jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:306/436)

Placuszki z białego sera z masłem orzechowym i figami 182

łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z wanilią  szczypta proszku do pieczenia Przygotowanie Białko ubijamy na sztywną pianę. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie z ubitą pianą. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (masło lub olej) z obu stron na złoty kolor. Podajemy z masłem orzechowym i figami.  To moja propozycja. Ale równie(...)dobrze będą smakowały z cukrem pudrem czy ulubionym dżemem.  Jeśli szukasz innych inspiracji, polecam Ci moje: Placuszki z serka Ricotta Omleciki kokosowe z owocami Owsiankowe oponki z jabłek    Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
Czekoladowe gofry 193

cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry  i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis)  . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam(...)czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto

O kuchni z uczuciem
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 114

czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie(...)Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około 4 cm. każdy włożyć do dołka foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.   Po ostudzeniu można polukrować. lukier ; 3 łyżki mleka kilka

Radość kipiąca uśmiechem.
dania z gęsi 109

pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek(...)gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 120

godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić(...)przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.    W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku

królestwo garów
Sałatka z pieczonych warzyw 181

Zaintrygowana przepisem na sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia(...)papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika, ale nie mieszać, tylko ułożyć każde warzywo osobno na płasko. Lekko posolić

Jadło i czytadło
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 202

masła klarowanego do smażenia Marynata: - 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone  - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego  - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy(...)Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który się wytapia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - pyszności

Sajkofanka smaku
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 150

szklanki ketchupu (dobrej jakość np. Heinz) 4 łyżki masła ½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki melasy 3 łyżki octu z jabłek 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki musztardy Dijon 1 ½ łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki dymu w płynie 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu(...)cayenne ½ łyżeczki czosnku Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć ją do około 230 stopni. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej podudzia. Podudzia piec około 20 minut z jednej strony (najlepiej używając do tego metody pośredniej albo specjalnego stojaka do pieczenia podudzi) aż ładnie zbrązowieją. W międzyczasie wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie

naRuszcie
Crumble z jabłkami 113

wykorzystania :>Potrzebujemy (na 4 kokilki o średnicy 8cm):2 małe jabłka50g masła1,5 łyżeczki syropu ryżowego3 łyżki płatków owsianych50g cukru150g mąkiOdrobinę octu balsamicznegoOdrobinę przyprawy do piernikaCiut wiórek kokosowychObrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam szczyptą przyprawy do piernika wymieszałam i przełożyłam do kokilek, przykryłam połową łyżeczki syropu ryżowego (na każdą kokilkę). Masło razem(...)cukrem wymieszałam aż powstała kruszonka. Na koniec wszystkie kokilki posypałam kruszonką z odrobiną wiórek kokosowych na górze :> I już!Wsadzamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy je przez 20 minut

Emcia Pichci
Christmas Mince Pie z Angli 135

imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki(...)braku takich foremek użyłam foremki na muffinki. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło

Mama Gotuje
Zakwas buraczany 180

Za niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z borówkami 210

swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek  pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi(...)minimum i wsypać skrobię ziemniaczaną, poczekać aż się dobrze połączą i cieniutką stróżką, ciągle miksując, wlać olej. Na koniec wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 172

się tak skomplikowanie wyrażę. Lubię budować swój własny świat i nie lubię , gdy ktoś wpada mi weń nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi(...)roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślana szarlotka 207

zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych(...)blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimne ciasto  posypuję pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 149

sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym(...)barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa z groszkiem 803

Sałatki można przygotowywać przez cały rok. Ale  w okresie świąteczno-noworocznym najlepiej smakują i często je przygotowujemy. Mają też t ę zaletę, że można je

Ala piecze i gotuje
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 207

zrumieni, a włożony w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce. Minimum 3 godziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy(...)Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego

Karo in the Kitchen
Najlepsza szarlotka na świecie 147

Jeśli szukacie wyjątkowego ciasta na Boże Narodzenie to dobrze trafiliście.Przepis pochodzi jeszcze od mojej babci.Cudowny-aromatyczny jabłecznik,jak dla mnie najlepszy na świecie. Składniki: Na

Wielki apetyt
Ciasto makowo – jabłkowe 275

30 dkg zmielonego suchego maku ( można kupić gotowy lub zmielić w młynku do kawy) 60 dkg startych na grubej tarce jabłek 9 jajek 45 dkg cukru

kuchcikownia
Jak zrobić kruszonkę ? 176

gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko razem dokładnie wyrobić. Po upieczeniu będzie wyglądać tak jak na tych ciastach(...)szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto i piec.                        Rabarbarowiec z kruszonką kokosową

Proste Potrawy
Pyszne serowe racuszki 144

Idealne na leniwe, niedzielne śniadanie... Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale pasują do nich wszelkie powidła i konfitury. Przepis znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować:) Moja resztka twarogu ważyła 170g i czuć było, że sera mogłoby być więcej.Składniki(...)twarogu (mój nie był ani trochę odchudzony;P)- 2 jajka- 2 płaskie łyżki cukru- ok. 5 łyżek mąki- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- odrobina mlekaPrzygotowanie:1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy pokruszony twaróg i dokładnie miksujemy.2. Dodajemy proszek do pieczenia, odrobinę mleka (ok. 1-2 łyżki) i stopniowo mąkę. Ciasto ma być dosyć gęste. Jeśli

Kraina Tysiąca Smaków