grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:8/134)

Pasta z gotowanego kurczaka i leśnych grzybów 171

odzysku' np. po rosole? Ja najczęściej robię nadziewane kluski śląskie , ale tym razem postawiłam na pastę- aromatyczną i pyszną, taką z suszonymi grzybami, cebulką i koperkiem. * gotowane mięso z kurczaka- 200 g * suszone leśne grzyby- 20 g * wrząca woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- 30 g * sól, pieprz, koperek(...)smaku Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 1,5 godziny, następnie ugotować wraz z dodatkiem suszonej włoszczyzny do miękkości, a na koniec przełożyć do malaksera i zmiksować. Do zmielonym grzybów dodać rozdrobnione mięso z kurczaka i całość zmielić ponownie, aż masa nabierze gładkiej i jednolitej struktury. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę, przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Sól grzybowa 185

boję, żeby nie zgotować sobie ostatniej wieczerzy z trującym grzybkiem. Mam jednak szczęście, że zawsze znajdzie się jakiś grzybiarz-ekspert wśród moich znajomych i obdaruje mnie świeżymi lub suszonymi grzybami. W tym roku sezon grzybowy umknął nam wszystkim niepostrzeżenie. Niewiele grzybów więc mam. Wymyśliłam jednak sposób na zachowanie tego cudownego smaku na więcej niż tylko kilka obiadów. Sól grzybowa(...)mięsa lub sosów. Wystarczy dodać odrobinę do sosu pieczeniowego lub natrzeć nią mięso przed pieczeniem. Przygotowanie jej jest banalnie proste i szybkie.  Do blendera (malaksera) wrzuciłam garść suszonych grzybów . Idealnie nadają się do tego celu mniej lubiany trzonki. Zmiksowałam je, dodałam do nich sól i wymieszałam dokładnie. Na 4 części mielonych grzybów dodałam 1 część soli. Możecie jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos à la staropolski. 191

następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier(...)kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy w tej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 138

grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby(...)wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet

potrawyregionalne
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 244

Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego(...)słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe). Mięso myjemy, kroimy w sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy

Ratunku obiad
Bigos 161

używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie Kiszoną kapustę przepłukuję zimną wodą i siekam. Do garnka z grubym dnem wlewam około 1 litra wody, dodaję(...)dodaję kapustę białą. Nie martwcie się, że kwas i że się nie udusi. Przy tak długim gotowaniu uwarzy się spokojnie. Kapusty gotuję około godziny. W międzyczasie zalewam wodą grzyby suszone i chwilę namaczam. Odlewam wodę i zalewam znowu, gotuję grzyby na wolnym ogniu około 10 min siekam je i dodaję do garnka, wodę też wlewam do kapusty

ladykitchen
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 131

jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano szczypta majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko(...)Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 149

aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1 litr * koncentrat(...)suszona włoszczyzna- 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumieni z każdej strony. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i smażyć około 2-3 minuty, a następnie wlać wodę, dorzucić suszone grzyby

Kraina Miodem Płynąca
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 294

najbardziej zapalonymi grzybiarzami, o jakich słyszałem. No więc musiałem jakoś wykorzystać cudownie aromatyczne i smaczne suszone borowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne(...)porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie ich w miseczce, zalanie wrzątkiem i pozostawienie na godzinę. Po tym czasie grzyby pokroiłem w mniejsze, ale niezbyt małe kawałki i przełożyłem wraz z wodą, którą były zalane na głęboką patelnię, na którą

Wyprawy kulinarne
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 200

czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć na noc, rano odsączyć, wodę(...)bulionu. W razie potrzeby podlewać bulionem. 5. Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 170

parmezanu ·       około 7 suszonych borowików lub innych grzybów ·       4 pieczarki ·       4 suszone pomidory ·      zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć

Mania Gotowania
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 200

szklanka mleka  3/4 szklanki mąki pszennej  sól  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa  olej do smażenia    sos 5 dag suszonych grzybów  1 mała cebula  1/2 szklanki śmietanki 18%  1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej natka pietruszki  sól   świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA :   Ziemniaki ugotować(...)dodając nieco mąki lub mleka(ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć małe placki z obu stron na złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać

Basia w kuchni
Pesto z suszonych grzybów 249

przepisie do makaronu  zobacz tutaj . Można przygotować więcej i zamrozić porcje w małych plastikowych kubeczkach. SKŁADNIKI 10g suszonych grzybów 3 łyżki oleju z oliwek kawałek pora lub cebuli sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie , dokładnie wymyć i zmiksować  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); blenderem razem z porem lub cebulą, oraz pół

zielonacukinka
Bigos staropolski 122

kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek suszonych • 8 liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu(...)wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. • Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. • Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć

To co kocham
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1430

Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek(...)pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sok z jednej cytryny sól przepis Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim

Smakowite Dania