gulasze - 3717 przepisów (strona:179/248)

zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 199

szklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 143

takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej

W Mojej Kuchni Lubię
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 264

socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę (Eintopsonntag), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo, czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki

Kitchens Alphabet
Boeuf strogonow 180

pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego

Anioły w kuchni
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 174

potrawy, których nie lubiłam gotować, a to przez to, że łatwo można je było przypalić. Z Ballarini to całkiem inna bajka. Z nimi zrobiłam swój pierwszy w życiu karmel, gulasze, zupy, duszone potrawy i smażone w małej ilości tłuszczu albo i bez. Chciałabym każdemu z Was chociaż na jeden dzień pożyczyć któryś z tych naczyń, abyście mogli otworzyć szeroko oczy

Blondynka Gotuje
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 179

mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

My Culinary Art
Ragoût Christophera. 197

rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 158

formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 316

trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos. Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym. Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.  Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprz cytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki cytrynowej i 2 czarnego

Kulinarny karnet Christophera
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 468

odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.  Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g

peanutbuttermonster
Kluski z kaszy 228

Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 214

oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku

karmelowy
Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat 320

Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem mielonym (4 porcje

karmelowy
Mięsa 190

kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety

Aga w kuchni
Bagietka pszenna 142

Domowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki.  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać

Ala piecze i gotuje