żółtka 100 g cukru 80 g śmietany 18 % szczypta sody 1 kg kwaśnych jabłek 2 łyżki masła 100 g cukru po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy robota lub wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto(...)przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut. Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać
Sto kolorów kuchniszarlotkę! Tak banalnie prostą i smaczną, że aż szkoda żebyście nie spróbowali :D SKŁADNIKI: - 500g jabłek startych na średnich oczkach +cynamon - bardzo dojrzały banan -100g mąki (u mnie gryczana) - 100g płatków owsianych -50g mąki kokosowej - odrobina proszku do pieczenia +słodzik u mnie 20g erytrolu WYKONANIE: 1. Banana zblenduj z żółtkami oraz słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki(...)tarce i odsącz. U mnie z 500g jabłek po odciśnięciu z soku zostało 400g. Owoce wymieszaj z cynamonem. 6. Wyjmij tarte z piekarnika, dodaj jabłka, na wierzch pokrusz pozostałe ciasto i piecz kolejne 30 minut. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 1280 kcal B43 W195
fitolarun.blogspot.comcynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu 6-7 średnich jabłek szara reneta 40 g masła klarowanego łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) łyżka cukru trzcinowego łyżka skórki startej z pomarańczy Masło klarowane rozpuszczamy, mieszamy z cynamonem(...)pomarańczy. Odstawiamy w chłodne miejsce by nieco zastygło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy
Mienta blogpieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody) 7-10 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy
Symfonia smakowajasnozłoty kolor. Upieczone placki wystudzić. Podczas rozsmarowywania surowego ciasta na papierze placki będą wydawać się cienkie, ale to nie przeszkadza, bo w czasie pieczenia delikatnie zmiękną. Po upieczeniu placki będą dosyć twarde, jednak po przełożeniu jabłkami zmiękną. Jabłka: 1500 g jabłek; 1 szklanka cukru; 2 galaretki agrestowe; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)dodać cukier i smażyć do konsystencji musu. Do gorących jabłek dodać galaretki i mieszać do momentu aż będą rozpuszczone. Gorącymi jabłkami przełożyć placki. Ciasto wystudzić. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Do mojego ciasta przy ostatnim pieczeniu dorzuciłam kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę
In my kitchenznacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta soli Na polewę: 100g serka kremowego śmietankowego 300g cukru pudru(...)puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopione masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy odcedzone rodzynki, jabłka, skórkę pomarańczową oraz czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na to ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 40 minut. Pieczemy to suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto
Kolizje Smakówokoło 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić. Wykonanie Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami(...)bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam
Kubki smakubezpośrednio po upieczeniu. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (9 sztuk) 100g mąki pszennej 75g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml mleka 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 2 jabłka (dość duże) płatki migdałowe do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, roztopiony(...)Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy
Di gotujemnie typ750- 210-250g cukru trzcinowego (dałam 210g)- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody- 2 szczypty soliSkładniki mokre:- 210ml mleka ryżowego- 250ml soku (jabłkowego lub pomarańczowego- 150g oleju kokosowego (letniego)- 80g wody- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoDodatkowo:- 4 jabłka- puder trzcinowy do posypaniaW jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki(...)suche.Do produktów suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Tortownicę smarujemy delikatnie olejem kokosowym i wykładamy całą papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wykładamy na dno tortownicy, układamy na nim 2 obrane i pokrojone na cząstki jabłka i zakrywamy drugą połową ciasta.Na wierzchu układamy pozostałe 2 jabłka, również obrane i pokrojone na cząstki. Ja posypałam górę jeszcze
Smaczne Zdrowewkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, potem na jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy, jak zrobią się miękkie dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy. Kaczkę po wyjęciu kroimy i podajemy z sosem. U mnie dodatkowo pieczone ziemniaczki
kruche babeczkipierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ; Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna Sałatka z golonką Naturrino ; Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ; Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty
Kulinarne Fantazje Mariolipleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej Wiewiórynaczynia żaroodpornego podlewamy ok pół szkl wody, dokładamy pokrojone na kawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec odkrywamy, polewamy wytopionym sosem i włączamy termoobieg na ok 10 min by nasza perliczka ładnie się przyrumieniła. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami
Gotowanie jest łatwesobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę smarujemy olejem i wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Nafaszerowanego ptaka wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
Miód i pieprzduszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami. Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól(...)smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec
O kuchni z uczuciemnicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
Miód i pieprzmiękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy. Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie. Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchnipołowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas pieczenia zależy od owoców Gotowe róże po pudrujcie
Niezły Młynekzostawić. Zimne ciasto rozwałkować na placuszek o powierzchni większej od foremki/patelni, przełożyć go na wierzch jabłek i delikatnie podwinąć na bokach, żeby powstała rynienka, a jabłka z karmelem nie wypłynęły. Piec w 200 C przez 20 minut, następnie skręcić temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut. Po lekkim wystudzeniu położyć na formie/patelni talerz, obrócić do góry
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, zagotować i odparować. Kiedy
Smaczne Potrawyprzy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturetabletkami słodzika (lub słodzidłem w proszku) i aromatem. Wycinamy górę jabłka i wydrążamy środek przy pomocy nożyka. Ugotowaną kaszę przekładamy za pomocą łyżeczki do środka jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy z orzechami i/lub żurawiną
CzarnawisienkaKiedyś oglądając program pt: "Kudłaci piekarze" zwróciłam uwagę na przepis na jabłecznik, który różnił się od tego jakim ja dysponuję. Po pierwsze- ciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może
Ciasteczkowy Potwórbardzo świąteczna babka ze skórką pomarańczową. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku) 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy
Malinowe Pocałunkijuż jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo dobra. Jak raz zrobicie to będziecie piekli ja częściej. A przecież jabłka mamy dostępne cały rok, więc każda okazja jest idealna do upieczenia szarlotki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne
dom-agi.plProsta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10 Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka
SzczyptaSmaQbezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal(...)ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Układamy owoce lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnymożna było dobrze przykryć - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej. - po tym czasie zdejmuję górę i nakładam na granole łyżkę jogurtu naturalnego - po tym czasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie
Basia w kuchnibyło za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe posypać cukrem pudrem jeszcze ciepłe można podać z lodami śmietankowymi
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę