gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:50/93)

Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej 177

minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 15-20 minut. Na końcu wrzucamy pokrojone parówki sojowe lub kiełbaski i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli I gambo gotowe! Podajemy na gorąco z ryżem. Dla smakoszy ostrzejszych smaków polecam posypać gambo płatkami chilli. Smacznego! Artykuł Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 274

sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz pasterski 216

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.  Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny

Wanilia i Kardamon
Gulasz warzywny z pieczonym czosnkiem, Proś odważnie 218

Pieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do

Qlinarnie i Qlinarnie
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 284

liści sasafrasu. Tak naprawdę w polskich warunkach wystarczy opierać się na zasmażce i gumbo też wyjdzie wyborne. Po drugie charakterystycznym dla gumbo jest użycie tradycyjnej „trójcy” (Trinity) warzyw, tj. zielonej papryki, selera oraz cebuli; a także przyprawy cajun (mieszanki pieprzu czarnego, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i zioł, np. oregano czy tymianku). Warto też zadbać o dobry bulion(...)105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo tak naprawdę nie jest trudną potrawą i wymaga jedynie nieco cierpliwości przy zasmażace. Może się wydawać, że to taka wariacja na temat polskiego gulaszu, ale jej smak jest czymś zupełnie nowym. Szczerze polecamy, bo byliśmy zachwyceni końcowym efektem. My już zacieramy ręce na premierę – a nie można lepiej rozpocząć przygody w New Bordeaux

Nerds Kitchen
Gulszowa 280

wodą, dodajemy koncentrat podlewamy wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową

kgwjanczewo
Giu-lecz ( giuwecz & leczo ) 170

Mam dylemat z cyklu jak to nazwać. Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak Giu-lecz ? :) . W każdym razie

Buniabaje w kuchni
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 153

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty

Ogrodnik w podróży
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 209

gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo bogaty w białko. Pomarańcza i użyte przyprawy dodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu(...)podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając, około 6-8 minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy

Karo in the Kitchen
Placek ziemniaczany z gulaszem 198

jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???”    Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona(...)Oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki przesmażyć z 3 pokrojonymi ząbkami czosnku, posolić – smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą

mojewypiekiinietylko
Gulasz z polędwiczki z batatami 165

którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić

wyzwania kuchenne
Gulasz z polędwiczki z batatami 174

którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić

wyzwania kuchenne
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 180

minut do miękkiego mięsa wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew 227

Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami

karmelowy
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 379

posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża(...)dodać pokrojone mięso. Przesmażyć je z każdej strony. Na sam koniec wlać 1 szklankę przecieru pomidorowego, 1 szklankę wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry

Ugotować
Boeuf strogonow 140

samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut

Anioły w kuchni
Bigos z dyni a la leczo 233

dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Boeuf strogonow 217

samej patelni podsmazyć pokrojone warzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut

Anioły w kuchni