grzyby - 15226 przepisów (strona:798/1016)

Kurczak w sosie śmietanowo-mlecznym. 183

     Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad, a mianowicie soczyste kąski kurczaka zatopione w smakowitym, aksamitnym sosie. Nie jest to potrawa skomplikowana

Rozpustne gotowanie
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 198

słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą

Marder&Marder Manufacture
Cordon bleu 3308

prostych składników i w bardzo krótkim czasie. Generalnie, jest to mięsny sznycel owinięty wokół plastra szlachetnej szynki i aromatycznego sera, choć są też znane odmiany z np. grzybami. Bodaj najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu, ale z racji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje się, że danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje

Kulinarna Pokusa
Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 189

dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na bok. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Jak już woda z grzybów wyparuje to oznacza, że są już gotowe. Wlać śmietanę na patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym

Kuchnia Pokoleń
Zupa grzybowa zabielana. 148

porcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Kardamon 221

tysięcy lat stosowana w medycynie ajurwedyjskiej m.in. przy problemach trawiennych, leczeniu owrzodzeń i zakażeń jamy ustnej, wszelkiego rodzaju infekcjach – olejki eteryczne zawarte w kardamonie hamują rozwój wirusów, bakterii, grzybów i pleśni. Kardamon ma też właściwości moczopędne, oczyszcza drogi moczowe, pomaga usuwać toksyny z organizmu poprzez nerki, usuwa nadmiar soli przez co znacząco obniża ciśnienie krwi a także zapobiega tworzeniu niebezpiecznych

greenscarf
Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 375

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubię sałatki z niewielką ilością składników, ponieważ są szybkie i smaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje

Di gotuje
Papryka faszerowana mięsem 169

plastry żółtego sera  mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć  na patelni.  Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk

wyzwania kuchenne
Krokiety z serem i ziemniakami 195

Weselu” zamiast chochoła pojawiałby się krokiet. Pan Krokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para

ladykitchen
Wołowina po chińsku 305

Kolorowe i aromatyczne danie :) Składniki 200 g mięsa wołowego 100 g makaronu błyskawicznego po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej 1/2 małej cukinii 1/2 marchewki 1 dymka garść grzybów mun … Czytaj dalej Wołowina po chińsku

czarrna od kuchni
Ziemniaki faszerowane 143

To chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g

Gotowanie i blogowanie
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 189

Robienie krokietów zawsze kojarzyło mi się z mordęgą w kuchni, podwójne smażenie i ciągłe stanie przy patelni. Teraz dzielę to na dwa dni i robienie tych

Gotowanie i blogowanie
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 133

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu

Gotowanie i blogowanie
Tak gęstych miodów w moim domu jeszcze nie było - Pasieka Ambrozja 178

postaci płynnej tak zwanej (patoki) ma barwę od brązowej poprzez brunatną z odcieniem szarym lub zielonkawym do prawie czarnej, barwę tą zawdzięczamy mikroklimatowi lasu i mnożącemu się na igłach grzybowi o nazwie Sadzak. Miód Spadziowy - z drzew Iglastych jest mało słodki o posmaku lekko gorzkawym, żywicznym i korzennym aromacie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność

Gotowanie i blogowanie
Kociołek z kiszoną kapustą 155

Kociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża. 

Gotowanie i blogowanie