Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 254kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food Square
Koktajl ze spiruliną - cudowna moc z morskich głębin 231jedzenia łyżeczką. Smak? Nie ma rybiego posmaku jak czytałam w internetowych opisach, jest dość specyficzny, ale przyjemny i bliżej mu do neutralnego. Składniki: około 1 szklanki wody mineralnej 1 jabłko 1 pomarańcza 1 banan 1 łyżeczka spiruliny 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 205winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia, mirabelka oraz ananas. Na języku dojrzałe jabłko i lekko pikantne nuty. Wino o doskonałej równowadze między kwasowością i słodyczą. Białe, zwarte i jędrne mięso turbota ma z reguły delikatny smak, więc elementami potrawy decydującymi o doborze wina były
królestwo garów
Makowiec w cieście półfrancuskim 233Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję
Mango Papaja
Smalec domowy 4-smakowy 161dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku
To co kocham
Surówka z marchewki i brzoskwini 205Ulubiona surówka z dzieciństwa większości z nas to tarta marchewka z jabłkiem. Pełna witamin i zdrowia. Istnieje również jej inna wersja – marchewka z brzoskwinią. Pachnąca, soczysta i wilgotna. Składniki: • 1 kg marchewki • 1 puszka brzoskwiń • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • sól do smaku Wykonanie: • Marchew obrać
To co kocham
Nalewka figowa – Figówka 202której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki Wykonanie: • Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć do szklanego słoja. • Zasypać cukrem i odstawić
To co kocham
Mazurek a’la Snickers 171rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały
To co kocham
Mus jabłkowy z kaszy jaglanej 208Bardzo szybki deser, gdy w domu nie mam nic słodkiego, a koniecznie trzeba podnieść poziom glukozy we krwi. Ja mam często już
To co kocham
Ciasto jabłkowo-malinowe 179Na straganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu
To co kocham
Szarlotka jaglana z żurawiną 211Zdrowe słodkości na zdrowej kaszy jaglanej z marmoladką jabłkową domowej roboty. Ciasto pachnie cynamonem, jest kwaskowe i chrupiące żurawiną. Składniki: • 1 szklanka kaszy
To co kocham
Muffiny marchewkowe z granolą 205cynamonu 1/2 szklanki oleju pistacjowego z olejem rzepakowym Oliwier lub rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki granoli przepis +dodatkowo do posypania muffinek 1 szklanka startej marchewki 1 starte jabłko Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i granolę. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy
Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z jabłka i pora 192dodać śmietany, jakaś sól, pieprz, zamieszać i gotowe. Ale tym razem postanowiłem zrobić nieco inną wersję. Bez śmietany, za to z oliwą a oliwek. I dla kontrastu dodatkowo z jabłkiem. Muszę Wam powiedzieć, że całkiem nieźle to wyszło, to dobry pomysł do obiadu. Z pewnością czasami będę do tej wersji wracał. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 231węglowodanów, ni mniej, ni więcej. Musimy więc wszamać przykładowo: kromkę chleba żytniego, pół filiżanki tłuczonych ziemniaków, lub ryżu, pół filiżanki marchewki, jednego batonika, 1 średniej wielkości owoc (np. jabłko) lub pół czegoś słodszego (np. banana) albo 30 g krakersów. Wybór należy do nas. U mnie zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że rano zjadam na śniadanie kromkę chleba z czymś
Proste-przepisy.pl
Owoce zapiekane pod kruszonką 279pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 1/2 szkl. brązowego cukru 50 g zimnego masła Czytaj dalej... Artykuł Owoce zapiekane pod kruszonką pochodzi z serwisu Pasja
Pasja Smaku