Składniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 . Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka. Wszystko
Coś z niczegoCiasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko
My sweet a lifeMoże brak piekarników, wówczas prodiż, w wielu domach, pełnił funkcję piekarnika. W wielu domach, również w miastach, gotowano na małych kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych... spód : 125 g herbatników maślanych, 85 g miękkiego masła, masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego* 250 g cukru pudru, 60 g miękkiego masła, 3 żółtka, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Spód : Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik. Herbatniki zmiksować z masłem i wysypać nimi dno formy. Wyrównać i ubić. Odstawić do zastygnięcia. Masa serowa : Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka. Następnie ucierając dodawać stopniowo ser. Przełożyć masę do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania. Gdy się zagotuje, zdjąć
królestwo garówkokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego. składniki na tortownicę 26 cm spód 200 g herbatników 120 g rozpuszczonego masła masa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 4 żółtka 1/2 szklanki soku z cytryny 330 ml śmietany 30 % 1 opakowanie śmietan – fixu 3 łyżeczki cukru(...)pudru 50 g wiórków kokosowych przepis spód Herbatniki ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie ze sobą łączymy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając
Smakowite DaniaInna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 100g białej czekolady 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny 200g płatków kukurydzianych 40g gorzkiej czekolady olej Wykonanie: 1. Białą czekoladę rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinyszybki deser do popołudniowej kawy.Czekoladowe kulki z lekką nutą pomarańczy i cynamonu,dla mnie zestaw idealny :) Składniki: 200 g suchego ciasta (resztki babki,biszkoptu itp.) 200 g pokruszonych herbatników 100 g serka mascarpone 2 czubate łyżki nutelli łyżeczka startej skórki z pomarańczy szczypta cynamonu 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasto i herbatniki dokładnie pokruszyć,dodać
Anielskie wypiekicytryny 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana: 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 1/2 szklanki cukru pudru laska wanilii 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia? Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity(...)cukrem pudrem, następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną, ale jeszcze płynną masę truskawkową z rozmieszanymi galaretkami. Masę serową powoli wylać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić na 20 minut do lodówki. Na częściowo zastygnięty ser z truskawkami wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować kawałkami stężałej galaretki. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin
Kuchcik gotujeowoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu rumowego 4 herbatniki Ciasta rozkrusz na drobne kawałki. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wodę i kakao. Dokładniej wymieszaj, by nie zostały grudki. Odstaw do ostudzenia. Do ciasta dodaj(...)dżem, aromat rumowy, wlej ostudzoną masę z garnuszka, dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj dokładnie. Z gęstej masy formujemy małe kulki ( 1 łyżka czubata), kulki układamy na talerzu i polewamy wcześniej przyrządzoną polewą. Smacznego
Kurnikowoczekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 3 łyżki wiórków czekoladowych 1/2 szklanki mleka Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć ciastem z białek. Odstawić do czasu aż jabłka wystygną. Czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny(...)jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier
Raj dla Podniebienianieco zmodyfikowany przeze mnie. Intensywne kolory pianek marshmallows w połączeniu z czarną czekoladą dają niesamowity efekt SKŁADNIKI: 300 g gorzkiej czekolady 125 g masła 150 g herbatników 100 g kolorowych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru do posypania Czekoladę pokruszyć i razem z masłem włożyć do garnuszka. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej masy. 1/3 szklanki(...)odłożyć. Herbatniki pokruszyć , dodać pianki , zalać masą i wymieszać.Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć do niej masę lekko dociskając, na wierzch wylać odłożoną rozpuszczoną czekoladę. Wstawić całość do lodówki aby zastygło. Pokroić ostrym nożem w kwadraty, oprószyć cukrem pudrem więcej na : www.zmarcepanem.pl
Z Marcepanemmałe mini-bajaderki to słodkie cudeńka , obtoczone w trzech różnych posypkach - wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych i kakao, niezwykle efektowne. Na pewno zachwycą niezapowiedzianych gości ;) SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników 1/2 - 1 słoiczka marmolady owocowej 2 czubate łyżki kakao esencja migdałowa lub rumowa do posypania: kakao, wiórki czekoladowe, wiórki kokosowe Herbatniki zmielić , dodać marmoladę, kakao i esencję. Wyrobić na gładką masę, uformować
Z Marcepanemniebo w gębie. Składniki Mleko w proszku łaciate 500 250g margaryny Kasia 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao wawel 1 i 1/2 szklanki cukru 9 małych paczek herbatników 14g Przepis Mleko wymieszaj z kakao i dodaj pokruszone na małe kawałki herbatnikami. W garnuszku rozpuść na małym ogniu margarynę, wcześniej pokrój ją na małe części, dodaj pół szklanki wody
Kurnikowolubimy dlatego i ja popełniłam porcyjkę, która znikła błyskawicznie, dobrze że udało mi się zrobić zdjęcia. Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce
Cynamonowe szczęścieewentualnie dosładzić w trakcie ucierania) 250 g masła Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć herbatniki, a następnie brzoskwinie i piankę śmietankową. Wstawić do lodówki. Życzę Smacznego
talerz przyjemności