gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:54/93)

Ragout – gulasz kuchni francuskiej 144

domu. Oczywiście jeżeli będę przy okazji w miejscu, gdzie takie produkty będą dostępne i będę miała czas do dyspozycji, to nie zawaham się wykorzystać takiej okazji. A ten gulasz…Ragout, troszkę się bałam, pomimo wszystko moi domownicy przyzwyczajeni są do tradycyjnej kuchni, taka właśnie też im najbardziej smakuje, ale zapach, który unosił się w kuchni, a później delikatny smak(...)gałki muszkatołowej, przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej

dom-agi.pl
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą 164

próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono  bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki 250 g  1/2 czerwonej papryki papryczka chili 2 puszki(...)soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez

Karola gotuje
Domowy przecier pomidorowy 149

Sezon na pomidory jest już w pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 233

Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem(...)liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy.   Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy

Karo in the Kitchen
Gulasz z cebulką i rozmarynem 162

Kolejna propozycja obiadowa. To chyba przez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej  * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej(...)świeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości

Magiczne Życie Marty
żołądki z kurczaka w pikantnym gulaszu 215

się ochłodziło, ale to przecież jeszcze nie jesień ( przynajmniej w pogodzie). Dlatego dziś proponuję danie adekwatne do właśnie takiej  aury. Bowiem gulasz z drobiowych podrobów z pewnością zaspokoi nasz apetyt, ale danie będzie na tyle lekkie by nie odebrać ochoty do korzystania(...)wcześniej rozgrzaliśmy  łyżkę smalcu ( lub oleju). Do  zeszklonego pora, dodajemy  drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez minutę minuty. Następnie wyjmujemy z garnka przesmażonego pora (przekładając warzywa do miski). Teraz do garnka dodajemy kolejną dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), dodajemy liść laurowy, mieszamy zwiększamy

Miód i pieprz
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 161

aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz(...)oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i kalarepkę w kostkę, zalać wodą, aby przykryła warzywa i gotować 15 minut z dodatkiem soli, pieprzu, liści kafiru i curry. • Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i zielony groszek. Gotować

To co kocham
Podsumowanie miesiąca - maj 218

tygodniu robię brzuszki, nożyce i inne, zaś 6 razy w tygodniu wykonuję ćwiczenie "plank".  W kwestii jedzenia pojawia się na pewno mniej słodyczy, za to więcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu(...)sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to:   Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami

Cooking Monster
Placuszki z plantanem 255

Platan zwany także plantanem lub bananem warzywnym to mega owoc. Nadaje się do spożycia we wszystkich fazach swojego rozwoju i zawsze do czego innego. Zielony jest

Moje Małe Czarowanie
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 303

socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę (Eintopsonntag), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo, czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki(...)sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy

Kitchens Alphabet
Gulasz z opieniek 185

Opieniek w lesie jeszcze dużo więc trzeba je wykorzystać tak aby zapamiętać ten smak grzybów na całą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z

Moje Małe Czarowanie
Sycylijska caponata 164

Caponata zwana jest też sycylijskim bigosem. Jak pisze Marta Dymek na swojej Jadłonomii : "O caponacie można napisać książkę, nie wiadomo do końca skąd się wzięła

Moje Małe Czarowanie
Duszona wołowina z dynią 253

jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać(...)rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić na ok. 45 minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania