hamburger - 1154 przepisów (strona:51/77)

Co warto grillować – kilka pomysłów 204

miała rzeczywiście wyjątkowy smak gdy ją przygotujemy na grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Prawdopodobnie każdy z Nas jadł kiedyś pieczone ziemniaki . Ale czy każdy z nas jadł je grillowane? W szczególności polecamy wykorzystać je do sałatki ziemniaczanej. Na pewno zauważymy różnicę w smaku

naRuszcie
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 216

organizmu . Raczej nie jest to jeden''zły'' posiłek, wtedy cały dzień jem ile chce, o której chce i co chcę. Od razu zaznaczę też, że nie jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe

fitolarun.blogspot.com
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 221

przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach pożegnalnego prezentu otrzymaliśmy "Wielką Księgę Wołowiny", steki z rostbefu QMP oczywiście, ustrojstwo do formowania hamburgerów oraz solniczko pieprzniczkę. Prezenty bombowe, tak jak i towarzystwo warsztatowe!  Organizatorom oraz prowadzącym bardzo dziękuję za zaproszenie i możliwość poszerzania swych horyzontów smakowych :) szkoda, że kampania dobiegła końca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hamburgerowe bułki z sezamem 158

Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.   Składniki: Na 10 bułek: 700g mąki pszennej 250 ml mleka + 2 łyżki 150 ml przegotowanej ciepłej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 4 łyżki roztopionego

Kuchnia w czekoladzie
Domowe burgery 176

zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży  340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej

cucinare
Od(wagi)- po co Wam waga w kuchni 174

naczyniach.   U mnie taka prosta waga jest używana non stop – czy to do odmierzania sypkich składników na ciasto, czy chociażby do dzielenia na równe porcje mięsa przy formowaniu hamburgerów. Naprawdę bardzo się przydaje i jest bezproblemowa w działaniu i obsłudze

Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 340

minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana czerwona cebulka. Obieramy dużą cebulę, kroimy ją w równe, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru

Karo in the Kitchen
Wegeburgery z zielonej soczewicy 204

stron, delikatnie odwracając, do lekkiego zrumienienia. Możecie je zamrozić, ale dopiero po ich usmażeniu. Rozmrażać należy je w lodówce, powoli. A już odmrożone odpiec w piekarniku albo odsmażyć. Hamburgery zjedliśmy w klasycznej bułce z sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl

Karo in the Kitchen
Najlepsze klopsy na świecie 204

Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików.   Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest

Karo in the Kitchen
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 175

uliczne jedzenie raczej nie jest tym, czego szukam, jadając na mieście - stanowi tylko formę przetrwania. Chociaż nie ukrywam, że ogromnie cieszy mnie fakt, że obok nudnych hot-dogów, hamburgerów i kebabów, możemy na ulicy zjeść coś zdrowego, oryginalnego i pysznego (nawet dla takiego marudy jak ja). Oby nowych food tracków z czasem zawitało u nas coraz więcej. Świeże pomysły

Food Square
Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem 484

zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów . Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 211

konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Fast food po rosyjsku, czyli Kroszka Kartoszka 267

jeszcze, generalnie dodatki są jak sałatki, bardzo proste składniki z dodatkiem majonezu). Czy to jest dobre? Absolutnie tak! No i jest to fajna i ciekawa alternatywa do marnego hamburgera, bo zazwyczaj właśnie z tym kojarzy mi się fast-food. Ile to kosztuje? W zależności od wybranych przez nas dodatków taka przyjemność kosztuje ok 10-20 zł (ziemniak z farszem kosztuje

psgotujemy
Hot-dog z majonezem, ketchupem i prażoną cebulką 176

majonezem, ketchupem i prażoną cebulką  Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka   przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula  - sól, mielony pieprz

Kuchnia co dnia
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 180

sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso

Szefowa kuchni