jabłecznik na kruchym cieście - 659 przepisów (strona:23/44)

szarlotek - jabłecznik z serem na zimno 134

ciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 239

dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate(...)Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy ciasto. Możemy to oczywiście zrobić ręcznie, ale ja wychodzę z założenia, że trzeba sobie ułatwiać pracę. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23×23). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowy jabłecznik 18

Jeśli jak ja uwielbiacie szarlotki i jabłeczniki to koniecznie musicie spróbować tego z kokosową wkładką i bezą. Przyjemnie kruche ciasto, soczyste jabłka z dodatkiem proszku budyniowego, a na nich warstwa wiórek i beza to połączenie absolutnie pyszne. Dodatek wiórek to takie niby nic wyszukanego a sprawia, że ciasto staje się bardziej efektowne i może zaskoczyć niejednego łasucha Ciasto: 3 szklanki

Cynamonowe szczęście
Szarlotka z jabłek na kruchym cieście 91

Taki jabłecznik pamiętam z dzieciństwa. Mama często go robiła. Jest to porcja na małą blaszkę. Jeśli chcecie większą porcję to wystarczy podwoić składniki. Ciasto pycha, długo

Kuchnia Pokoleń
Krucha szarlotka pod pierzynką 145

Krucha szarlotka pod pierzynką Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag

Gotujemy i jemy
szarlotka z budyniową pianką 143

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki

babka w formie
Krucha szarlotka pod pierzynką 206

Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą Krucha szarlotka pod pierzynką 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag

Korniszonki
Szarlotka z rabarbarem na kruchym cieście z biszkoptową pianką 94

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszną szarlotkę z rabarbarem na kruchym cieście według przepisu Babci oraz biszkoptową pianką. Do przygotowania tej pysznej szarlotki wykorzystałam także produkt

Przepisy Babci
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 167

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze

Oryginalny smak
Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem i bezą 64

Skoro jest szarlotka, to i rabarbarotka może być (trudne słowo, szczególnie dla dzieciaków;) Pod taką nazwą występuje u nas ciasto z rabarbarem i bezą. Piekę go podobnie jak niezawodny jabłecznik z bezą i orzechami , czyli kruchy spod, warstwa owocowa i delikatna bezowa pianka. Od razu po wyjęciu z piekarnika beza jest chrupiąca z wierzchu, natomiast następnego dnia pojawia się(...)rabarbar, słodycz bezy. Można zaszaleć i dodać do rabarbaru truskawki... już czuję, że to będzie sztos! Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję;)  Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem Sernik z rabarbarem   Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie) Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Racuchy z rabarbarem Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem Rustykalna tarta

Obiad gotowy
Jabłecznik z bezą 130

Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki na jabłecznik z bezą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 3 żółtka 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: słoik 1 l przesmażonych (uprażonych) jabłek – przepis beza: 3 białka 1 szkl cukru Jak zrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier puder, robię wgłębienie i dodaję żółtka(...)Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania

Dorota Smakuje
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 173

zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce około 30min. Każdą połówkę ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej samej wielkości co forma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i ułożyć kawałki jabłek. Jabłka należy obrać i pokroić w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć(...)czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: jabłka , maliny

https:KKuchniaMniam
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 195

Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik (szarlotka) z żurawiną czyli poWeekendowe Łakocie odc.145 133

cała szarlotkę :) Ciasto jest bardzo specyficzne. Rozwarstwia się choć wydawać by się mogło, że będzie kruche. Jest to dużo nadzienia więc jest wilgotne i tak naprawdę owoce dominują. Polecam miłośnikom bardzo jabłkowych jabłeczników. Przepis podpatrzony w "Świąteczne przepisy" Jamiego Olivera. Jabłecznik z żurawiną ciasto: 250 g zimnego masła 350 g maki pszennej 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego nadzienie

Dzieje kuchennej Wiewióry