smacznego, prostego i nie wymagającego pieczenia ciasta. Częstotliwość przygotowywania ciasta nutella była już tak duża, że trzeba było zrobić coś nowego. Jest to kolejne ciasto, w którym wykorzystuje się herbatniki. Masę budyniową można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - 3 budynie waniliowe - 3 śmietan fix - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 0,5 l śmietanki(...)mleka - 3 paczki herbatników (około 550g) - puszka masy krówkowej kajmak - kostka masła Sposób przygotowania: Gotujemy masę budyniową: 3 budynie gotujemy w 0,5 l mleka. Jak masa przestygnie dodajemy kostkę masła i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Do garnka wlewamy gorącą wodę i wkładamy otwartą puszkę kajmaku. Delikatnie
Pan i Pani Smith w kuchniJest to banalne w przygotowaniu, przepyszne ciasto. Banalne, bo robione z herbatników, gotowej masy kajmakowej z puszki i gotowego kremu z torebki. Idealne dla zapracowanych, leniwych :) i niedoświadczonych! Sceptycznie do niego podeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo(...)czekoladowe bez pieczenia na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (na 300 ml mleka) i mleko do jego przygotowania kakao do posypania 2-3 łyżki wrzątku Blachę wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową
Rozpustne gotowanietruskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Wysokie, nie za słodkie ciasto , doskonałe na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam! ;) Składniki: Ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 1,5 łyżki kakao 100 g masła Limonkowa masa serowa: 500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej(...)truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Polewa z białej czekolady: 1 biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników
Nastoletnie WypiekanieMasa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka 1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody(...)powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Masa kajmakowa: Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną
Domowa Cookierenka Agizmodyfikuję (tak bardziej pod mój smak). W trakcie robienia stwierdziłam jednak, że zdecydowanie ilość jabłek podana w przepisie jest przynajmniej o 1/2 zbyt skromna, ponieważ chciałam, aby moje herbatniki były lekko mokre i miękkie, ale żeby się jednocześnie nie rozpadały. Udało się! Ciacho pyszne, szybkie i wszystkim smakuje. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1,5 kg jabłek po obraniu (w oryginale(...)obierania) 500g serka mascarpone 3 duże paczki herbatników maślanych (na 4 warstwy. Początkowo myślałam, że wystarczą dwie, ale musiałam ostatecznie biec do sklepu dokupić) 2 gorzkie czekolady (200g) 1/3 szklanki mleka (w oryginale 1/4) 16 g cukru waniliowego ( w oryginale 0/5 szklanki zwykłego) skórka otarta z połowy pomarańczy Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
ChilliJemySkładniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka - 1 puszka woda gotowana do galaretek - 800 ml Sposób przygotowania: Masa budyniowa: Do rondla wlać(...)zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Ostudzony budyń, utrzeć z masłem i spirytusem, podzielić masę na 3 części. Formę o wymiarach 25x36 cm wysmarować masłem, wyłożyć pierwszą warstwę herbatników jasnych i część masy budyniowej. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową. Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych. Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej
Kuchnia Danusirobi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale(...)Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników: 200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) Herbatniki
Jedzeniomaniaktórej już słyszałam, ale jeszcze jej nie przygotowywałam:) Bałam się, że masa będzie za słodka i trochę sceptycznie do niej podeszłam. Okazało się, że masa fajnie współgra z herbatnikami i ciastem biszkoptowym. Jeżeli zaś chodzi o 3Bita w całości to polecam upiec go wcześniej - musi poleżeć, żeby herbatniki trochę zmiękły. U mnie ciacho było fajne po dwóch dniach:) Przepis oczywiście(...)Składniki na masę: 25 dkg masła; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania
In my kitchenwykonaniu, więc może skusicie się i zrobicie je jeszcze na te Święta Wielkanocne? Więcej ciast bez pieczenia znajdziecie tutaj: Przepisy na ciasta bez pieczenia Ciasto Lion – Składniki: Herbatniki maślane – ok. 350g Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g) Mascarpone – 500g Kajmak w puszce – 1 puszka (460g) Śmietana kremówka – 660ml Śmietan(...)opakowania Cukier puder – 3 łyżki Mleczna czekolada – 70g Ciasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników. W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki
Kulinarne Przebojepszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo 1 puszka masy krówkowej 1 dżem z czarnej porzeczki 2 opakowania śmietany śnieżki 1 herbatniki (opakowanie 370 g) 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Połowę mleka zagotowujemy z cukrem do drugiej połowy mleka dodajemy pozostałe składniki czyli budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną .Całość(...)dokładnie mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń lekko przestudzamy . Dużą formę wykładamy folią aluminiową a na niej układamy pierwszą warstwę herbatników, a na herbatniki lekko przestudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy. Na budyń nakładamy kolejną warstwę herbatników, na nie rozprowadzamy masę krówkową. Na masę krówkową układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki
Smakowite DaniaCiasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki(...)wystudzone mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową
Smakowite Daniaproste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja(...)ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników. Przygotować budyń: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier
Moja DelicjaRóżowy torcik... Puszysta, delikatna pianka. Na spodzie z pokruszonych herbatników. Udekorowana świeżymi owocami. Pyszna delikatność! Smacznego! Składniki: Spód herbatnikowy: 250 g herbatników; 160 g masła; 1 łyżka kakao. Różowa pianka: Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (waga 411 g); 2 łyżki cukru pudru; 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g). Dodatkowo: 125 g świeżych owoców (u mnie jeżyny). Sposób przygotowania(...)Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki. Masło rozpuścić w rondelku (lub w mikrofalówce) i jeszcze ciepłe wlać do pokruszonych herbatników. Do herbatników z masłem dodać kakao i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć spód trotownicy (o średnicy 26 cm), dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki na około 15 minut. W międzyczasie, do misy (u mnie od miksera) wlać
Gospodyni Miejskasłodycz połączona ze słodyczą, zamknięta w dodatkowej słodyczy - tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się zbyt mało słodkie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kanapeczek s'mores: 12 herbatników lub krakersów typu graham 6 pianek marshmallows, np. JoJo 6 kostek gorzkiej czekolady, najlepiej duże płaskie Przygotowanie w mikrofalówce: Na talerzu układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po 1 kostce czekolady(...)piance. Wkładamy na 30 sekund do mikrofalówki. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Na blaszce układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po kostce czekolady i 1 piance. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na 2-3 minuty - aż pianka zacznie rosnąć. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie na ognisku
My Culinary ArtJedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam ! Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka krem karpatka plus mleko do jego wykonania snieżka plus mleko do jej wykonania smietana 30 % na wierzch czekolada do starkowania Wykonanie: Na blachę układamy rząd herbatników, na nie wykładamy mleko skondensowane, potem znów(...)dajemy warstwę herbatników/ Wg przepisu na opakowaniu przygotwujemy krem karpatka wykładamy na hebatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to wykładamy przygotowana wg przepisu na opakowaniu snieżkę, przykrywamy herbatnikami. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, z niewielką ilością cukru pudru, wykładamy na herbatniki, równo rozsmarowujemy, na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na min dobę wtedy składniki dobrze się przegryzą ze sobą
Z Majeczką w kuchni