jęczmienna pęczak – 200g Marchewka – 1/3 sztuki + 1 cała sztuka Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser korycińskim – 100g Oliwa do smażenia Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między
Kuchnia Bon Appetitłyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli - 1 jajko Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się(...)wyrastać, mamy czas, żeby przygotować farsz. Kapustę kiszoną pokroić drobno i zagotować. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Grzyby suszone namoczyć w wodzie (najlepiej zalać je wodą w szklance lub innym niewielkim naczyniu). Nie wylewać wody! Przyda się ona później. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić
Zgrabne Gotowaniełyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt. cebula 1 szt. korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt. kapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt. gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier(...)według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy
Kuchnia Paulettesśmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy na ok. 6-8 godzin. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte, obrane
MyCookBook.plAkurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby... Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem(...)była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem
ChilliJemypicia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku
Karo in the KitchenBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe(...)wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając. W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę
Pelusiowa Kuchniaburaków - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów - 4 szare renety - sól - pieprz - ocet 1. Buraki po obraniu kroimy na cienkie plastry lub ścieramy, gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski i garstką suszonych grzybów, możemy też dołożyć zieloną
Apetyczna babeczkaoczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać
talerz przyjemnościSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić
magiczna kuchnia Kasiniego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień(...)wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy. Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą
Przysmaki Karolkiinnych smacznych potraw do spróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;)Składniki na 4 porcje:3 spore garście suszonych grzybów,4 średnie marchewki,ćwiartka średniego selera,3 średnie pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki(...)litry), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i 1 łyżkę oleju. Wszystko razem ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania lekko posolić.Namoczone grzyby odcisnąć z wody (usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym
Codzienna kuchnia niecodziennazaspokoić nawet największy głód! Składniki: 4 białe kiełbaski 5 ziemniaków garść suszonych grzybów 1 cebula 450 ml żurku 200 ml śmietany 30 % woda 2 ząbki czosnku olej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ziarnistego majeranek sól Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin. Cebulę kroimy w kostkę
Taste Therapyswoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) 2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym zalać
MarciochaKucharzysuszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą
zadanie-gotowanieziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę
Kulinarne Inspiracje