Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g cukru pudru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 kieliszek rumu Herbatniki zmiksuj,dodaj resztę składników. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wlej do … Czytaj dalej
gotuj ze mnąprosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel. :) Oczywiście kajmak możemy zrobić sami, jednak(...)dzisiaj chodziło nam o uzyskanie pysznego deseru przy jak najmniejszym nakładzie pracy i w jak najkrótszym czasie. SKŁADNIKI: 1,5 dużej paczki herbatników (ok. 250 g) 0,5 puszki masy kajmakowej (ok. 200 g) sól 5 szklanek mleka 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka
Kuchnia od dwojgaskładnik i na spód sernika: 250 g herbatników 2 łyżeczki kakao 120 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas
Domowy Smak Jedzeniasmaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi. Składniki: Spód: 100g herbatników pełnoziarnistych 200g cukierków czekoladowych np. michałków Masa serowo-cytrynowa: 1kg sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 30% 160g cukru 16g cukru wanilinowego 6 łyżek żelatyny 3 żółtka 120ml soku z cytryny(...)skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowo-cytrynowa: Połowę ilości śmietany wlać do miski
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowego hitu pozostaje ten sam. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 150ml wody 5 łyżek kakao 100g mlecznej czekolady 210g cukru 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 150g herbatników 35g draże czekoladowe w kolorowej otoczce olej Wykonanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, całość rozpuścić do uzyskania płynnej(...)konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać pokruszone herbatniki, rodzynki i żurawinę, wszystko ponownie wymieszać. 2. Masę wylać do keksówki o wymiarach 9 x 29cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać drażami kolorowymi i wstawić do lodówki aż zastygnie
Szalona Kuchnia Ewelinymoże być zwykła pszenna) - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - szczypta soli (do białek) - 25 szt. herbatników (popularne „petitki”) Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając, partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie śmietankowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem(...)delikatnie mieszamy łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru
mojewypiekiinietylkogalaretka cytrynowa Poncz: sok z 1 cytryny 125ml wody 2 łyżeczki cukru 50ml wódka cytrynowa Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 2 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20sztuk herbatników 1 galaretka cytrynowa Dekoracja: 200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 cytryna listki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić(...)Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową , masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie udekorować ubitą śmietaną z cukrem, plasterkami cytryny
Szalona Kuchnia Ewelinylitr budyń śmietankowy - 2 opakownia mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki cukier - ok. 180g (niepełna szklanka) masło - 270g krakersy - ok. 400g* wiórki kokosowe - 150g (do masy) + 50g (do posypania) * Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru. Wykonanie: Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz(...)litr budyń śmietankowy - 2 opakownia mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki cukier - ok. 180g (niepełna szklanka) masło - 270g krakersy - ok. 400g* wiórki kokosowe - 150g (do masy) + 50g (do posypania) * Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru. Wykonanie: Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz
Pogotujmy.plzasadzie, po co czekać…wystarczy sięgnąć po mrożone wiśnie Hortex W kremowej sernikowej tarcie sprawdziły się znakomicie! Polecam wypróbować!!! Składniki na spód tarty: 100 g suchych herbatników 50 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera tłustego (trzykrotnie zmielony) 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki drobnego cukru 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki mąki(...)skórka otarta z jednej cytryny Składniki na polewę wiśniową: 450 g mrożonych wiśni Hortex 50 ml napoju wiśniowego Hortex 200 g cukru 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: SPÓD DO TARTY Herbatniki zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać wszystko dokładnie blenderem. Formę do tarty wysmarować masłem, wysypać masą dno, delikatnie ją ubijając. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 10 minut. MASA
Kierunekuchniasokiem jabłkowym Hortex,a galaretkę zrobiłam na bazie napoju Hortex o smaku jabłka i rabarbaru. SERNIK z JABŁKAMI i GALARETKĄ RABARBAROWO - JABŁKOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm) spód: 150 g herbatników 70 g masła masa serowa: 750 g sera 2/3 szkl soku jabłkowego Hortex 3 jajka 1/2 szkl śmietany 30% 200 g cukru 2 łyżki mąki duszone jabłka: 3 jabłka(...)łyżki cukru sok z 1 cytryny wierzch: 1 napój jabłko rabarbar Hortex (500 ml) 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. masa serowa: Ser,śmietanę, jajka, sok jabłkowy Hortex,cukier i mąkę przekładamy do misy i miksujemy
Bon appetit mon amiedomowe wafelki. Nie spodziewałam się, że będą takie dobre i takie efektowne. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wyglądem. Porcelana Bogucice Edera. Składniki: 2 okrągłe wafle tortowe 200 g herbatników blacky 100 g rodzynek 100 ml rumu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 5 daktyli(...)masła 400 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 80 g masła 200 g czekolady mlecznej 1 łyżka kremówki 1 łyżka płaska masła Przygotowanie: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem. Herbatniki zmielić w blenderze dodać rodzynki łącznie z rumem, pokrojone drobno daktyle, orzechy, miód, mleko w proszku, wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Masę równo rozsmarować
Ala piecze i gotujemrożonych 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 150 g herbatników kakaowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sernik z frużeliną wiśniową? Masło utrzeć z cukrem dodając jajko i stopniowo po jednym żółtku. Następnie powoli miksując stopniowo dodać ser, mieszać tylko(...)połączenia się składników, zbyt mocno nie miksować. W mleku rozmieszać budynie i wmieszać dokładnie w masę serową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki, na które delikatnie wylać masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 60 minut. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z 300 ml wody, wtedy sernik
Kuchcik gotujeOetkera 100 ml zimnej wody 200 ml przegotowanej gorącej wody 2 galaretki truskawkowe Winiary 600ml przegotowanej wody 2 paczki czarnych markizów Cukry Nyskie 1 paczka herbatników fit& free o smaku waniliowym Wykonanie : Okrągłe wysokie naczynie żaroodporne wykładamy folią, na spodzie układamy okrągłe herbatniki fitfree, markizy przecinamy na pół i wykładamy boki naczynia ładną stroną na zewnątrz
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 . Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka. Wszystko
Coś z niczegoCiasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko
My sweet a life