herbatnik - 3836 przepisów (strona:24/256)

Ciasto przekładane z herbatnikami 624

ciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje.  Porcelana  Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)łyżki cukru 0,5 l mleka    200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa

Ala piecze i gotuje
KOSTKA MAFIJNA 192

więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu, ale zazwyczaj do tego dnia już nie doczekają....... Polecam :) SKŁADNIKI : 3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki z Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru(...)odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA :  Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.  Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa

Pani na deser
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 190

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:)   Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku(...)jajek 1 szklanka rodzynek Masa z soku: 1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' ) 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około 10 dag herbatników Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według

Izabelawkuchni
Kinder Country z pszenicą ekspandowaną 175

naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić(...)serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać nożem, dodać następną warstwę herbatników. Gorzką i mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe 200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać roztopione czekolady i wymieszać

Trufelkowo
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 214

Składniki na krem budyniowy: 200 g masła (nie margaryny!) - w temperaturze pokojowej, budyń waniliowy Cykoria, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: 300 g herbatników, 2 puszki kajmaku (po 397 g), 50 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się(...)momentu dokładnego połączenia się masy. Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe herbatniki i druga puszka kajmaku. Całość posypuję czekoladą i chłodzę w lodówce (najlepiej minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły

JejKuchnia
Malinowe na zimno 302

Malinowe na zimno Składniki : biały ser - 325 g galaretki malinowe - 3 opak woda - 750 ml śmietana kremówka - 500 g maliny herbatniki po 59 g - 5 opak wiórki białej czekolady Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy(...)wyłożyć warstwą herbatników, na herbatniki wylać mniejszą porcję masy serowej, odstawić do lodówki do stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function

Kuchnia Danusi
Sernik z ajerkoniakiem 205

dlatego dość znacznie zmniejszyłam jego ilość i taki zmodyfikowany przepis publikuję. Polecam do przetestowania wszystkim fanom advocaatu :). P.S. Użyjcie prawdziwego twarogu, te z wiaderka zostawcie do naleśników... Spód: opakowanie herbatników maślanych lub pełnoziarnistych - około 220 g 80 g orzechów włoskich ( można zastąpić herbatnikami ) 100 g masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru(...)kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka do ciasta ( herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym i uderzamy wałkiem ). Orzechy włoskie również zmielić w blenderze lub drobniutko posiekać

Opowieści z piekarnika
3bit bez pieczenia 217

Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy. Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników. Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy na pokruszone herbatniki. Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto. Wstawiamy do lodówki

Lena Gotuje
Deser lodowy z brzoskwiniami, bitą śmietaną i adwokatem 156

idealny na lato. Można go przygotować w wersji dla dorosłych, czyli z alkoholem, lub w wersji dla dzieci. Wtedy rezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie.  Składniki: dowolne ulubione lody bita(...)śmietana brzoskwinie ajerkoniak lub adwokat herbatniki Na dno pucharka położyć 1-2 pokruszone lekko herbatniki. Na herbatnikach ułożyć owoce lub konfiturę. Następnie dodać lody, a na nie bitą śmietanę. Oblać adwokatem w dowolnej, ulubionej ilości - ale bez przesady 😊 Udekorować cząstkami owoców. UWAGA : w wersji dla dzieci wystarczy zrezygnować z alkoholu. Można zastąpić go ulubionym syropem owocowym. Do przygotowania tego deseru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Raffaello 229

cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Dodatkowo: ok. 48 herbatników Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną(...)puszysta masę. 6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy. 7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi

Fitsweet.me
CIASTO AMBASADOR 311

orzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych 1 opakowanie herbatników maślanych Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony(...)papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Pieguskowa Kuchnia
ciasto karmelowo-bananowe (bez pieczenia) 319

Duże, bardzo podzielne ciasto. Wbrew pozorom nie za słodkie. Doskonałe na przyjęcia. I co najważniejsze: bez pieczenia.  *foremka 25*34 cm Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża paczka herbatników maślanych puszka masy krówkowej 4 banany 2 opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka  2 łyżki cukru  125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 196

śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę) kolorowa posypka do dekoracji (nie konieczne) kakao do utworzenia wzorów 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy(...)galaretką agrestową. 2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia. 4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie

Gotowanie...to proste !
Kaszka do picia od Nestle vs Kaszka od Hipp 174

sobą reprezentuje. Jeśli będzie Was to interesować postaramy się częściej recenzować niektóre produkty a już stworzyłyśmy specjalną zakładkę "dla maluchów".  Kaszka HIPP Nazwa: Kaszka mleczna z herbatnikami Firma: Hipp Skład: Mleko* pełne 89%, cukier*, zmielone ciasteczka* 3% (mąka pszenna*, cukier, masło*), kasza manna* z pszenicy* durum 2,5%, skrobia ryżowa*, wyciąg z wanilii Bourbon, substancja zagęszczająca - mączka chleba świętojańskiego(...)mini jogurciki bardziej przypadła nam do gustu pod względem opakowania, ponieważ nawet jeśli bierzesz ze sobą tylko jeden to słodki słonik nadal widnieje na wieczku. Smak: Kaszka mleczna z herbatnikami: Konsystencja przypomina bardziej kaszkową galaretkę niż znaną nam z dzieciństwa gęsty grysik. Jest zwarta, nie rozpływa się, widoczne drobinki/kropeczki nie wnoszą zbyt wiele efektu podczas jedzenia. Nie są to niestety

Candy Pandas
Ciasto kokosowe bez pieczenia 61810

które przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić.  Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych  250 g masła  2 budynie(...)śmietankowe lub waniliowe (80 g)  1 szklanka cukru  750 ml mleka  2 żółtka  250 g herbatników kakaowych  wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania  Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej  1 łyżka mleka  2 łyżki masła  1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml Przygotowanie

Kuchcik gotuje