Przepis na szarlotkę idealną! Ta szarlotka na kruchym cieście z bezą sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki? Do szarlotki
Via Gustoroku zapraszam Was na propozycje pysznych świątecznych ciast. W mojej galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce i wiele pysznych warstwowych ciast (wszystkie nie zmieściły się tym poście, dlatego polecam zajrzeć także do zakładki Przekładańce ). Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie, a zostaniecie przekierowani do strony z przepisem. A gdybyście poszukiwali ciekawych foremek i innych świątecznych gadżetów odsyłam(...)Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Chałwowiec Marysieńka Biedronka Kostka
Cynamonowe szczęścieCiasto dwa w jednym zaczęłam piec, aby po części zaspokoić moje kubki smakowe ale też zmniejszyć ilość słodkości w mojej diecie. W ten sposób mogę upiec
codojedzeniaChoć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku! Dziś
Ostra na SłodkoDzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto
kruche babeczkiBardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej. Wykonanie ciasta – mąkę i
Kuchnia PokoleńLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno
Kuchnia w czekoladzieSzarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku
Kolorowa kuchnia Elkispacer z rodzinką, popatrzyła na wodę i las. Tak po prostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 % 5 żółtek cynamon 4 łyżeczki
Różowa kuchniaKolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się
Słodka Kraina WypiekówCoraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego
Wyprawy kulinarneszarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy
Gotujemy i jemyszarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy
Korniszonkijest to najbardziej popularna nazwa na placek z jabłkami, ale nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą
Trzeci talerz