Wyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z gulaszem angielskim to znakomita propozycja na domowe imprezy a także szybką przekąskę do pracy. Sałatka idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulą, marchewką, ogórkami konserwowymi i sosem majonezowo- śmietanowym, a dodatek gulaszu angielskiego sprawia że zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 6 porcji 6 jajek ugotowanych(...)twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe
Smakowite Daniakochani :) Dziś w menu propozycja dość wszechstronna, a to dlatego, że można ją podawać z wieloma dodatkami. Lubicie gulasze, ragout czy paprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe(...)szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych. No to do roboty :) Gulasz pomidorowy z porem, selerem naciowym i oliwkami (4 osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta sambal oelek
vegetanieCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski(...)papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatysię je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże z biegiem lat polubiłam placki po węgiersku, a dzisiaj chciałam zaprosić Was na inną ich odmianę, gdyż podane zostają z drobiowym gulaszem z cukinią. Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym Placki ziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała cebula sól pieprz jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej olej(...)całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni! Wołowina po burgundzku czyli Boeuf Bourguignon to jedna z najlepszych i najpewniejszych metod przyrządzania wołowiny. Nie może się nie udać! Gulasz nad gulasze! smak ma intensywny i charakterystyczny więc nie każdemu posmakuje. Nam jednak smakował bardzo, i małym, i dużym! Tę wersję podpatrzyłam w Poezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon(...)patelnię po smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez
Dzieje kuchennej Wiewióryczegoś innego niż makaron, duszone mięsiwo czy klopsy, które królowały w moich garnkach, też zresztą na ich żądanie. Ależ proszę bardzo! Warzywny gulasz przez jednych zwany leczem, drugich pulpą czy jeszcze jakoś inaczej. Bardzo aromatyczny, pożywny i sycący. U nas jednego dnia z domowym chlebem, drugiego z ryżem. Z kiełbaską(...)mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki
Dzieje kuchennej WiewióryProste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne.Kopytka z gulaszem wieprzowymziemniaki ugotowane - 60 dagmąka - 1 szkljajko - 1 sztsól - 1 szczyptaGULASZ WIEPRZOWYłopatka - 60 dagcebula - 1 sztliść laurowytłuszcz do smażeniamąka - 2 dagsól i pieprzziele angielskiePRZYGOTOWANIE:Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla(...)kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. Podawać z gulaszem
Kuchnia Danusimnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się(...)szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób
Chilli Czosnek i OliwaGulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! Jak przygotować idealny gulasz wieprzowy? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Pyszny, z marchewką, papryką i pieczarkami. W mojej wersji bez dodatku śmietany, chociaż jeśli tylko macie taką ochotę, jak najbardziej [...] Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem
Pogotujmy.plKolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie ma bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłem obiad z wykorzystaniem dyni muscat, która ma lekko słodkawy smak. Oczywiście zamiast tej odmiany możecie wybrać inną (np. hokkaido). Składniki
Programista w kuchniKilka tygodni temu z warzywnika zniknęły już wszystkie warzywa jednoroczne, m. in. papryki. Ich ostatnie owoce postanowiłam wykorzystać do przygotowania warzywnego gulaszu, w którym wiodącą rolę pełni właśnie papryka. Składniki : 500 g różnokolorowej papryki 10 cm pora (zielona część) 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 suszone chili 600 ml wody sól(...)zmieściły się do garnka), liście laurowe, ziele angielskie i 3/4 łyżeczki soli. Gotować do miękkości marchewki. Gdy marchew zmięknie, dodać paprykę i pora. Zagotować. Po wyłączeniu palnika dodać do gulaszu czosnek przeciśnięty przez praskę, masło i śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawać np. z ugotowanym pęczakiem lub ryżem oraz rozdrobnionym koprem. Seria z komisarzem Forstem, bohaterem
Weekendy w domu i ogrodziedelle patate al forno. Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :) **** Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły i pożywny gulasz. Delikatna cielęcina w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, pachnąca białym winem, suszonymi śliwkami i żurawiną. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić(...)złotego koloru. Do mięsa dodajemy suszoną żurawinę oraz śliwki. Całość zalewamy białym winem, gotujemy dopóki wino nie odparuje. Na koniec wlewamy ciepły bulion oraz passatę pomidorową. Gulasz gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Ugotowany gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaGulasz z ciecierzycą to oryginalne, sycące i smaczne danie idealna na obiad dla całej rodziny. Połączenie cieciorki, kiełbasy i warzyw czyni je jeszcze bardzej pożywnym a dodatek ostrej papryki nadaje potrawie wyrazistości i świetnie rozgrzewa. składniki na 5 porcji 400 g ciecierzycy 250 g kiełbasy 3 papryki ( czerwona, żółta i zielona) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka(...)wszystko razem łaczymy. Dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowany gulasz podajemy z pieczywem. Artykuł Gulasz z ciecierzycą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaGulasz wieprzowy po myśliwsku Sycący i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy(...)TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz wieprzowy po myśliwsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDzisiaj mamy dla Was pyszny i delikatny gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami :) Łatwy i szybki w przygotowaniu gulasz na pewno wszystkim posmakuje :) Składniki na gulasz: – 400 g mięsa z uda z indyka – 90 g zielonej soczewicy – 1 żółta papryka – 1 średnia marchewka
Kuchenne Wariacje