jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:141/436)

Jabłecznik z kruszonką 139

Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 5 dużych jabłek 1 łyżka masła+ 1 żółtko+ 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry. 2. Z masła, żółtka, cukru i mąki zrobić kruszonkę. (Nie ma być zwartą(...)mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 153

Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła(...)mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem

Pychotkaaa
Szarlotka z cytrynową pianką 150

można się oprzeć. Spróbujcie koniecznie! Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm): Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 żółtek Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Pianka cytrynowa: 5 białek pół szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać(...)kisielowy. Wyjąć z lodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać ciekawe wzory wykrawaczkami do ciastek, lub po prostu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach) .  Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° C przez ok. 50-60 min (do zarumienienia

Domowa Cookierenka Agi
Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach 155

stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku). Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry. Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim(...)się tłuszcz. Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka sypana. 126

brakuje. Zachęcam do wypróbowania. Składniki:tortownica 26 cm dwie szklanki kaszy manny dwie szklanki mąki pszennej dwie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru ,ale jeśli lubicie mega słodkie to 1 pełna 2 kg jabłek ,obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach cynamon do smaku ,dwie łyżeczki 170 g masła ,z lodówki Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia(...)jabłka wykładamy drugą część sypkich składników, .Na nie drugą część jabłek i cynamon.Na jabłka trzecią część sypkich składników . Na wierzchu ścieramy na tartce albo obieraczką do warzyw masło . Musi znaleźć się na całej powierzchni ciasta ,bo w trakcie pieczenia zespoli ciasto w jedną całość . Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około

Ladylaura.
Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-) 68677

wychodzić z domu, bo to była totalna masakra... Dziś przychodzę do Was z kolejnym jesiennym przepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem.  Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą  bardzo pulchne, puszyste(...)wydajne.  Polecam wypróbować mój przepis- warto :-)  No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DZIAD 92

szkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić:     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie wymieszać(...)Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec 60 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
Brownie w wersji light 155

mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g   gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze(...)masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 140

którzy mają jeszcze w swoim ogrodzie papierówki. Ja niestety jestem zdana na łaskę znajomych. A jabłek nigdy nie za dużo! Smutne,że ich smak powoli odchodzi w zapomnienie...doskonale niedoskonałe.  Od ponad 50 lat co roku robimy w domu babeczki z papierówką. Piekła je moja babcia, potem mama, a teraz ja. Taka rodzinna tradycja. Więc, gdy na stole(...)innym słodzikiem i cynamonem. Wyjmij ciasto z lodówki. Może być ono lekko twarde, odczekaj zatem chwilkę. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszczaj je dłonią i oblepiaj nimi jabłka na około 2mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj babeczki. Możesz je z góry posmarować białkiem i posypać cukrem i cynamonem. Piecz je w nagrzanym piekarniku (180 °C) około 15-25 minut

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
placek salceson 419

gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Olej miksujemy z jajkami, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy równomiernie do formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka tak po prostu od serca! 163

jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :). Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka z gruszką lub jabłkiem Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) Delecta(...)obieramy jabłko lub gruszkę i kroimy na paski średniej grubości. Ja użyłam obydwu owoców, ale wszystko zależy od naszego smaku i gustu. Potem obieramy i kroimy na plastry banany oraz wykładamy foremki papierem do pieczenia. Możemy foremki posmarować olejem i posypać bułką tartą zamiast używać papieru. Następnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia Delecta , cynamon

Projekty ze smakiem
Szarlotka z budyniem 263

łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba(...)dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC

Kubki smaku
Kremówkowe na herbatnikach z jabłkami 188

Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników  Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem:  3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu.  Foremkę o wymiarach 20x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy kremówkowy krem, wygładzamy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy stężałą galaretkę z jabłkami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły a galaretka dobrze zastygła

VioletoweKucharzenie
Pankejki z jabłkami w cynamonie 136

szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki maślanki • 1/4 szklanki cukru pudru • 1/4 szklanki oliwy • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • szczypta soli Jabłka • 4 jabłka • 3 łyżki masła • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka cukru Wykonanie: JabłkaJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. • Rozgrzać

To co kocham
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 199

Dzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple(...)odstawić do ostygnięcia. 6. Ostygnięte jabłka przełożyć do formy wyłożonej ciastem, z masy jabłkowej uformować mały kopczyk. Piekarnik nagrzać do 220oC na funkcji góra-dół. 7. Pozostałe dwa jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ułożyć je na środku masy jabłkowej, formując kopiec ( patrz FILM ). 8. Mlekiem posmarować brzeg ciasta w formie. 9. Pozostałe ciasto rozwałkować

Mała Cukierenka