grzyby - 15226 przepisów (strona:303/1016)

Grillowane hamburgery z dziczyzny 145

łyżki ulubionej przyprawy do mięsa mielonego 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 3 jagody jałowca 1 łyżeczka suszonych grzybów 40 ml czerwonego wina szczypta tymianku i rozmarynu Przygotowanie: Przy pomocy moździerza rozdrobnić: liść laurowy, pieprz, jałowiec i suszone grzyby. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i przyprawą. Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do mięsa dodać czerwone wino(...)rozdrobnione w moździerzu zioła i grzyby. Mięso wyrobić aż uzyska zwartą konsystencję. Tak przygotowane mięso przykryć i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Mięso podzielić na 12 porcji i wyrobić z nich 12 hamburgerów. Hamburgery grillować najlepiej na płycie żeliwnej w grillu rozgrzanym do średniej temperatury. Hamburgery grillować po około 4 minuty z każdej strony, aż temperatura wewnętrzna

naRuszcie
Domowa zupa pieczarkowa 664

Zimą co prawda rosną jadalne grzyby i gdybym się bardzo postarała to mogłabym nazbierać świeżyzny. Ale tak się złożyło, że jakiś czas chorowałam a kiedy forma i pogoda były odpowiednie na poszukiwania zimowych rarytasów to nie mogłam ruszyć w teren. Kiedy więc zachciało mi się grzybowej zupy miałam do wyboru - kupić pieczarki albo użyć suszonych(...)zbiorów . W sumie to pieczarkowej dawno nie gotowałam i nawet miałam na nią ochotę. Swoją drogą to ze wstydem przyznaję, że jakoś nie miałam weny żeby opisywać te zimowe grzyby, ale nadrobię. Zdjęcia najwyżej będą zeszłoroczne, trudno się mówi. Na razie możecie przypomnieć sobie jak wyglądają uszaki bzowe - je też można znaleźć właśnie teraz. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczarki duszone na maśle 179

Pieczarki duszone na maśle są doskonałym dodatkiem do mięsa. Nie dodaję do nich cebuli, by smak grzybów był jak najbardziej wyrazisty. Bardziej "maślany" kolor uzyskuję przez dodanie odrobiny kurkumy, która lekko barwi pieczarki na żółto. Przyprawa ta nie ma wyrazistego smaku, więc nie zabija smaku pieczarek. Do przyrządzenia pieczarek duszonych na maśle lepiej jest wybrać te najmniejsze. W sklepie daje(...)łyżeczka cukru szczypta kurkumy mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki płuczemy, by pozbyć się resztek podłoża i osuszamy na sicie. W rondlu rozgrzewamy nieco masła - tylko tyle, by grzyby nie przypaliły się, zanim puszczą wodę. Gdy masło się roztopi, wrzucamy pieczarki i od czasu do czasu mieszamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sól i cukier oraz pieprz. Przykrywamy

W SMAK
Kotlety z kani 141

Grzybiarz ze mnie żaden, z każdym nawet pojedynczym grzybem musiałam udać się na konsultacje do P., czy jest jadalny, czy też nie. Nigdy nie zbieram grzybów z paskami, a kanie takowe posiadają. Byłam w tym roku raz na grzybach, najwięcej przyjemności sprawiało mi po prostu chodzenie po lesie, który tak pięknie wygląda i pachnie jesienią. Odpoczynek to niesamowity. P. był(...)kilka razy i przyniósł kosz grzybów, a w tym kilka kani. Pytałam się chyba kilkakrotnie, czy to aby na pewno nie muchomor, ale ufam jego wiedzy, a obiad dzięki temu mieliśmy pyszny. Składniki: - kilka kani; - 2-3 jajka; - bułka tarta; - sól, pieprz, ulubione zioła - olej do smażenia Wykonanie: Kanie dokładnie myjemy, ale nie za długo, żeby nie nasiąkły wodą. Jajko

dom-agi.pl
Chińszczyzna 219

bardzo sympatycznymi zwierzątkami, spokojnymi, a do tego są przesłodkie. Warto czasem pójść na łatwiznę, niech ktoś inny nas wyręczy. Składniki: - podwójna pierś z kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka(...)Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około pół godziny. Wyciągnąć cebulę, dodać warzywa, grzyby i pędy bambusa, smażyć do miękkości. Zalać bulionem i dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 145

dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f570dc1e756ab35b274d63bab0e123b1').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami appeared first

dom-agi.pl
Kapusta z grzybami 144

GRZYBAMI   świetny dodatek do wigilijnych dań. Jedna z  dwunastu wigilijnych potraw na naszym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg. kapusty kiszonej garść suszonych grzybów leśnych 1-2 marchewki sól, pieprz, vegeta tłuszcz do okraszenia WYKONANIE: gotujemy grzyby razem z vegetą około 1/2 godz., tyle samo czasu gotujemy kapustę, łączymy kapustę z grzybami (z dodatkiem grzybowego wywaru), doprawiamy i dusimy

Kuchnia Beaty
Bigos- dobry na wszystko... 123

kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić  w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz(...)garnku ugotować  żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso w kostkę, W osobnym garnku gotować w vegecie około 1/2h grzyby suszone, Czas połączyć wszystkie składniki. Do około 1l wywaru z żeberek wkładamy usmażone mięso, kapustę, grzyby i ugotowane żeberka. Dodajemy pokrojone suszone śliwki około 10 dag. oraz łyżkę

Kuchnia Beaty
Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą. 140

bardzo szybki obiad, który można przygotować wcześniej i będzie smaczny. SKŁADNIKI: 1 paczka makaronu świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną(...)przyprawy - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą, następnie zmiksować, kiełbasę pokroić w dowolne kawałki( ja półksiężyce), smażyć z resztą posiekanej cebuli (około 15 min.) , następnie dodać zmiksowane grzyby, dolać śmietankę gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu,  makaron kładziemy na talerzu i polewamy sosem

Kuchnia Beaty
Pierogi z kapustą i grzybami. 148

gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam(...)rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Gwiezdne pierożki 136

stołu :) Gwiezdne pierożki  SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli(...)ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym.  Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki.  Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem.  Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
polędwica w sosie borówkowym 192

trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4  łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty z każdej strony razem z cebulami(...)DODATKI Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy. Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki. Smacznego

na gazie
Grzyby pasteryzowane do zup i sosów. 77

Składniki : 2 kg świeżych grzybów 4 szklanki wody sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w paski lub plasterki,według potrzeb i uznania.Zalać gorącą wodą , dusić na średnim ogniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Kiedy będą prawie miękkie zdjąć z ognia,przełożyć do czystych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić pokrywkami i pasteryzować około(...)minut.  Tak przygotowane grzyby zimą lub wiosną przydadzą się nam w kuchni do różnych potraw np. sosów,zup itp.  Gorąco polecam wszystkim ten przepis.                         Życzę Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. 116

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Składniki: 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików   2-3 marchewki korzeń pietruszki 1/2 selera 1/2 pora cebula śmietana 30% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz   Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy(...)oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a wywar będzie aromatyczny(ok. godziny).  Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki ugotowane grzyby i wodę z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Smacznego:) Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania