rozgrzewająca herbatę. Zapalamy pachnące świece, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Ten jesienny weekend zaczynam z pysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się
Kulinarne przygody GatityJadłam to ciasto u mojej siostrzyczki, smak mnie zadziwił. Ciasto jak puszek, pycha. Palmę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Co jakiś czas dodawać
Kuchnia Pokoleńupiec szarlotkę nie mając jabłek? To będzie krótka, ale przyjemna historia o małym, sierpniowym jabłeczniku Ostatni weekend spędziliśmy na wsi i zaraz po przyjeździe zauważyłam, że u sąsiadki Lidy są jeszcze na drzewie papierówki. Kilka tygodni wcześniej trochę tych jabłek przywiozłam do domu i zakisiłam . Teraz, patrząc na jabłonkę, rozmarzyłam się i lekkomyślnie wspomniałam coś o ochocie na ciasto
Smaczna PyzaKiedy lato obfituje w takie znakomitości jak maliny, porzeczki czy też agrest nie sposób oderwać się od pieczenia. Rzadko robię jabłeczniki, czy też szarlotki, jednakże tym razem zaprezentuję wam takie ciacho, które doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa
vaniliowoczekoladowaCzęsto robię jabłecznik z tego przepisu, ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis, który znalazłam tu . Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 i 1/2 masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 8-10 kwaskowatych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki
talerz przyjemnościJabłecznik z pianą Jak pewnie każde dziecko uwielbiam kuchnię mojej Mamy. Niestety wszystkie próby wydobycia z niej jakiegoś przepisu kończą się podobnie. -Weź jabłka... - Mamo ile tych jabłek? - no tyle ile trzeba...musisz patrzeć...mąkę... - a ile mąki? - jak ciasto bedzie za rzadkie to trzeba dosypać, ale nie za dużo, bo będzie za twarde. - a cynamon? - można dać, ludzie dają
dolcevitainmykitchenLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno
Kuchnia w czekoladzieCiasto z jabłkami to ciasto któremu nie potrafię się oprzeć, podobnie jest z sernikiem ale jabłecznik wiedzie prym. Polecam wszystkim bardzo gorąco bo ciasto jest bardzo oryginalne i smakuje wybornie. Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska" Szarlotka budapesztańska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam Was na aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami. Zamiast tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście proponuję Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek (jabłecznik). Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas zawsze znika w błyskawicznym tempie. W szczególności smakuje nas zwłaszcza w okresie jesień-zima. Spróbujcie i Wy. Pyszne ciasto, a w środku wspaniałe prażone jabłka
Słodkie okruszkiBardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa
Kolorowa kuchnia ElkiJeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej odsłony sernika, a właściwie serniko-jabłecznika. Przepis co prawda jest nieco praco- i czasochłonny ale dla tego smaku warto jest się poświęcić i tak napracować,poczekać chwilę... Składniki : Na kruchy spód
vaniliowoczekoladowaCiekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie
Wypieki RenePrzepis na jabłecznik na kruchym cieście, w którym pod grubą warstwą puszystej różowej pianki zatopione są kawałki jabłek. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek paczka margaryny Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnetego jabłecznika na kruchym cieście użyłam startych jabłek. Na jabłka nałożona jest piana z białek zabarwiona kisielem na różowy kolor, która częściowo pokryta jest ciastem. SKŁADNIKI ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne