jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:317/436)

Szarlotka z antonówkami 147

dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy(...)długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Paski układamy na cieście, a następnie wylepiamy nimi formę dookoła. Ciasto malujemy mlekiem.  Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 106

sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem!  Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest(...)okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny 2/3 szkl. cukru 1 i 1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 20 niedużych truskawek cukier puder do posypania Piekarnik nagrzać do   175°C . Serwatkę wymieszać z cukrem, olejem, jajkami i skórką z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę

Posadzone i zjedzone
Torcik "jabłkowy przysmak" 175

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki

Smakołyki Asi
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 129

patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki na złoty kolor. Cebulki powinny być pokrojone w piórka. Zdjąć cebulkę z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozłożyć cebulkę na całym dnie. jabłko oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć na cebulce. Mięso obsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha(...)mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem

Kuchnia Pokoleń
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 244

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie(...)wykładamy ciastem francuskim. Kładziemy na nim gruszkę pokrojoną w plasterki. Krok 2 Ser kroimy na małe kawałeczki i wkładamy je pomiędzy gruszki. Całość posypujemy cukrem oraz orzechami. Krok 3 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 157

podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty(...)mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Ladylaura.
Szarlotka z bezą 110

szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru i ziarna z połowy laski wanilii. Mieszamy(...)resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Małe pączuszki z twarogiem, jabłkami i cynamonem 218

Tegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i

Smaczna Pyza
Muffinki owsiane z jabłkami 354

Kolejne, pyszne, owocowe muffinki :) Najsmaczniejsze ciastka dla mojego Męża. W wersji z płatkami owsianym i jabłkami - pyszny i niepowtarzalny smak. Nawet zimową porą jabłka w muffinkach

Lawendowe Niebo
Sposób na miąższ z sokowirówki - Pyszne ciasteczka 212

W procesie produkcji soków - owocowych lub warzywnych - za pomocą sokowirówki, poza pysznymi sokami zostaje miąższ, z którym czasem nie wiadomo, co zrobić. Jedni wyrzucają (co jest

Zofiana
Crumble - granola czasem różnica jest niewielka... 137

proporcjach - bo podstawą były jabłka. Oprócz obecności kruszonki to chyba jedyna różnica - płatków górskich, otrąb i wszelkich ziarenek było bowiem tyle, że mocno zblizyłam się do granoli :)4 jabłka u mnie różnej maści i gatunkówgarśc płatków owsianych górskichkilka łyżek otrąb owsianychsezampestki dynipestki słonecznikapłatki migdałówkilka łyżek powideł śliwkowych (lub dowolnych innych, dżem też się nada)u mnie dodatkowo ponieważ(...)syropu BabciWszystko razem mieszamy, wykładamy na wysmarowaną masłem formę (blachę lub naczynie żaroodporne) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 190 stopni na około pół godziny.Chętni mogą przed pieczeniem posypać mieszankę kruszonką:1 łyżka mąkipół łyżki cukru pudrupół łyżki masłaJa dla pełnej rozpusty podałam crumble z kleksem kwaśniej śmietany z dodatkiem cukru waniliowego. Jesień od razu zrobiła się znośniejsza

Z butelką mleczka w tle
Delicja serowo-jabłkowa 222

Jesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka

Z miłości do słodkości
Zdrowy deser czekoladowy (na napoju ryżowym) 177

Uwielbiam desery. Dziś zapraszam Was na zdrowy deser czekoladowy. Przygotowałam go na napoju ryżowym, a więc z powodzeniem mogą go również jeść weganie. Do tego kilka

Słodkie okruszki
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa(...)drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Babka majonezowa 169

rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut. Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji(...)masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub; dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub; 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką

Gospodyni Miejska
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 198

wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko(...)Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem

Monia miesza i gotuje
TARTA Z OWOCAMI LATA 159

wierzch wysypać np.fasolę,żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawiłam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około  12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.  Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy(...)posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Brzoskwiniowiec 159

trochę się zjadło. A na resztę trzeba było coś wymyślić. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam się czy brzoskwinie obierać ze skórki(...)skórką można je obrać. Nie powinno to mieć wpływu na zmianę smaku.   Zapraszam!!!   Składniki: 3 szkl. mąki,   3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany

Passion of Cooking
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 278

Dziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie

Ostra na Słodko
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 157

zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką) w ilości 5 sztuk w równych odstępach czasowych. Między jabłkami popijamy wodę lub herbatę zieloną, miętę lub rumianek. Trzeci dzień i kolejne 5 dni  - zaczynamy od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo(...)warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie

Posadzone i zjedzone
Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego 156

truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto(...)docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Wszystkie bułeczki posmarować rozmąconym białkiem piec w 200`C 15-20 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naturalna Spiżarnia - Współpraca :) 202

działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. Kostki wołowe  Posiadają zdrowszy skład od standardowych kostek rosołowych, które można kupić w niemalże każdym sklepie(...)zaciekawieniem na pewno dodam do jakiejś potrawy :) 1 kostka na 0,5 l wody.  Herbatka owocowa Skład to tylko i wyłącznie owoce: malina, truskawka, śliwka, jabłko, aronia, czarna porzeczka, pigwowiec. Spróbowałam i przepadłam :D Przepadłam z zachwytu! :D Pięknie pachnie zarówno przed jak i po zaprzeniu. Jest bardzo smaczna, mocno owocowa, subtelnie słodka - tak jak lubię! Polecam na chwilę

Zdrowie na języku :P
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna(...)francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 195

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas

Słodkie okruszki
Nalewka jabłkowo-miętowa 127

Madzia wymyśliła sobie żebym zrobił jej alkoholowego tymbarka. Ot, kaprys taki miała. Z początku pomyślałem, że nieco od rzeczy gada, ale po chwili namysłu stwierdziłem, że

Marder&Marder Manufacture
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 141

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Kubuś 237

biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się różnić kolorem od pierwszego(...)Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :)  Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu

W kuchni u Moniki
szarlotka z pianką 244

Tej szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm

zabawa smakiem
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 161

Idealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada

Słodka Strona