczka startego cynamonu - płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku(...)płaska łyżka (najlepiej) nierafinowanego cukru Sposób przygotowania:   Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Resztę składników miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy maślanki.  Łączymy z jabłkami  i dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Pan i Pani Smith w kuchni
Racuchy z jabłkami i cynamonem 144

Racuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na kolacje a cała rodzinka jadła ze smakiem(...)się uszy trzęsły Składniki: 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być

Smaczne Potrawy
Kresowa sałatka śledziowa 238

najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki majonezu 150 ml śmietany(...)sól i pieprz do smaku szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo Śledzie kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski. Dodajemy odsączoną fasolę, kapary i szczypiorek. Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami

Trzeci talerz
Szarlotka Charlotta - szarlotka z pianką bez pieczenia 137

blogu nie ma tego podstawowego ciasta  jakie powinno się tu znaleźć, w każdym razie nie w tradycyjnej formie, ale niestety dzisiaj jej też nie będzie. Będą prażone jabłka, cynamon, przyjemny zapach kojarzący się z ciepłym kątem i klasycznym pieczonym ciastem, ale tym razem się nie napracujecie robiąc szarlotkę. Oto wersja szybka, prosta i bez pieczenia. Zapraszam na Charlottę(...)soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami. pianka śmietankowa: Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę.  wykonanie: Biszkopty układamy

Bon appetit mon amie
Kompot z suszu 104

niestety należę do tej grupy, która nie jest zwolennikiem tradycyjnego kompotu z suszu z dodatkiem wędzonych śliwek. Moją wersję wigilijnego kompotu robię z suszonych owoców, ale tylko z jabłek i moreli (ewentualnie można wzbogacić smak cytrusami). Kompot(...)tych owoców z dodatkiem cynamonu i goździków jest dość słodki warto, więc dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. KOMPOT Z SUSZU (bez śliwek) Składniki: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych moreli 2 łyżki miodu 1/4 ł yżeczki cynamonu lub 2 kawałki kory cynamonu 3-4 go ździki szczypta kwasku cytrynowego  1,5 wody   Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Francuska tarta jabłkowa 154

Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :) Składniki: ciasto francuskie 3-4 jabłka 1/3 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 1/4 kostki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem. Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około(...)wolnego brzegu. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny.  Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta. Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci

wyzwania kuchenne
Ciasto Amerykaniec 189

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.   Wszystkie suche składniki przesiać i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać po jednym żółtku, a następnie powoli wlewać olej, zmiksować. Do piany wsypać(...)przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.   Upieczone ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Zapiekane płatki owsiane z owocami 181

prostu śniadanie mistrzów. Spróbujcie koniecznie bo to samo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem(...)zalewamy wrzątkiem tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach

Kulinarna Patilogia