Otrębowe ciasto z mandarynkami 170ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) PS. teraz przeczytałam w internecie, że nieraz mandarynki robią się po upieczeniu gorzkie, dziwne moje były ok, może jak się trafi na jakiś felerny owoc to tak się dzieję, mam nadzieję że jak będziecie robić to nie będzie takich przypadków;) albo dla bezpieczeństwa możecie zastąpić mandarynki np. jabłkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 204pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) - i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 252jabłek 3 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz gruszek) umieścić w rondelku. Gotować na wolnym ogniu aż masło i cukier się stopią. Grilla rozgrzać do średniej temperatury Gruszki obrać i grillować na stojąco w średniej temperaturze przez 10-15 minut często nacierając przygotowaną wcześniej mieszanką w czasie pieczenie. Jak grillować
naRuszcie
Drożdżowy wieniec świąteczny 320jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce. 3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon. 4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
My Culinary Art
Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 164obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec
Gorący kąsek
Dietetyczne muffiny! 457jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach 2 śliwki, pokrojone w kostkę 7 suszonych śliwek, pokrojonych na pół 50 gram mąki typu 550 70 gram mąki pełnoziarnistej typu 1850 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego (plus łyżka do zrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół
Mango Papaja
Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 250Uwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich
Słodkie okruszki
Racuszki śniadaniowe "U Bogusi: 231Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewo
Dania mączne 312Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z
Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno żytni na zakwasie 200Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Musz(...)powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny
UgotujmyTo.pl
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 505pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku. Nie dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka
Kuchnia w czekoladzie
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 211jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany do produkcji bardzo różnorodnych win. W Dolinie Loary nosi on nazwę Melon de Bourgogne. Dwie trzecie muscadetów produkowanych jest metodą „ sur lie”. Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym. Sauvignon blanc i crème brullee z koziego sera,pieczone
królestwo garów
Kiełbasa biała pieczona. Polska klasyka obiadowa na co dzień i od święta 258pieczoną białą kiełbasę można jeść tylko na Wielkanoc. Na obiad imieninowy, chrzcinowy, komunijny i na zwykły niedzielny też się nada biała kiełbaska. A co tam, może Wam się przyda: Składniki: biała kiełbasa (oczywiście dobra gatunkowo) 1 średnia cebula czosnek (ilość w zależności od intensywności przyprawienia kiełbasy ) majeranek otarty odrobina tymianku i cząbru opcjonalnie - twarde soczyste i kwaskowate jabłko oliwa(...)przybyciem gości nie nasmrodzić w domu - upieczoną wstępnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wytopionym sosem. W dzień podania odpiekamy kiełbasę w przykrytym naczyniu z dodatkiem pokrojonego w ćwiartki jabłka (bez obierania). Wychodzi pysznie, aromatycznie soczyście z pyszną polewą ziołowo - jabłkową. Mmmm... było pysznie. I pewnie dlatego publikuję przepis - by nie poszedł w zapomnienie. A może na wszelki wypadek
Kuchnia po mojemu
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 381Pieczemy przez ok. 12- 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek
Domowy Smak Jedzenia
Buły z jabłkami 174jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia
greenscarf