jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:257/436)

Szarlotka królewska 273

Czas całkowity 1 hr 40 min Biszkopt 5 jajek 160 g cukru 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 1,5 litra prażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą

Wędrówki po kuchni
Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 337

Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu

Słodkie okruszki
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 212

jabłka w każdej postaci, kokos również więc kiedy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym  blogu  musiałam go wypróbować. Moja rodzina pokochała to ciasto więc na pewno będę do niego jeszcze nie raz wracać. Ciasto kruche : 500 gram mąki 1/2 szklanki cukru 250 gram masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki kakao 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli

Słodka Kraina Wypieków
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 185

składniki. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej i wymieszać delikatnie łyżką, aby nie było grudek. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Przygotowane ciasto podzielić na 2 blaty (odciąć "kopułkę", czyli wierzch ciasta, który zostanie wykorzystany do dekoracji). Tortownicę najlepiej wyłożyć(...)minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można to zrobić widelcem). Przepis dodaję do akcji  Piecz… ot tak… prosto z serca

FitKot
43. Pieczone placki jaglane z gruszką i cynamonem 259

chwila jest odpowiednia, by zacząć myśleć i działać w tym kierunku. Momentami może być ciężko, ale nie warto się poddawać, należy walczyć do samego końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku(...)podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko z mąki jaglanej, ale z prawie każdej innej. Podobnie jest z gruszka, możecie zastąpić ją np. bananem, jabłkiem... Wychodzi około 16-18 placuszków. Jeden to ok. 27kcal. Składniki: - 4 łyżki mąki jaglanej - 2 jajka - 2 gruszki - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki ksylitolu Gruszki obieramy ze skóry i trzemy

Be Fit Be Strong
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 253

śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki – pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Wybrane filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na półcentymetrowe kawałki. Jabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Ogórki również osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy im pestki. Bardzo drobno kroimy ogórki w kostkę(...)salaterki i chłodzimy. Smakuje genialnie z ciemnym chlebem, słodko-kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja!   Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko

Karo in the Kitchen
Owsiane ciasteczka z czekoladą 157

bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady. Pamiętajcie jednak(...)sodę. Wszystko razem przemieszać. Jabłka opłukać i obrać ze skórki. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do suchych składników wraz z posiekaną nożem czekoladą - wymieszać. Na końcu wlać olej, żółtka i syrop klonowy. Wszystko razem dokładnie połączyć. Dłońmi formować kuleczki i spłaszczać je na grubość około 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 211

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu  naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego(...)Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem

Mania Gotowania
Jabłecznik ze śmietaną 178

delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać

W garach u Gosi
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 187

Budyń gotujemy z użyciem mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szarlotka 171

hitem i znika w bardzo szybko ze stołu. Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które ,ale to taki mój pewniak. Zawsze wychodzi i bardzo szybko znika. ciasto : 0,5 kg krupczatki 3 żółtka 1 jajko 0,5 szkl śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polska Zupa
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 575

miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pieczona owsianka z brzoskwiniami 141

Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie bardzo dobrze smakują w słodkich potrawach. Oto przepis na pieczoną owsiankę z brzoskwiniami, która doda energii na cały dzień.  Składniki 100 g płatków owsianych 1 brzoskwinia

My Chcemy Jeść
Półkruche ciasto ze śliwkami i bezą. 189

teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki  mąki pszennej 200 g masła 3 żółtka 5 łyzek cukru 1  łyżeczka proszku do pieczenia 2  łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier

O kuchni z uczuciem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 163

formy,przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Pokrojone w plasterki jabłka wyłożyć na nasze ciasto i posypać kruszonką. Z mąki,masła,cukru i soli zagniatamy kruszonkę,owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka

Smaki Natalii
kajmakowa szarlotka 197

i kajmaku. Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku. składniki 200 g miękkiego masła 3 szklanki mąki 1 jajko 1/4  szklanki cukru  6 jabłek 350 g kajmaku sok z  pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu sposób przygotowania  Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier wsypujemy(...)blachy w którym będziemy piekli ciasto.  Przekładamy ciasto na blachę, unosząc na pergaminie i układając je na blasze razem z nim ( pergamin kładziemy od spodu), dociskamy je do blachy i  wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym ciasto wyjmujemy i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka ze skórek i kroimy

Miód i pieprz
różyczki jabłkowe w cieście francuskim:Airfryer hd9240/30 236

ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche

W Mojej Kuchni Lubię
Fale dunaju z gruszką 255

się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie

Monia miesza i gotuje
Strudel z ciasta filo! 129

syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki  - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 272

Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami

karmelowy
52 tygodnie - Jabłkowe uśmieszki 224

Ciasto rozwałkować na grubość 4cm i wykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy i piec przez 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Soczewica z boczkiem 125

soczewicy. Buraczkowy krem: Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli. Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące

Smaki Przyprawy i Kolory
Mocno cynamonowo-czekoladowe babeczki z jabłkami 147

układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu również układamy kawałki jabłek i obsypujemy mieszanką pysznych prażonych ziarenek (ja użyłam mieszanki Cynamonowy Raj. Możecie je znaleźć  tutaj ) Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładamy je do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut

The Sweet Damsel
Surówka z kiszonej kapusty 133

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ta prosta surówka najlepiej pasuje do dań ze smażoną lub pieczoną rybą w roli głównej. Dzięki kapuście surówka jest kwaskowa

My Blueberry Corner
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 201

kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami

Smaczna Pyza
Moje propozycje na świąteczny stół 192

Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych

Proste Potrawy
Brownie z cukinią 183

sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić

pink envelope
59. Perliczka w miodzie i pomarańczach 110

rozmarynem. Masło, miód i sok z 1 i 1/2 pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią  miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę, którą wkładamy do foli do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Jadło i czytadło
Salceson, ciasto amerykańskie: 174

łyżką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny  Po upieczeniu wystudzone  posypujemy

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie danie | Przepyszne racuchy / pancakes z bananami 258

który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami.  P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie) WYKONANIE Mąkę

Zofiana
Soczewica z boczkiem 169

soczewicy.Buraczkowy krem:Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli.Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry

Kulinarna rozmowa
STRUDEL Z CIASTA FILO Z JABŁKIEM I CUDEŃKAMI! ;-) 199

syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki  - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy 35 minut!. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 311

ziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 178

rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
487. Owsianka, goście i domowy chleb. 160

płatki owsiane ze startym jabłkiem, suszoną żurawiną i daktylami zalane mlekiem, posypana jagodami goji i jabłkiem)Niee, wcale jej prawie nie wywaliłam.. xdDzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie

More food, love and dreams
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 188

jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:- dwie szklanki kaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia- cukier wanilinowy- 1,5 kg owoców- 200 g zimnego masła- niepełna szklanka bułki tartej  - łyżka

Pasje Jolki
Świąteczny piernik leżakujący, część II 245

przed świętami przełożyć powidłami lub inną masą.      Piernik pieczemy w 170 stopniach co najmniej godzinę - mój ma wysokość ok. 5 cm i musiałam potrzymać go chwilę dłużej, żeby się dopiekł. Wystudzone ciasto przekładamy na ściereczkę, obkładamy skórką z jabłka (zmięknie szybciej) i zawijamy.  Mimo że piernik jest po upieczeniu twardy jak kamień, radziłabym uważać

sama złodycz