gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:64/93)

Zapiekana karkówka po flisacku 451

wymaga wielu umiejętności kulinarnych, także jest wspaniałym przepisem dla osób, które nie są biegłe w kuchni. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę po flisacku Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g karkówki czubata łyżka musztardy miodowej łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej(...)naczynia żaroodpornego. 3 Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy w pióra, boczek w paski, a paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach). 4 Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową. 5 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę

Kuchnia Bazylii
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 390

jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie(...)Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami jak lista wskazanych produktów

Ola la LCHF
Indyk w herbacie z czarnym ryżem 138

sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku  do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin  do smażenia świeża bazylia seler naciowy Do miski wrzuć gulasz z indyka.  Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj trochę oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Wymieszaj i wlej do mięsa. Wymieszaj mięso(...)dodaj melisę, dosmacz solą. Przykryj i duś całość około 15 minut. Przygotuj ugotowany na sypko czarny ryż. Wyłóż go na talerze w towarzystwie sałaty. Na ryż wyłóż mięso z warzywami. Gotowe! Na zdrowie! Smacznego!Podajemy naturalnie z  herbatą

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wieprzowy z dynią. 170

Gulasz wieprzowy z dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

Miksturownik
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 231

Dziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam 

potrawyregionalne
Zupa z brązowej soczewicy a'la krupnik 164

Kupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie(...)łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy wodę. Wsypujemy soczewicę, zaczynamy gotować. W tym czasie warzywa obieramy, ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. w między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni, dodajemy do zupy. Czas

Życie zaczyna się w kuchni
Gulasz z szynki (z papryką, cukinią, marchewką i pieczarkami) 150

Zdecydowanie zimowa, rozgrzewająca propozycja:). Treściwy gulasz podajmy koniecznie w towarzystwie kaszy, u mnie gryczanej od Lidl Polska , której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych.  800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy

Szefowa kuchni
Domowa jarzynka 137

oczkach, do tego kroimy drobno por,  rozkładamy na dwóch szerokich blachach i stopniowo suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Od czasu do czasu przemieszać warzywa. Gotowe są wtedy jak stają się bardzo kruche. Można taką suchą mieszankę zmiksować na proszek.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po dodaniu np. do rosołu uwalniają(...)gniazd nasiennych kroimy w drobne, krótkie paseczki. Wykładamy na szeroką blachę i suszymy jak w przepisach wyżej. Idealnie taka suszona papryka nadaje się np. do grochówki, sosów, gulaszu

Kulinarne przemyslenia
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski. Idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam(...)patelni. Przełożyć do garnka (z tłuszczem). Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości. Około 20-30 minut przed końcem duszenia - dodać warzywa i mleczko kokosowe. Na końcu wsypać kolendrę i doprawić do smaku

Di gotuje
Gulasz z wołowiny podlewany winem 170

ostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki:  1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki(...)Kroimy w kostkę, ok. 1,5 cm. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę pokrojoną w piórka. Zdejmujemy warzywa i podsmażamy wołowinę- przyprawioną pieprzem. Gdy wołowina będzie zarumieniona dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem na małym

Aga w kuchni
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 187

wątróbką w roli głównej przypadł nam baaardzo do gustu. Kołderka z cukinii, na której podałam wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi podrobami. Na blogu jest już przepis na  gulasz z wątróbki drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie(...)Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii, na nią wykładamy wątróbkę. Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem 172

Dzisiaj znalazłam w zamrażalniku dwie paczuszki fasoli, pimento i czerwoną mung…”będzie chili” pomyślałam…Dawno nie robiłam chili. Jemy fasolę dosyć często, bo gotuję perskie gulasze z fasolą i fasolową, ale chili to inna bajka zwłaszcza chili sin carne czyli bezmięsne. Tak, można się obyć bez mięsa choćby jeden raz w tygodniu i mimo wszystko jeść(...)doświadczenia. Tymczasem proponuję przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem niezawodna alternatywa to chili con carne . Podstawą tego dania jest oczywiście fasola w pysznym pomidorowym sosie, dużo warzyw i dlatego warto wybrać te ekologiczne.   Przepis na chili sin carne Składniki: na 4 porcje 200 g ugotowanej fasoli pimento 150 g ugotowanej fasoli mung, czerwonej 1 cebula

codojedzenia
Najpopularniejsze wpisy 2016 roku 197

Szczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego

Moja smaczna kuchnia
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1520

curry, o których pisałam  tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry Idealnym pomysłem na lunch jest zupa krem. Można ją zrobić z każdego warzywa, które jest dozwolone na tej diecie. Najlepiej dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można np przygotować zupę z  tego przepisu. Zupa krem(...)Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami.  Gulasz warzywny z ziemniakami Dobrym pomysłem na obiad jest sushi, ale trochę inne niż te tradycyjne

wegujemy
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 148

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa ). Na końcu(...)mielonej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju

Kuchnia w szuwarach
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12012

Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula(...)plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego

Zgrabne Gotowanie
Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta 254

Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron z kiełbasą i młodą kapustą (4 porcje) Składniki: 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 mała główka(...)łyżkami oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś przez około 20 minut, lub aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw, papryką, tymiankiem i solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez chwilę. W międzyczasie podsmaż kiełbasę, boczek i pieczarki

karmelowy