Przepis ten dedykuję przyjacielowi rodziny Jackowi M., który z niecierpliwością się o niego dopytuje, jak również jego pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki
Pasje Jolkikrólika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków
Chilli Czosnek i OliwaPlacki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś
Wypisz Wymalujkrokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez
Walijskie Pichceniezłoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej
Walijskie Pichceniesurowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru
Walijskie PichcenieBardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku
Walijskie PichcenieLubię buraki pod każdą postacią. Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki. Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco!Składniki:6 buraczków średniej wielkości1 cebula (10 dag)4 łyżki oliwy lub oleju2 płaskie łyżki cukru1 łyżeczka soli¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smakusól, cukier
Walijskie PichcenieBardzo lubię gotowane mięsko. Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka
Walijskie PichcenieBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe
Walijskie Pichcenieróżnych wersjach. Dziś wersja warzywno-pieczarkowa. Jest to syte , pyszne i miłe dla oka danie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu. Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. Składniki: 400g kaszy jęczmiennej grubej płaska łyżeczka soli
Walijskie PichcenieWyjęłam mięso z zamrażarki.... i okazało się piękną łopatką, zamiast być wołowiną na gulasz. Ale nastawienie nie zmieniło się. Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie
Malinowe PocałunkiDość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl
Malinowe Pocałunkiprzygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto w trakcie przygotowywania masy, próbować ją.Gotowe placuszki możemy jeść zarówno same, ja i z dodatkami, np. gulaszem, twarożkiem i warzywami, lub innymi składnikami.Chętnie poznam Wasze pomysły na dodatki
Taste Of My DayKluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub wołowym. Ale jak dla mnie, mięsa może być w nim mało, grunt, żeby było dużo sosu ... I muszę się przyznać, że, co zostało mi z dzieciństwa, uwielbiam wylizywać na koniec talerz :-). Zrobienie śląskich, wbrew pozorom
Kulinarne przygody Gatity