grzyby - 15226 przepisów (strona:807/1016)

Rafex - naturalne przyprawy - test 163

pożałujecie.  Poniżej podaję moje przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami   Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych

Di gotuje
Przepisy na Boże Narodzenie 2756

pomyślałam, żeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię.  Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale nie jest nudna, mimo, że każdą z tych potraw spokojnie można zjeść w każdy inny dzień roku, to właśnie

Czerwona Porzeczka
Tosty z gorgonzola i gruszką 168

tostów użyłam anyżowego chleba. Wspomniałam, że anyż z pleśniowymi serami to niezła para. Tosty są pyszne i sycące. Przyrządzam tosty z pesto i serem cheddar , czy tosty z grzybami . Moje dzieci oczywiście lubią tosty na słodko, jak tosty z nutella . Ja jednak wolę bardziej wyrafinowane smaki, więc tosty wytrawne jak tosty z gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer

codojedzenia
pierogi ze szpinakiem i serem feta 215

Pierogi to takie polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać do takich standardowych form. Można dowolnie, w ciekawy sposób kreować smak farszu i tradycyjne danie urozmaicić, a wtedy może się okazać, że ciężko nam będzie wrócić do tych "oklepanych" smaków, bo nowe są tak ekscytujące

zobacz ich smak
Kapusta lasowiacka z zasypką 163

Dzisiaj prezentuję jeden z wielu lokalnych przepisów na smaczną gotowaną kapustę z dodatkami. Zwykle kapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać

Trzeci talerz
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2276

celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki

Słodka Strona
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 179

granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Wyniki konkursu 154

Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem do Asagoth   powędruje, bo przepis na „Sałatkę z marynowanych buraków z rydzami i polskim serem Bursztyn” smakowo bardzo mi pasuje.  Jesienią za grzybami po lesie wędruję i mam ogromną radość jak je znajduję, wówczas jestem zadowolona, zrelaksowana i dlatego ta sałatka jest dla mnie wygrana J     Książkę Michela Moran „Doradca smaku

Moniki Smakołyki
Jabłka suszone. Chipsy z jabłek. 415

skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy godziny suszenia, trzy godziny odpoczynku... w tym czasie przekładam kosze.. górne na dół i odwrotnie. Ważne aby jabłek nie przesuszyć i wyczuć moment kiedy są pozbawione

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z boczkiem i twarogiem 189

Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać

e-PrzepisyKulinarne
Zupa grzybowa. 111

Zupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można  zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3  - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku

Darcia w kuchni
Kurczak faszerowany kaszą gryczaną 151

nadziewanego kurczaka, tym razem z kaszą gryczaną. Danie dla 6 - 8 osób. Składniki: 1 duży kurczak ( mój miał ponad 2 kg ) 2 szklanki kaszy gryczanej 4 garście suszonych grzybów 3 - 4 cebule przyprawa do kurczaka pikantna sól, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka dokładnie umyłam, osuszyłam, wytrybowałam ( wyciągnęłam z niego kości, można tego nie robić) . Posypałam ostrą przyprawą

Darcia w kuchni
pstrąg nadziewany świeżymi prawdziwkami 132

Prawdziwki czyszczę, myję, kroję w plastry. Smażę na maśle z cebulką pokrojoną w kosteczkę na wolnym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, studzę.  Do środka każdego pstrąga wkładam część grzybów. Wierzch ryby posypuję pozostałymi prawdziwkami, kładę natkę pietruszki i pokrojone w kosteczkę kawałki masełka. zapiekam zamknięte w folii w temp 180 stopni przez 20 minut, a potem jeszcze 5 minut

Darcia w kuchni
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 205

musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą . 730

placki ziemniaczane z kiszona kapustą , pewnie się zdziwicie z kiszoną kapustą ? placki wyszły wspaniałe w smaku , mąż i dzieci się nimi zajadali . Do placków użyłam wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami z Ogródka Dziadunia , powiem Wam że nie spotkałam się jeszcze z tak pyszną kapustą ze słoika , no po prostu palce lizać. Jako dodatek do placków użyłam przepysznego Sosu kebab gyros

Sama słodycz i szczypta chili