Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej(...)lodowatej wody (dzięki temu nie skleją się), a następnie przekładamy do miski. Gotujemy następne sztuki i tak do wyczerpania ciasta. Możemy podawać jako dodatek do mięs w sosie, gulaszy i smażonych warzyw, możemy je odgrzać na patelni wraz z cebulką lub skwarkami, a także jeść na słodko w towarzystwie owoców, cukru, śmietanki i cynamonu. Post Kluski kładzione pochodzi z bloga
Poezja smakunawet zapiekanką z powodu warstwowego ułożenia składników. Nie musimy się tym przejmować - najważniejszy jest smak! Ja swoją wersję przygotowałem w wolnowarze, który jest urządzeniem stworzonym wręcz do wołowych gulaszy. Jeśli nie posiadacie tego cuda, to użyjcie porządnego garnka z grubym dnem lub dużego naczynia do zapiekania z pokrywką i piekarnika. Najważniejsze to długi czas i niska temperatura gotowania(...)przyprawy. W wypadku wolnowara ustawić na low na 6 - 9 godzin lub high na 4 - 6 godzin. W wypadku garnka na kuchence ustawić na możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki
zadanie-gotowaniezieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać z czym sie lubi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięufać temu, co widzimy za oknem. Niby ciepło ale zimny wiatr daje po kościach, dlatego jeszcze nie rezygnujmy z ciepłej kurteczki :-) Tak na pożegnanie zimowej aury zrobiłam dzisiaj rozgrzewający gulasz z indyka ze szczyptą cynamonu. Słuchajcie rewelacja, rozpływa się w ustach. Składniki: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 1 biała cebula 3 dojrzałe pomidory ( można
pieprzny smaczekAromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto Składniki: 400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchniasię w niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-D PS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka(...)wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut. Podajemy z makaronem lub kaszą. Gulasz z indyka SMACZNEGO
peggiwkuchnidusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami. Pikantny gulasz wieprzowy SMACZNEGO
peggiwkuchniSkładniki : 1 kg wołowiny na gulasz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina cebula 2-3 ząbki czosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania : M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem(...)podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut
Przepisy i porady kulinarneŁatwe danie na obiad Gulasz Składniki 50 dkg mięsa gulaszowego 2 cebule 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej sól, pieprz jałowiec mielony słodka papryka 2 papryczki kajeńskie 1 łyżka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Gulasz z fasolką
czarrna od kuchnirozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć , aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać . Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule
w mojej kuchniprzypiekało i nic ie przywierało do dna. 300g mięsa usmażyło się na łyżce oleju kokosowego, co w zupełności wystarczyło. Patelnia tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało(...)Świetnie spisze się zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów. Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju gulasze, dania jednogarnkowe , mięsa, omlety a nawet zapiekanki! Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż właśnie na takich patelniach najbardziej lubię działać. Cena mimo, ze wysoka jest adekwatna
Ostra na SłodkoGulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka
Mama GotujeWitajcie :) Na dworze dzisiaj zimno więc na obiad przygotowałam coś rozgrzewającego :) Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej Roleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur
Sama słodycz i szczypta chiliWrzuciłem por i paprykę, przesmażyłem. Do przesmażonych warzyw dodałem różyczki brokułu. Całość zalałem 3 szklankami wody. Dusiłem z dodatkiem soli 10 minut. Po tym czasie dodałem filety rybne. Dusiłem gulasz na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Świeży koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Kilka łyżek wywaru połączyłem z kremówką, wlałem do rondla z gulaszem. Dusiłem jeszcze chwilę, zdjąłem
R'n'G Kitchen