jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:312/436)

Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 174

zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką) w ilości 5 sztuk w równych odstępach czasowych. Między jabłkami popijamy wodę lub herbatę zieloną, miętę lub rumianek. Trzeci dzień i kolejne 5 dni  - zaczynamy od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo(...)warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie

Posadzone i zjedzone
Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego 177

truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto(...)docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Wszystkie bułeczki posmarować rozmąconym białkiem piec w 200`C 15-20 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naturalna Spiżarnia - Współpraca :) 220

działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. Kostki wołowe  Posiadają zdrowszy skład od standardowych kostek rosołowych, które można kupić w niemalże każdym sklepie(...)zaciekawieniem na pewno dodam do jakiejś potrawy :) 1 kostka na 0,5 l wody.  Herbatka owocowa Skład to tylko i wyłącznie owoce: malina, truskawka, śliwka, jabłko, aronia, czarna porzeczka, pigwowiec. Spróbowałam i przepadłam :D Przepadłam z zachwytu! :D Pięknie pachnie zarówno przed jak i po zaprzeniu. Jest bardzo smaczna, mocno owocowa, subtelnie słodka - tak jak lubię! Polecam na chwilę

Zdrowie na języku :P
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 373

lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna(...)francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 218

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas

Słodkie okruszki
Nalewka jabłkowo-miętowa 147

Madzia wymyśliła sobie żebym zrobił jej alkoholowego tymbarka. Ot, kaprys taki miała. Z początku pomyślałem, że nieco od rzeczy gada, ale po chwili namysłu stwierdziłem, że

Marder&Marder Manufacture
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 177

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Kubuś 279

biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się różnić kolorem od pierwszego(...)Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :)  Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu

W kuchni u Moniki
szarlotka z pianką 264

Tej szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm

zabawa smakiem
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 181

Idealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada

Słodka Strona
Pudding dyniowy z drożdżówki! 108

Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski] drożdżowa bułeczka z jabłkiem pokrojona w plastry 150 g puree z dyni (u mnie dyni makaronowej) 50 g mascarpone 100 ml mocnego naparu z herbaty jajko klasy L łyżka proszku budyniowego waniliowego sól(...)mascarpone zmiksować z jajkiem, solą, naparem, i syropem klonowym. Na koniec dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. W natłuszczonym naczyniu ułożyć plastry bułeczki. Zalać przygotowaną masą dyniowo-serową. Piec około 25 minut. Po 15 minutach pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Następnie wyjąć, posypać pestkami dyni, ostudzić i podawać.  Smacznego

Poranek na słodko
Sezonowe ciasto 197

Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać(...)ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka cukru pudru -opakowanie cukru waniliowego -cynamon -1/2 śliwek ( najlepiej węgierek )  -5 gruszek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Schłodzone masło lub margarynę siekamy najpierw nożem

Kulinarne przemyslenia
Puszyste placuszki na maślance 180

przed smażeniem placuszków. Nie wiem czemu, ale właśnie placki kojarzą mi się z wakacjami. Takie placki solo, rzadko gościły w moim rodzinnym domu, częściej były placki ziemniaczane czy z jabłkami. W każdym razie jak dla mnie to idealne danie na śniadanie lub kolacje. Ja robię je wtedy, kiedy zostaje mi trochę maślanki z jakiegoś koktajlu i nie mam zbytnio(...)przepisu wystarcza na ok. 10-12 placuszków. Swoją puszystość placuszki zawdzięczają sodzie. Jeśli z jakiś względów macie obiekcje, żeby dodać sodę, dodajcie dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatek maślanki powoduje, że placuszki mają niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie dodatkowo wyraźny smak masła, możecie dodać rozpuszczone dwie łyżeczki masła. Jeśli lubicie eksperymenty smakowe, warto wypróbować różne warianty smakowe maślanki. Co jest ważne

Mieszam w Garnku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem 259

proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego ketchup(...)kiełbasę żywiecką. Krok 2 Ciasto dokładnie zwijamy w rulon, po czym kroimy na kawałki grubości około jednego centymetra. Krok 3 Kładziemy ślimaczki na blaszce i posypujemy je startym serem. Pieczemy około 10-15 minut w 220 stopniach

Kuchnia Bazylii
Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 169

jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy aż się rozpuści). Uwaga, jest nieprawdopodobnie parzący i błyskawicznie się przypala! Kiedy karmel osiągnie(...)tartę i odkrawamy jego nadmiar. Z okrawków robimy wałeczek, którym wylepiamy brzeg formy. Gorące owoce przekładamy do formy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając je do uprzednio wylepionych boków. Pieczemy aż osiągnie złoty kolor – ok. 20 minut w 200° z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż lekko przestygnie, po czym odwracamy je ostrożnie do góry dnem. Tarta najlepiej smakuje

Patchwork