Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 5 dużych jabłek 1 łyżka masła+ 1 żółtko+ 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry. 2. Z masła, żółtka, cukru i mąki zrobić kruszonkę. (Nie ma być zwartą(...)mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła(...)mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem
Pychotkaaamożna się oprzeć. Spróbujcie koniecznie! Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm): Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 żółtek Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Pianka cytrynowa: 5 białek pół szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać(...)kisielowy. Wyjąć z lodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać ciekawe wzory wykrawaczkami do ciastek, lub po prostu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach) . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° C przez ok. 50-60 min (do zarumienienia
Domowa Cookierenka Agistroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim(...)się tłuszcz. Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca
Kuchenna Kontrrewolucyabrakuje. Zachęcam do wypróbowania. Składniki:tortownica 26 cm dwie szklanki kaszy manny dwie szklanki mąki pszennej dwie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru ,ale jeśli lubicie mega słodkie to 1 pełna 2 kg jabłek ,obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach cynamon do smaku ,dwie łyżeczki 170 g masła ,z lodówki Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia(...)jabłka wykładamy drugą część sypkich składników, .Na nie drugą część jabłek i cynamon.Na jabłka trzecią część sypkich składników . Na wierzchu ścieramy na tartce albo obieraczką do warzyw masło . Musi znaleźć się na całej powierzchni ciasta ,bo w trakcie pieczenia zespoli ciasto w jedną całość . Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około
Ladylaura.wychodzić z domu, bo to była totalna masakra... Dziś przychodzę do Was z kolejnym jesiennym przepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste(...)wydajne. Polecam wypróbować mój przepis- warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie wymieszać(...)Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 60 minut w 180 stopniach
Kuchnia w opałachmąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze(...)masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić
Na słodko lub wytrawniektórzy mają jeszcze w swoim ogrodzie papierówki. Ja niestety jestem zdana na łaskę znajomych. A jabłek nigdy nie za dużo! Smutne,że ich smak powoli odchodzi w zapomnienie...doskonale niedoskonałe. Od ponad 50 lat co roku robimy w domu babeczki z papierówką. Piekła je moja babcia, potem mama, a teraz ja. Taka rodzinna tradycja. Więc, gdy na stole(...)innym słodzikiem i cynamonem. Wyjmij ciasto z lodówki. Może być ono lekko twarde, odczekaj zatem chwilkę. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszczaj je dłonią i oblepiaj nimi jabłka na około 2mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj babeczki. Możesz je z góry posmarować białkiem i posypać cukrem i cynamonem. Piecz je w nagrzanym piekarniku (180 °C) około 15-25 minut
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńgniazda nasienne i kroimy w kostkę. Olej miksujemy z jajkami, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy równomiernie do formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniajabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :). Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka z gruszką lub jabłkiem Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) Delecta(...)obieramy jabłko lub gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu. Potem obieramy i kroimy na plastry banany oraz wykładamy foremki papierem do pieczenia. Możemy foremki posmarować olejem i posypać bułką tartą zamiast używać papieru. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia Delecta , cynamon
Projekty ze smakiemłyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba(...)dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC
Kubki smakuDelikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu. Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła
VioletoweKucharzenieszklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • szczypta soli Jabłka • 4 jabłka • 3 łyżki masła • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka cukru Wykonanie: Jabłka • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. • Rozgrzać
To co kochamDzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple(...)odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej, formując kopiec ( patrz FILM ). 8. Mlekiem posmarować brzeg ciasta w formie. 9. Pozostałe ciasto rozwałkować
Mała Cukierenka