herbatnik - 3836 przepisów (strona:116/256)

TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 150

macie takich swoich z sadu to całkiem niezłe jakościowo można nabyć w większości sklepów. Kilka minut i tarta gotowa. Poprawa nastroju również gwarantowana! TARTA WIŚNIOWA CIASTO 140 g herbatników kakaowych 60-70 g masła 2-3 łyżki nutelli KREM 330 g śmietany 30% op. serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru FRUŻELINA 450 g wiśni mrożonych 3-4 łyżki cukru(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zblendować na miazgę, dodać nutellę, rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić mikserem na sztywno. W razie potrzeby dosłodzić. Wyłożyć na przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 201

litr śmietanki 30% (połowę można zastąpić jogurtem naturalnym) 4 łyżki żelatyny 200 ml gorącej wody 400 g mlecznej czekolady (połowę można zastąpić gorzką czekoladą) SPÓD CIASTECZKOWY 300 g czekoladowych herbatników 150 g masła 3 łyżki nutelli Herbatniki zblendować lub włożyć do woreczka i zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Masło rozpuścić i dodać razem z nutellą do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać

Pieguskowa Kuchnia
TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI 200

dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 1/3 szkl cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DODATKOWO maliny sos waniliowy Herbatniki

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MIGDAŁAMI BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 171

śmietaną i ulubionymi owocami. Sernik jest bardzo puszysty, wilgotny taki jak lubię najbardziej:) SERNIK Z MIGDAŁAMI BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI /tortownica o średnicy 22 cm SPÓD 250 g pełnoziarnistych herbatników 100 g masła MASA SEROWA 0,5 kg sera twarogowego 5 jajek 1 szkl cukru 80 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych skórka starta z połowy(...)opcjonalnie olejek. Masę jajeczną, skórkę z cytryny, sól i płatki migdałowe dodać do sera i zmiksować. Białka ubić i delikatnie na niskich obrotach miksera połączyć z masą serową. Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać jeszcze odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Masę serową przelać

Pieguskowa Kuchnia
Wiśniowy sernik w polewie z białej czekolady 289

pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina wrzątku 200 g białej czekolady  2 łyżki(...)masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód  tortownicy. I wstawimy do lodówki na 20 minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy

Niezły Młynek
Pianka cappuccino na zimno 432

foremka 25x36cm Masa: 700ml śmietanki 30%,  50g posiekanej gorzkiej czekolady,  3 łyżki żelatyny (czubate),  4 czubate łyżki cukru pudru,  1/2 szklanki sypkiego cappuccino,  150g herbatników,  150g podłużnych biszkoptów.   Żelatynę zalać 2/3 szkl. wrzątku. Ostudzić, lecz pilnować, by pozostała płynna! Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Zimną żelatynę zahartować kilkoma(...)sekund. Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać posiekaną czekoladę oraz sypkie kakao, drugą część pozostawić bez dodatków. Na dnie formy o wym. 25x36cm wyłożyć równomiernie warstwę herbatników, rozsmarować masę z dodatkiem cappuccino i czekolady. Rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego i przykryć warstwą masy śmietanowej bez dodatków. Schłodzić. Wierzch:  300 ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 254

oczywiście spróbowania mojego przepisu na budyniową tartę bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami Składniki: (na tartę 26 cm) Na spód: 300 g dowolnego miksu herbatników – np. kakaowe z maślanymi lub pełnoziarnistymi około 100 g masła lub margaryny 2 budynie waniliowe 40 g (bez cukru) Na masę budyniową: 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej(...)maliny do dekoracji + opcjonalnie listki świeżej mięty *ja tym razem użyłam większej ilości ciasteczek (tyle mi zostało ) – około 325 g i  przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczony tłuszcz i mieszamy szybko łyżką (powinien nam powstać mokry piasek, jeśli wyda się za suchy możemy

Słodkie okruszki
Ciasto balowe 2265

budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g białej czekolady Wykonanie: Ubić białka(...)cały czas mieszać aż zgęstnieje.  Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone.  Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów. Posypać startą białą czekoladą. Ciasto

Pysznie & Pięknie
Sernik z polewą kajmakową 164

niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektować wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotować spód z herbatników, miodu i  masła. A oto przepis :) Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm Składniki:  Spód  150 g pokruszonych herbatników 70 g masła 3 łyżki płynnego miodu Nadzienie

Różne smaki w kuchni
Sernik na zimno z jagodową galaretką 341

każdy zwłaszcza gdy jest ciepło. Świetnie pasują do niego różnego rodzaju owoce i galaretki. Można przygotować go bez spodu lub na zwykłym biszkopcie.   Tym razem wykorzystałam jako spod herbatniki regionalne Petit Beurre Blacky od   Cukry Nyskie . Nie dość, że sernik ładnie się prezentował, to również bardzo dobrze smakował.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)500g twarogu sernikowego mielonego 1 kostka margaryny do pieczenia Palma 2 szklanki mleka 5 żółtek 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie 200g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od   Cukry Nyskie 70g masła Dodatkowo u mnie: 1 galaretka o smaku owoców leśnych 200g jagód Przygotowanie: Przygotować tortownicę u mnie 26cm, wyłożyć folią spożywczą

W garach u Gosi
Sernik czekoladowy z owocami lata 250

nawet jeżeli widzimy, że sernik na środku jest jeszcze galaretowaty, a nie ścięty). Sernik czekoladowy z owocami lata Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: Spód ciasteczkowy : – 25 herbatników maślanych – 2 łyżki kakao – 80 g masła Herbatniki mielimy w blenderze na piasek, dodajemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub mikrofali i przelewamy je do ciasteczek

Relaxtime
bananowy sernik 127

lekkich dietetycznych on nie należy, ale jak to mówią, nie trzeba zjeść od razu całej blachy :)  Sernik smakował i szybko znikał z talerza :) Składniki: spód 250 g herbatników 80 g miękkiego masła masa serowa 1 kg mielonego sera 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 dojrzałe banany  2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)duże jaja 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: spód herbatniki z masłem zmiksować na gładką masę wylepić dno foremki  masa banany, masło orzechowe, śmietankę i ekstrakt waniliowy rozgnieść dokładnie widelcem tak żeby nie było żadnych grudek do blendera włożyć ser i cukier - dokładnie zmiksować (Thermomix czas 1 min/ obr 5) miksując na wolnych obrotach dodawać masę bananową (Thermomix czas

Gotowanie z pasją
herbatniczki petit 128

Miśka uwielbia ciasteczka czy herbatniki. Dlatego pomyślałam, dlaczego by samemu nie upiec. Chciałam oczywiście zrobić kształtem jak te kupne, ale nie dało się :) Miśka od razu powyciągała swoje foremki i nie było szans, żeby zrobić inaczej, Tym bardziej, że jesteśmy na etapie wszystkiego robienia, najlepiej samemu. Tak więc herbatniki wykonane przez dwulatkę prezentują się całkiem nieźle. Muszę tylko znaleźć jakiś

Gotowanie z pasją
Sernik malinowo- porzeczkowy 458

inspiracją i jeśli nie taki sam, to zrobicie w podobnej wersji z owocami, które nadal są dostępne (czarna porzeczka, jagoda...) Składniki na tortownicę o śr. 28cm Spód: 200g kakaowych herbatników (moje wyjątkowo czarne, które kupuję zawsze w Kauflandzie, gdzie indziej tak ciemnych nie widziałam) 80g masła Sernik: 1 kg sera (u mnie z wiaderka) 200g cukru pudru+ 4 łyżki(...)opakowanie żelatyny fix deserowej (60g) 500g malin 150g czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek) 1 galaretka owoce leśne Dodatkowo: 1 op.galaretki malinowej Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno dociskamy. Schładzamy w lodówce. Sernik: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody. Obrane, przepłukane i osuszone owoce

Kuchnia w czekoladzie
Mrożona Tarta Malinowa 164

już można jeść tartę :) Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki(...)najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki

Anioły w kuchni