jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:253/436)

Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 165

płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie 10 minut w 150*C. Aktualnie  garnek kamienny Stone Legend  możesz zakupić

Zdrowie na języku :P
Ciasto jogurtowe z jabłkami 126

Wszystkie składniki wymieszać w misce, całość przenieść do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek. Na posypkę potrzebujemy: – 1 łyżka masła – 2 łyżki cukru – 2 łyżki mąki krupczatki Całość wyrobić łapkami w misce. Posypać wierzch ciasta. Piec 45 min w temp. 180 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Racuchy jogurtowe 146

bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja dokonałam drobnych modyfikacji. Przede wszystkich dodałam do placków pomidora zamiast klasycznego jabłka. I wyszły całkiem dobre. Z podanych proporcji wychodzi 8 placków. 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1 pomidor Pomidora pokroić drobno, położyć na sitku, aż odcieknie sok. Jajka ubić

Czerwony Gupik
Zdrowa krajanka jabłkowa 142

gałkę muszkatołową, daktyle, żurawinę, rodzynki, płatki owsiane, orzechy włoskie, płatki kokosowe)   Jajka roztrzepać w misce, dodać starte jabłka i suche składniki. Całość wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do długiej formy keksówki o wymiarach ok. 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut.   Upieczoną krajankę wyjąć z piekarnika

Nastoletnie Wypiekanie
Dieta CTZO, dzień szósty 120

przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C   Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam

Kucharzyca
Torcik makaronowy z serem i jabłkami 190

jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny i ser. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie powstałą masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu plasterki masła. Przykrywamy dokładnie folią aluminiową z wierzchu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Malinowe Pocałunki
CIASTO KAKAOWO - JABŁKOWE 120

olej, później mąkę, cynamon, kakao i na końcu sodę. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach C przez ok. 1h. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego 109

każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. 8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki. 10. Powstaną zgrabne różyczki ;). 11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 159

czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

potrawyregionalne
Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 144

w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy resztę masy serowej. Tak przygotowane serniczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy 30 minut. Gdy serniczki przestygną wykładamy je na talerzyki (poprzez obrócenie każdej foremki). Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy

Słodkie okruszki
Muffinki jabłkowo-cynamonowe 128

oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Pierwsze cupcakes 162

łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika  180 stopni C i  piecz przez około 30- minut. Kiedy babeczki się upieką, wystudź je.  Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie. Otwór napełniłam konfiturą  Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym.  Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie

AZgotuj!
czekoladowe babeczki z jagodowym kremem 120

białek gdyż ciasto jest dość gęste.  Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź

AZgotuj!
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną 207

pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią lub ewent. spiąć wykałaczkami. Kaczkę można od razu piec, lub odstawić na 12h do lodówki. Kaczkę wstawić do nagrzanego na 190-200 °C piekarnika na ok 90-120 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Podawać od razu(...)Uwaga: Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes de canard czyli smarowidła z kaczki. Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę  Przepis:  ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI Smacznego

Atlas Smaków
Keks s.Anastazji 141

mniejszą. Wyłożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika ] 2 galaretki wiśniowe [ pomarańczowe -wg mnie wystarczy 1] 3 łyżki cukru 3 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Szybka tarte Tatin. 108

nieco większym ogniu. Po około 2 minutach wyłączamy grzanie, dodajemy cynamon, mieszamy,  zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy

Rozpustne gotowanie
Pikantny chutney morelowy 149

kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego  2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub rzepakowego, kukurydzianego

Kuchnia Prezydentowej
Propozycje na Wielkanoc 341

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA                                                           BABKA PANETTONE

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 120

pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Smakowy Raj
Serniczki 139

wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.    Są rumiane, czyli gotowe do wyciągnięcia z pieca.    Po przestudzeniu wyjmujemy z foremek i podajemy na stół. Smacznego

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie

Smakowity Blog Kulinarny
Happy birthday to You... 99

Moja Siostro kochana!Moja malutka Siostrzyczka (raptem dziesięć centymetrów wyższa ode mnie, a w obcasach to już w ogóle z góry na mnie zerka) ma dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla drożdżowa z jabłkami 214

ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lekkie owocowe kuszenie 168

ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę wyłożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłecznik ze świeżą miętą 246

ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej sok z cytryny 3 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

Proste Potrawy
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 181

delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5-2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru galaretka brzoskwiniowa Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka

Salonik smaków
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 388

średnicy ok. 23 cm, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 153

mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam(...)łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut. Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,  dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam

Wanilia i Kardamon
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 149

Ciasta z dodatkiem skrobi są bardziej czułe na zmiany temperatury podczas pieczenia i może się zrobić zakalec, a ciasto osiądzie. Tak, to jest takie ciasto jak lubię –zwarte ale lekkie, delikatne i puszyste. Możecie użyć do niego każdych wybranych owoców – np. truskawek, jagód, porzeczek, borówek amerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu(...)kubek skrobi ryżowej / kukurydzianej / ziemniaczanej 2 kubki cukru /może być cukier puder/ 1 kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 125g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia masło + mąka do wysypania formy cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Rogaliki wodne 258

Rogaliki wodne  PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki  50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany cukier waniliowy, małe opakowanie   nadzienie: powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania: cukier puder lub lukier(...)włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C. Smacznego all photos made by brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zamiast barszczu 133

sięgam po buraczkowe kremy. Eksperymentów było już kilka, ostatni zaliczam do jak najbardziej udanych.  Przepis znalazłam na blogu Pod zielonym niebem , i od razu mi się spodobał. Dodatek jabłka jest wręcz tradycyjny; owoc ten doskonale łagodzi nieco ostry smak buraczków. Ale kasza jaglana...? Tego jeszcze nie próbowałam. Efekt był taki, jak się spodziewałam: zupa wyszła cudownie gęsta(...)kaszy jaglanej 550 ml wody 350 ml soku jabłkowego dodatkowo: 1 jabłko Buraczki obrać, pokroić w ćwiartki, marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Na balsze położyć duży arkusz folii aluminiowej. Ułożyć buraczki, marchewki i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, polać oliwą, posypać solą i majerankiem. Zawinąć szczelnie w folię. Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. W tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 240

sokiem z cytryny, mieszamy. Jajka obieramy, z jednego wyciągamy żółtko. Pozostałe białko i dwa całe jajka kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw) i dodajemy do pora z jabłkiem. Całość mieszamy. Żółtko z jednego jajka wkładamy do małej miseczki, dodajemy majonez, jedną łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy i łyżkę posiekanej zielonej pietruszki, całość doprawiamy solą i pieprzem(...)rukoli i dyni. W rozdziale trzecim autorzy umieścili bardziej sycące pozycje z łososiem, jajkami, tuńczykiem, kurczakiem itp. Ciężko nie skusić się na pyszną sałatkę śledziową z buraczkiem, sałatkę z pieczonym kurczakiem czy sałatkę z tuńczykiem w cytrynie. W dziale czwartym znajdziemy sałatki dla wielbicieli kasz i makaronów. Zaś w ostatnim piątym dziale pyszne pomysły na sałatki z owocową nutą

Słodkie okruszki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 110

przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy szybko robić ciasteczkowy spód I - i...dużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika(...)stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy

Mania Wypiekania