jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:144/436)

Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 172

śmietany 18% Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski, dodajemy tymianek i listki laurowe, mieszamy. z owoców granatu wystukujemy pestki, dosypujemy razem z sokiem do kapusty piekarnik nagrzewamy do temp 175'C udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nakłuwamy widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy(...)czym podlewamy octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru . Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Uśmiechnięte ciasteczka 150

stronie.  Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu wanilinowego szczypta soli 2-3 niewielkie jabłka sok wyciśnięty z grubego plastra cytryny odrobina cukru i cynamonu ewentualnie odrobina kakao (do zrobienia oczu) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do głębokiej(...)żeby nie ciemniały. Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na 2- 3 mm i wyciąć szklanką koła. Każde koło oprószyć lekko cukrem i cynamonem, na jednej połowie położyć kawałek jabłka i przykryć drugą polową. Z resztek ciasta utoczyć małe kulki i wcisnąć w nie coś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta

Trzeci talerz
Placuszki z jogurtem naturalnym 303

małe cząsteczki olej do smażenia Przygotowanie Jajka rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki

coolinarnastrefa.blogspot.com
ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWE 118

pszennej * 1/2 szklanki cukru * 2 jajka * 1 szklanka mleka * 1/2 szklanki oleju * 1 łyżka kakao * 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 1 p. przyprawy do piernika * 3 łyżki rodzynek * 1 jabłko * 2 łyżki migdałów w płatkach * 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Do miski wbić jajka, utrzeć je z cukrem przy pomocy(...)miksera. Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie
Kruche ciasto jablkowo-serowe 168

herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób przygotowania(...)Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana.  Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z reszta cukru

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik Z Budyniową Pianką 181

takim wydaniu to po prostu ubóstwiam ;) Składniki na tortownicę 24 2 1/2 szkl maki tortowej 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy(...)przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku. 5. Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Wspólnie ze mną wypiekały

Gotowanie...to proste !
Gęś pieczona z jabłkami 216

Pierwszy raz piekłam gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie

Stare Gary
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 164

szklanki  mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka : 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki(...)cukier waniliowy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach margarynę, wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka i śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 163

cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * cynamon- 1 płaska łyżka * jabłka- 1,5 kg * masło- 150 g * płatki migdałowe- 2 łyżki Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić(...)składników, a na nią warstwę startych jabłek. Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników. Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch się ładnie zarumieni. Smacznego! :) * przepis inspirowany książką 'Kuchnia Polska' Małgorzaty Caprari i lekko zmodyfikowany

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z jabłkami 195

niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta :Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej(...)jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło.Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części

Mechanik w kuchni
Dyniowe babeczki z jabłkiem 135

babeczek Składniki 200 g puree z dyni 160 g jabłka 250 ml mleko może być roślinne 100 g erytrol 2 łyżeczka proszek do pieczenia 150 g mąka ryżowa 1 szt jajko 1 łyżka olej kokosowy 1 łyżeczka cynamon Sposób przygotowania Puree z dyni możemy otrzymać poprzez zmiksowanie dyni: pieczonej przez ok. 30 minut(...)ugotowanej do miękkości w minimalnej ilości wody, odcedzonej. Jabłka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozostałymi mokrymi składnikami. Mieszamy suche składniki i dodajemy do mokrych mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Inne informacje Dodając do masy

Kucharzyca
Rustykalna tarta z jabłkami. 177

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut

Ladylaura.
Placek królewski 136

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Kryzysek 182

pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym.  Dodajemy po jednym jajku nadal(...)łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę

Taste Therapy
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami 144

kruszonkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g masło 100 g ksylitol 60 g Kłos-Pol Dodatkowo: truskawki  z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam) jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g Krok 1 Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.Do Misy plastikowej wbiłam(...)kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Krok 3 Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta) . Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.Drożdżówka wyszła rewelacyjna

Różowa kuchnia