grzyby - 15226 przepisów (strona:804/1016)

Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 309

się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka

Karo in the Kitchen
gołąbki z kaszą gryczaną 129

Polecam gołabki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Ugotujmy Coś
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 160

Te roladki są świetną propozycją na świąteczny obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować

Smakołyki Asi
Przepisy Wigilijne 2166

Najlepsze uszka wigilijne  Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko  Bigos Świąteczny i nie tylko  Sałatka śledziowa  Barszcz wigilijny z grzybami Marcepanowe ciasteczka swiateczne Ciasteczka świąteczne Sernik wiedenski

Smaki Edyty
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 208

jest skomplikowane i możemy sami przygotować taki piękny prezent dla najbliższych. Podobnie jak w przypadku soli ziołowej, oliwę możemy aromatyzować przeróżnymi dodatkami - ziołami, papryczkami chili, czosnkiem, skórką cytryny, pieprzem, grzybami (jak w oliwie truflowej). Ja przygotowałam trzy jej rodzaje - oliwę ze świeżym rozmarynem i tymiankiem, do której dodałam kuleczek czerwonego pieprzu dla uzyskania świątecznego, czerwono - zielonego zestawu kolorów, oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Marynowane pieczarki do słoików 227

roku w moim rejonie nie było grzybów i nie robiłam do słoiczków-ale znalazłam alternatywę-zrobiłam właśnie pieczareczki do słoiczków-będą idealne na stół wigilijny i nie tylko-bardzo lubię jeść je same,tylko skropione odrobiną maggi,no i wykorzystam je do sosiku tatarskiego, polecam bardzo szybko się je robi i są naprawdę pycha!!! SKŁADNIKI: 1 kg malutkich pieczarek Zalewa

Swojskie jedzonko
Spaghetti Bucatini z dynią i kurkami 221

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini

Ana Mari's world
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 159

zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw

greenscarf
Pyszny Sos Wiosenny do Jajek i Mięs 176

nadaje się do jajek i różnego rodzaju mięs i wędlin. Będziemy potrzebować : 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów 4 duże rzodkiewki 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sos wiosenny https://www.youtube.com/watch?v=oE5MdoBxcmY Przygotowanie : Umytą

Uwaga Babcia Gotuje
Świąteczne smakołyki 159

Cranberry Noël     Lebkuchen Orzechowe rożki     Sernik dyniowo-fistaszkowy     Sernik kawowy   Sernik teściowej   Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami

Przepysznik - BLW i nie tylko
,,Wigilijna zupa midałowa” 118

Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa

Podróż w kulinaria
Jajecznica z kurkami 171

patelni  roztapiamy masło, dodajemy  kurki i cebulę, smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do podsmażonych  grzybów i smażymy do momentu aż jajecznica będzie ścięta

Bajeczna Kuchnia
Zakwas na wigilijny barszcz 167

pojawi się na moim stole i czym poczęstuję Rodzinę.  Pewnym jest, że na wigilijnym stole nie zabraknie tradycyjnego barszczu, takiego na zakwasie i z domowymi uszkami- oczywiście z grzybami leśnymi.  Jeśli nigdy takiego zakwasu nie przygotowywaliście, to zachęcam! Barszcz na nim jest wyjątkowy, intensywny w smaku i kolorze i grzechem byłoby go nie przygotować! Do dzieła więc, już

Kuchnia w czekoladzie