cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving
Pieguskowa Kuchniakrówkowej o smaku kukułki Helio 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 50 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 długi wagonik herbatników Cukry Nyskie jasne lub kakaowe 1 czekolada Milka mleczna 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % blaszka o wymiarach w której piekłam to 25/38 aby był wyższy proponuję blaszkę o wymiarach 24/30(...)masłem, budyń waniliowy i kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie porcjami dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki ja akurat wyłożyłam kakaowe ale mogą być jasne maślane. Na herbatniki wykładamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45/ 50 minut. Jeśli sernik pieczecie
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam półtorej(...)miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny. (Ja wstawiam na całą noc). Smacznego
Kulinarne przygodySkładniki: * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne) Przygotowanie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy łyżkami(...)śmietanki 30% na sztywno a następnie dodajemy do niej partiami wystudzoną czekoladę mleczną i mieszamy łyżką. Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy
Kulinarne przygodywanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g miękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia(...)czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą
DominikaDolciZapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam Składniki: 1 op. herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa(...)posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ją ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kostkę. Przekładamy truskawki
słodkie i nie tylko historie kulinarne140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujesernik gotowany w pięknym różowym kolorze. Ostatnio zakochałam się w sernikach gotowanych i co jakiś czas robię je w innej formie. Polecam na weekend do kawy. Składniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnekopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy(...)miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy
Sama słodycz i szczypta chilimusiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody 400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych pistacji 2/3 szkl suszonej żurawiny Wodę, masło i cukier przełożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić i wsypać mleko(...)proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę i pistacje. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch i owinąć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Rady: Mleko wsypać do przestudzonej wody gdyż zrobią się grudki. Ja się spieszyłam i ciężko było
Smakołyki Asiszkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika powideł śliwkowych herbatniki maślane i kakaowe kakao czekolada Nasączenie 1/2 szkl naparu z kawy 2-3 łyżki rumu Biszkopt : białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca(...)dokładnie wymieszać. Napar : kawę połączyć z rumem. Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki
Pieguskowa Kuchnia140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą
Di gotujePrawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil…to nic, że kalorie J Świetne na każdą(...)szklanki mleka w proszku pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować
Wanilia i KardamonSkładniki: Na kaszę: 3 szklanki mleka 6 lekko kopiastych łyżek kaszy manny 4-5 łyżek masła orzechowego 2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego Dodatkowo: 5 dag orzeszków ziemnych kilka sztuk herbatników maślanych 1 mały banan sok z cytryny miód prawdziwy według uznania Wykonanie: 1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy(...)wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek. 3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy 3. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem. 4. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno. 5. Smacznego życzę
Izabelawkuchnidomowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak. *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera na sernik ( z wiaderka) 6 jajek 125 g masła roztopionego 2 kopiate łyżki(...)szklanka cukru skórka i sok z cytryny na wierzch: 2 łyżki cukru pudru łyżka likieru pomarańczowego 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady) 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia