jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Rozpustne gotowanieOstatnio bardzo cenię swój czas i stawiam na szybkie dania i ciasta. Dziś pyszne ciasto jogurtowe, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Wszystko miksujemy, na wierzch
Kuchnia domowa AniKtóż z nas nie lubi racuchów...? chyba niewielu. Moje dzisiejsze to samo zdrowie, do jasnej mąki orkiszowej dodałam pełnoziarnistą, wlałam kefir (użyłam własny z
Smaczne Zdrowemożna temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić na noc na foli spożywczej ułożonej na wilgotnej ściereczce, albo zamknąć w puszcze z kawałkami jabłka z którego będą chłonąć wilgoć. Ktoś chętny? :)"Składniki:1/4 słoika litrowego miodu100 g masła100 g cukrukieliszek espresso1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, cynamonu5 ziarenek ziela angielskiego7 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego2 łyżki cukru(...)albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części
Słodkie PrzyjemnościOd jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze
Ewa w kuchniwyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania
Pasje JolkiSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPo raz kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone przepisy takie można by rzec z „duszą”. Jak stwierdza siostra Aniela u niej
RAROSSAMuffinki - u nas goszczą bardzo często. A dlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy
kolorowotorcikowoZa oknem pada piękny biały śnieg, a w domu niestety z powodu awarii strasznie zimno. Na szczęście zawsze potrafię temu zaradzić Zapraszam Was na moją zimową
Słodkie okruszkiZatem z powodzeniem mogą ją stosować wszyscy, którym zależy na dbaniu o zdrowie i sylwetkę. Składniki: 2/3 szkl. kaszy manny 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 10 minut by kasza wchłonęła mleko, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Ja najczęściej zjadam polane jogurtem(...)dodać cukier lub miód jeśli ktoś chce by były słodsze, ja osobiście cukru unikam. Placuszki świetnie smakują jeśli zetrze się do nich spore jabłko i dopiero usmaży (można też je wkroić jeśli ktoś lubi czuć kawałki jabłka w swoich placuszkach). Wersję jabłkową polecam doprawić cynamonem
Cynamonowe szczęściejuż o pieczeniu. W taką piękną pogodę staramy się nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki i koktajle. Przepisami na nie już się tutaj dzieliłam, stąd owa "blogowa cisza". Chłodząc się dziś zimnym sokiem z jabłka i jarmużu, przeglądałam
Jeść, by żyć w zdrowiuwłoskimi Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniapieczenia 150 ml zimnej wody 220 ml mleka roślinnego 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze 1 jabłko
Bananowe Poledoskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny
Ogrodnik w podróży