Mięso przeło ż yć do szybkowara, zalać wodą ( tak aby przykryć mięso ) dodać liść laurowy, ziele ang ielskie i papryczkę chili. Gotować , aż mięso zmiękn ie . Gulasz doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem , w razie potrzeby doprawić, zagęści ć 2 - 3 łyżkam i mąki. Smacznego
Gaździnka warzytego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przyprawy do gulaszu olej, sól, pieprz 1. Cebulę, pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy
Szefowa kuchnikiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ilości 1/4 objętości ziemniaków i jajko. Lekko doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanej masy formować kluski obtaczając delikatnie w mące ziemniaczanej. 4.Ugotować. Podawać np. z gulaszem
A Ty Smakuj Mniekroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie tutaj Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy
Moja smaczna kuchniaPamiętam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam selera naciowego byłam niezbyt zachwycona. Dziś to jedno z moich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI pęczek selera naciowego 3-4 ziemniaki cebula kilka łyżek oliwy czosnek 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz
KUCHARNIAjest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki. Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu jak w ...No właśnie w casserole, w którym znalazła się "zimowa
KUCHARNIAjeść? Dostawać gęsiej skórki na widok soku z marchwi, prosić o dokładkę cytrusowej marchewkowej surówki, mdleć na myśl o marchewce w rosole, wyjadać jej grube plastry z winnego gulaszu... Czy to miłość czy grymasy? Sama nie wiem... Wiem jednak na pewno, że jest kilka wcieleń marchewki, które powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik
KUCHARNIApojawiał się na stołówce, uciekałam z niej z prędkością światła. Brrr. Pęczak. Już samo słowo brzmiało jak jakaś choroba, dziwoląg, ludowe straszydło. Poszarzała pulpa z wodnistą plamą cienkiego, szkolnego gulaszu, a do tego rozkwaszony skwaszony ogórek.... Brrr.... Takim go zapamiętałam, a raczej o takim chciałam zapomnieć. Przed nim ponad pół życia uciekałam. A teraz pytam samą siebie - dlaczego? Szkoda
KUCHARNIAnasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę
W kuchni wieczoremktóre za to tak bardzo przypadły mi do gustu, że jadłabym codziennie (jadłabym, to nie znaczy, że jem ale nie przeszkadzałoby mi). Z boczniaków można zrobić "kotlety" w panierce, gulasz i milionpięćsetstodziewięćset innych rzeczy, ale jako że tutaj człowiek tak bardzo się spieszy, to w czasie, kiedy frytki siedzą w piekarniku, trzeba boczniaki tylko umyć (a właściwie szybko przepłukać, żeby
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji
KasiekGotujemożna zrobić pyszne danie w pół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego
Ala piecze i gotujenatury, gdzie wraz z rodziną testowałam najnowszy nabytek- żeliwny kociołek. Po początkowych trudnościach dość szybko opanowaliśmy sposób rozstawienia sprzętu i przystąpiliśmy do smażenia, duszenia i częstych degustacji. Biwakowy gulasz z dziczyzny (idealny również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów
Zapiski Młodej Żony