gulasze - 3717 przepisów (strona:73/248)

"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 193

Przepisy na świąteczne potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym(...)przepisy na lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i  warzyw  itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, dynia z pomarańczami

kruche babeczki
Orientalny gulasz z ryżem 270

Aromatyczny gulasz z orientalnym smaczkiem Składniki biodrówka 1/2 kg pieczarki 30 dkg papryka czerwona 1/2 szt grzyby mun 1 garść cebula 1 szt czosnek 3 ząbki sos chili-czosnkowy 1 łyżka … Czytaj dalej Orientalny gulasz z ryżem

czarrna od kuchni
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 165

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę  100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę*  2 cebule, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry 1 czubata

My Culinary Art
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1546

Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami.  Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne

wegujemy
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 220

Przygotowując wpis dotyczący Ognistego Gulaszu pokusiliśmy się o własną wersję Młota Lou. Jest to trunek, którego recepturę stworzył starzec o imieniu Lou. Po jego śmierci przepis na miksturę trafił do Snafa, który z kolei chciał wykorzystać Młot do mocnego sosu. Kucharz wysyła Bezimiennego w Nocy Kruka z misją przyrządzenia napoju – receptura, którą daje bohaterowi składa się z butelki, 2 rzep(...)czym tak naprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura

Nerds Kitchen
Gulasz z szynki 174

Właściwie to moja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule(...)zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Potrawa  jest gotowa chociaż trochę z nią schodzi

Czary - gary w kuchni
Placki ziemniaczane z ziarnami 228

nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól(...)tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką

Kuchnia w czekoladzie
Kluski kładzione 250

Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej(...)lodowatej wody (dzięki temu nie skleją się), a następnie przekładamy do miski. Gotujemy następne sztuki i tak do wyczerpania ciasta. Możemy podawać jako dodatek do mięs w sosie, gulaszy i smażonych warzyw, możemy je odgrzać na patelni wraz z cebulką lub skwarkami, a także jeść na słodko w towarzystwie owoców, cukru, śmietanki i cynamonu. Post Kluski kładzione pochodzi z bloga

Poezja smaku
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 147

nawet zapiekanką z powodu warstwowego ułożenia składników. Nie musimy się tym przejmować - najważniejszy jest smak! Ja swoją wersję przygotowałem w wolnowarze, który jest urządzeniem  stworzonym wręcz do wołowych gulaszy. Jeśli nie posiadacie tego cuda, to użyjcie porządnego garnka z grubym dnem lub dużego naczynia  do zapiekania z pokrywką i piekarnika. Najważniejsze to długi czas i niska temperatura gotowania(...)przyprawy. W wypadku wolnowara ustawić na low na 6 - 9 godzin lub high na 4 - 6 godzin. W wypadku garnka na kuchence ustawić na możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki

zadanie-gotowanie
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 214

zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać z czym sie lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GULASZ Z CYNAMONEM 159

ufać temu, co widzimy za oknem. Niby ciepło ale zimny wiatr daje po kościach, dlatego jeszcze nie rezygnujmy z ciepłej kurteczki :-) Tak na pożegnanie zimowej aury zrobiłam dzisiaj rozgrzewający gulasz z indyka ze szczyptą cynamonu. Słuchajcie rewelacja, rozpływa się w ustach.  Składniki:   0,5 kg mięsa z udźca indyka  1 biała cebula 3 dojrzałe pomidory ( można

pieprzny smaczek
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 183

Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto   Składniki:   400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku  3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Potrawka z indyka 216

się w niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-D PS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka(...)wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut. Podajemy z makaronem lub kaszą. Gulasz z indyka  SMACZNEGO

peggiwkuchni
Pikantny gulasz wieprzowy 246

dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami. Pikantny gulasz wieprzowy SMACZNEGO

peggiwkuchni
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 133

Składniki : 1 kg wołowiny na gulasz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina cebula 2-3 ząbki czosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem(...)podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut

Przepisy i porady kulinarne