gulasze - 3717 przepisów (strona:34/248)

Gulasz i kuchnia węgierka 131

Gulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Podczas krótkiego wypadu na Węgry miałam okazję spróbować wielu znakomitych dań kuchni węgierskiej - gulaszu, paprykarza, zupy rybnej halaszle i moich ulubionych langoszy.  Jeśli akurat będziecie w Budapeszcie, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Hungarikum Bisztro. Pyszne jedzenie, ogromne porcje i przesympatyczna obsługa. Polecam zrobić wcześniej

Kuchnia Bon Appetit
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 198

Poniższy gulasz skradł moje serce, ponieważ jest gęsty, sycący, lekko pikantny i bardzo smaczny! Przygotowałam go w szybkowarze, aby przyspieszyć czas gotowania. Jeżeli nie macie szybkowaru to przygotujcie go w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy :)  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg łopatki 1 duża czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula(...)czosnkiem. Następnie dodać pokrojone mięso. Całość chwilę ze sobą smażyć. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień

Ugotować
Kociołek po meksykańsku 346

Pożywne, rozgrzewające i kolorowe danie w sam raz na aktualną pogodę. Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego (przepis tutaj ),  mam jeszcze kilka słoiczków z jesiennych zapasów. Możemy również użyć świeżych pomidorów, podgotowanych i przetartych przez sitko(...)Polecam! Kociołek po meksykańsku Składniki: Na pulpety; 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego 1 jajko 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, oregano Na gulasz warzywny:  2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli, odsączonej mała puszka kukurydzy, odsączonej 0,5 l przecieru pomidorowego

Smak mojej kuchni
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 139

zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków(...)minut. Po tym czasie dodajemy musztardę, syrop z agawy, ew dosalamy. Gotujemy jeszcze 15 minut a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na kolejne 15. Przed podaniem możemy gulasz podgrzać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wieprzowy z makaronem 137

Dzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam!     Gulasz wieprzowy z makaronem   Składniki na 4 porcje:     600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory(...)gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane zieleniną.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 94

Dzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką(...)następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy do mięsa (powinno być już prawie miękkie). Gulasz dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy mocniej do smaku, na końcu dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 232

Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako(...)pysznie. Sam przepis znalazłam w jednej z gazet, niestety wycięłam go tylko więc nie wiem z której ;P Tak czy inaczej, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z boczniaków ( 6 porcji) Składniki: 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół olej roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona

karmelowy
Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad. 142

Gulasz warzywny z cukinii, pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz: 3 cukinie(...)słodkiej, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj. Kruszonka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przetrzeć między palcami i gotowe. Gulasz warzywny przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp kruszonką. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 º C aż kruszonka ładnie się zarumieni

wysmienity
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 146

większość z Was, mam już serdecznie dość zimy. Tęsknię za cieplejszymi klimatami i tym daniem trochę uciekam myślami do Meksyku, trochę do Hiszpanii, a trochę do Peru.  W gulaszu prócz serca wołowego (zapewniam, że biedne zwierze nie straciło życia na corridzie i jako ekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne(...)oliwki, hiszpańskie czerwone wino (używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle

Quinoa Raz!
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 147

Gulasz super rozgrzewający, na mroźne dni – trochę po mojemu J  Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu na Węgrzech ( nawiasem były to niezapomniane, romantyczne wakacje). Byłam nim tak zachwycona, że zaczęłam go przygotowywać cyklicznie u siebie w domu. Sprawdza się na rodzinnych imprezach, bo zawsze prawie każdy prosi o dokładkę(...)godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odstawić. Po godzinie gotowania gulaszu, dorzucić pieczarki i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę doprawić jeszcze solą i pieprzem, oraz opcjonalnie dorzuć płatki chilli, jeśli potrawa jest mało ostra

Calzonella.com
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 202

już pewnie zauważyliście uwielbiam dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i obiad sam się gotuje Tym razem prezentuję gulasz z dzika pachnący lasem, jałowcem i ziołami. Od razu podpowiem, że do chudego mięsa warto dodać trochę więcej tłuszczu np smalcu by poprawić makro i podrasować smak mięsa Składniki: 600 g wcześniejszej zmrożonego mięsa gulaszowego z dzika 200 g smalcu(...)oraz trochę ziół. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać gałązkę rozmarynu. Po doprowadzeniu do wrzenia dusić pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Gulasz można podawać sam lub np z keto kluskami leniwymi – kopytkami Smacznego! — BTW całości: 1440g, 2164 kcal, B 151 g, W 35 g, T 160 g. W 100g

Ola la LCHF
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 125

przygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła(...)ostrą paprykę. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie.  Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam z zimną wodą, wlewam do gulaszu, dokładnie mieszam i dusze jeszcze przez 5 minut.  Gotowy gulasz podaję z kluskami śląskimi

Kukuleczki
Gulasz w naleśnikach kukurydzianych 108

Mój syn nie lubi ziemniaków i dlatego zawsze muszę kombinować czym je zastąpić, więc tym razem zwykły gulasz zrobiłam z naleśnikami kukurydzianymi. Składniki: Na naleśniki 2 jaja 2 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka olej sól na gulasz 1kg mięsa np. karkówki 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3-4 liście laurowe kilka ziaren(...)sól pieprz 1 średnia cebula rozmaryn słodka papryka Wykonanie: Naleśniki Jajka ubić i dodać mleko. Stopniowo dodawać mąki i sól do smaku. Odstawić na kilkanaście minut. Smażyć cienkie naleśniki . Gulasz Mięso i cebulę pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni na brązowy kolor. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości.  Dodać liście laurowe, rozmaryn

Pysznie & Pięknie
Gulasz po węgiersku 132

choć babcia stwierdziła, że z taką ręką nic nie da się zrobić i uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem bardzo upartą osobą :) Wyczarowałam dla was gulasz po węgiersku. Coś pysznego... Składniki na gulasz po węgiersku (6 porcji): szynka wieprzowa około 900 g cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona puszka krojonych pomidorów kostka warzywna sól pieprz papryka(...)sprawdzać, bo może się zdarzyć, że będzie gotowe po godzinie, a może się robić jeszcze dłużej. Warto sprawdzać i po tej godzinie spróbować ile mu brakuje niż mieć rozgotowany gulasz. Mniej więcej w połowie czasu duszenia dodałam płaską łyżeczkę soli, dosyć dużą szczyptę pieprzu, płaską łyżeczkę tymianku, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki papryki chili i dwie kopiate łyżeczki oregano. Dokładnie

Karola gotuje
Gulasz z grzybami w chlebie 114

minut aż będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska(...)kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia