Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts. Rozbic 2 jajka(...)dodac lyzke maki ziemniaczanej dodac kurczaka I wrzucic na rozgrzanego woka z olejem sezamowym. Smazyc kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Wrzucic na patelnie grzyby- smazyc ok 5 min, dodac marchew I papryke. Smazyc ok 2-3 min. Dodac salate pak choi, bean sprouts, kurczaka. Rozrobic pol szklanki rosolu (z koski rosolowej ) Wlac do woka- pozostawic na ogniu
Smaki Edytyśmietany i posypana koperkiem będzie idealna! Składniki : * bulion warzywny * marchewka * 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki * garść suszonych grzybów * pół małej kwaśnej śmietany * łyżka mąki pszennej * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól Przygotowanie : Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną
Magiczne Życie Martywczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych grzybów brak to ten radzi sobie doskonale i rośnie w najlepsze, czasami nawet gromadnie, więc warto się mu przyjrzeć. To smaczne grzyby i zbieram je chętnie, jeśli tylko uda mi się trafić na niezamieszkałe osobniki. Tym razem miałam takich tylko kilka
Smaczna Pyzaluteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków - ja przyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo. Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa
Smaczna PyzaOpieńki to grzyby kojarzące się z późną jesienią. Do niedawna wszystkie były zaliczane do jednego gatunku. Później przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych. Najbardziej znane są 2 - znacznie częściej występująca Opieńka ciemna Armillaria ostoyae i rzadsza Opieńka miodowa Armillaria mellea . Ponieważ większość osób i tak ich nie rozróżnia to nie będę obu oddzielnie przedstawiać. Opowiem o opieńce(...)mogli je sobie sami porównać i zastanowić się, które z nich zbieracie. Moje dania z opieńkami : - Krupnik z opieńkami - Sałatka z opieniek do słoików - Krokiety z opieńkami i jajkiem - Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGąska zielonka Tricholoma equestre - bardzo lubiany w Polsce i chętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących? W naszym kraju mnóstwo osób zbiera te grzyby, zjada i nic im nie jest, ale być może jakaś substancja kumuluje się w organizmie i negatywne efekty pojawią się dopiero po wielu
Smaczna Pyzapropozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake - 2 szklanki bulionu Przygotowanie: W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy
Zainspirowana w kuchniwędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy 2-3 łyżki chrzanu(...)zakwasu na żur 1-1,5 kg białej kiełbasy 4 litry wody sól i pieprz do smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamałych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty) Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych(...)słoiczkach. Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaniej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała(...)ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać
Fabryka pomysłówsztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie(...)której moczyliśmy, aż będą miękkie, a następnie blendujemy. Jeżeli ktoś woli można je oczywiście pokroić w kostkę, nie zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy
Czerwona Porzeczkaszybki obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 400g piersi z kurczaka 300g grzybów 2 szalotki 1 czosnek 200ml bulionu warzywnego 200g śmietanki 30% 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sól pieprz 1. Drobno pokrojoną szalotkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego(...)paski którego wcześniej przyprawiamy solą i pieprzem. 2. Teraz dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 5 minut. 3. Podlewmy wszystko bulionem , przykrywamy i dusimy 20 minut. 4. Po tym czasie wlewamy śmietankę i zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczak w sosie grzybowym
karolgotujeRate this post Bitki wieprzowe w sosie własnym z suszonymi grzybami Bitki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad. Smakują świetnie szczególnie w zimowe dni , kiedy pogoda za oknami nie rozpieszcza. Proste do zrobienia, ułatwiają bardzo codzienne życie, gdyż możesz zrobić je dzień lub nawet dwa wcześnie. To jedno z tych dań, które nie boją się odgrzewania i tylko zyskują(...)osoby: około 0,5 kg – 4 duże lub 8 małych plastrów, odtłuszczonej łopatki wieprzowej (może być karkówka jeśli lubisz ciut tłuściej ;)) 2 średniej wielkości cebule mała garść suszonych grzybów ( u mnie były własnoręcznie zebrane podgrzybki) 2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka granulowanego 1 łyżka maggi w płynie 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny do smaku około 3 łyżek mąki
Ogrodnik w podróżykażdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej 2 cebule 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy garść suszonych grzybów 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być półwytrawne) Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia(...)samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli *** *** Całość zdejmujemy z patelni. Wkładamy ponownie mięso, a na wierzch podsmażone warzywa oraz suszone grzyby, liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego *** *** Całość zalewamy winem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa
Blog z ApetytemUwielbiam to, tyle tylko mogę Wam powiedzieć. Jak zostaną Wam na drugi dzień, to radzę pokroić je w paski i obsmażyć na patelni. Farsz – grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kapustę, smażyć mieszając co chwilkę aż zmieni kolor. Następnie dodać grzyby suszone razem z wodą. Dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki
Kuchnia Pokoleń