Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję to, co akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki(...)Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi i do piekarnika. Poniżej przepis na wersję kakaową
lady-och-mistrzyni.blogspot.comroku kończy 5 lat. Jesteśmy ze sobą bardzo zżyci i nie lubimy się rozstawać. Kiedy musiałam wyjechać na kilka tygodni, wtedy Klakierek zamienił w piekło życie moim domownikom ;) Noce mieli zarwane, bo budził ich co chwilę. Domagał się jedzenia niemal bez przerwy. Do tego chodził podenerwowany i pyskował ;) tak tak, mój kot to straszny gaduła, zapewne(...)taki sok biorę mniej więcej wizualnie tyle samo marchewki, co jabłek :) Jabłek przed starciem nie obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka
kgwjanczewojuż się tak przyzwyczaiłam, że z niecierpliwością czekam co będzie w kolejnym tygodniu. Jest super zabawa a co mi się najbardziej podoba to przeglądanie jak się innym udał wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie. Przepis od Bereniki(...)cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i od momentu nagrzania piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy
Ala piecze i gotujerodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii(...)blog: daylicooking Przetwory: Przecier jabłkowy autorka: Zielona_Pokrzywa | blog: Zielona Pokrzywa Marmolada z papierówek autorka: daylicooking | blog: daylicooking Papierówki w waniliowym syropie autorka: daylicooking | blog: daylicooking Wyjątkowy kompot z jabłek na zimę autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Letni ocet jabłkowy z papierówek autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie DŻEM BORÓWKA-PAPIERÓWKA autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem z czerwonych borówek autorka
Weekendy w domu i ogrodzieJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa
Kuchnia EllieMiód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta(...)dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym , oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą
SzczyptaSmaQkolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)! Nie powinna(...)trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200 g wody,1 jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum
UgotujmyTo.plChleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki rodzynek, 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem(...)składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny Wypiekały
Gotuj Sam!cynamonem. Dokładnie mieszamy. Ciasto kroimy na równe kwadraty a następnie na każdy z nich nakładamy jabłka. Krawędzie smakujemy roztrzepanym jajkiem. Rogi kwadratów unosimy do góry i sklejamy na środku. Wierzch smakujemy jajkiem. Saszetki układamy na pergaminie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem
Qchnia po prostuorzechów 50 g migdałów 50 g rodzynków szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 małe jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach 5 łyżek płynnego miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać w misce. Powstałą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą, płaską blachę z wyposarzenia piekarnika i dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Zapiekać w piekarniku
Nastoletnie Wypiekaniesprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności
codojedzeniaobieramy, ścieramy na tartce lub drobno kroimy dodajemy mąkę, sok z cytryny, cynamon ewentualnie cukier, jabłka układamy na kaszy na wierzch dajemy migdały lub kaszę jaglaną, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, cukrem i dodajemy kawałki oleju kokosowego/ masła, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1h w 180 stopniach
zdrowa vege kuchniarozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde (*).) Ostudzone ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów
Di gotujełyżeczce powideł śliwkowych. powidła śliwkowe i zawijałam. Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
potrawyregionalnelunchbox'y o ile w ostatnim miesiącu nie sprowadzą się one, do szybkich smoothie i jabłka wrzuconego gdzieś do plecaka :) Za miesiąc może tu się kompletnie zmieni.. ale najpierw niech już będzie po wszystkim :) A co na pierwsze ogień.. pieczone kotlety! Uwielbiam je za.. dosłownie za wszystko, za to, że można zrobić je chyba
More food, love and dreamszagnieść ciasto.Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości .Wycinać szklanką kółka . Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wkładać na krążki ciasta ,blisko brzegu i składać ciasto na pół dociskając brzegi .Wszystkie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 25 minut .Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem .Smacznego. Przepis
Ladylaura.szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy z proszkiem
e-PrzepisyKulinarneostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Truskawki i jabłko kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy pokrojone owoce, orzechy i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Nakładamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Bulgur z owocami zjadamy na ciepło, ale równie smaczny jest na zimno, np. jako deser
My Chcemy JeśćDania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami
My Chcemy Jeśćwypadku muffiny opadną po upieczeniu . Napełniać papierowe foremki na muffiny do 2/3 wysokości. Ozdobić według uznania. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C Po upieczeniu wyjąć muffiny na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) ------ Podobne: Pasteis de nata Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami Kanelbullar https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Weekendy w domu i ogrodziecałość wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce
Krakowskie smaki Anipuszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchniwykorzystałam tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie, ale smalec owszem. I to nawet smaczniejszy niż wieprzowy. Składniki: tłuszcz i kawałki skóry z gęsi 6 średnich cebul 3 średnie jabłka (kruche i kwaskowate) 2 łyżki majeranku opcjonalnie: kawałek suchej kiełbasy Tłuszcz i skórę zmielić maszynką
Codzienna kuchnia niecodziennalekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę 20x 15 cm): 4 jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego ćwierć szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki
Mango Papajarabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum
Magiczne Życie MartyDzisiaj zapraszam na pyszny i szalenie prosty deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw. Składniki: twarde mięsiste jabłka cynamon gałka muszkatołowa mielone goździki 1 łyżka miekkiego masła Sos: 200g cukru 100g masła 150 g słodkiej śmietany 36% Bita
Gosia gotujepolecam:) Świetne danie dla dzieci. U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu: czereśnie z jabłkiem. Składniki: 3 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 - 1 szkl. mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody Oddzielamy białka od żółtek, u bijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę 10 min. w temperaturze 230 stopni.Śliwki i jabłka tnę w plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone
W kuchni wieczoremUwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar!U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny
Dzieje kuchennej Wiewióryczasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika do którego wsadziłam też skórki od jabłka,dzięki czemu pierniczki były miękkie w ciągu dwóch dni! Dziękuję Paulinie za ten genialny przepis
Chocolate Stop Temptingboki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu. Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis
NA MOIM TALERZU